Κόσμος » Ταϊλάνδη: Δεν θα γίνει απόψε η επιχείρηση διάσωσης

Ταϊλάνδη: Δεν θα γίνει απόψε η επιχείρηση διάσωσης

Ταϊλάνδη: Δεν θα γίνει απόψε η επιχείρηση διάσωσης

«Προσπαθούμε να στήσουμε το καλύτερο σχέδιο. Αν το ρίσκο είναι μηδαμινό, θα το προσπαθήσουμε. Φοβόμαστε για τον καιρό και το οξυγόνο μέσα στη σπηλιά. Πρέπει να βρούμε ποιο σχέδιο είναι το καταλληλότερο», είπε, απαντώντας για το αν η επιχείρηση διάσωσης θα γίνει απόψε. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως θα πρέπει το σχέδιο που θα επιλεγεί να δοκιμαστεί πρώτα μία φορά, πριν τεθεί σε εφαρμογή. Ερωτηθείς ο κυβερνήτης, γιατί δεν αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης από την στιγμή που τα παιδιά έχουν μάθει να κολυμπούν, τόνισε πως «θέλουμε το μικρότερο ρίσκο».

Ο εναλλακτικός τρόπος

Σύμφωνα με το Reuters, ομάδες διασωστών μπήκαν βαθιά στο πυκνό δάσος πάνω από το σπήλαιο ψάχνοντας έναν τρόπο να μπουν μέσα. Οι κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες έχουν ενταθεί αφού οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι πολύ δυσοίωνες.

«Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να μπούμε στο σπήλαιο. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πολυτεχνείου της Ταϊλάνδης. Ακόμα και ελικόπτερα έχουν σηκωθεί και με ειδικό εξοπλισμό προσπαθούν να δουν μέσα από το έδαφος και το πυκνό δάσος.

Έμπειροι μηχανικοί συνεργάζονται με τον στρατό προκειμένου να εξερευνήσουν μια περιοχή που βρίσκεται στο τέλος του σπηλαίου και τρυπούν το έδαφος που η σύστασή του είναι από ασβεστόλιθο και θεωρούν ότι είναι λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο που έχουν παγιδευθεί τα αγόρια. «Αρχικά, εξετάζαμε το ενδεχόμενο να μπούμε από εκεί για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε προμήθειες στα παιδιά, αλλά τώρα μπορεί να είναι και η οδός απεγκλωβισμού τους», δήλωσε ο υπεύθυνος.

Την ίδια ώρα και λίγο μετά τα τραγικά νέα για τον θάνατο του βετεράνου και πολύπειρου δύτη του Πολεμικού Ναυτικού μέσα στην σπηλιά δόθηκαν στην δημοσιότητα νέα πλάνα από τις προσπάθειες των διασωστών να φτάσουν στα αγόρια και να τους μεταφέρουν προμήθειες. Τα πλάνα τους δείχνουν να κρατιούνται από ένα σχοινί που είναι δεμένο στην είσοδο της σπηλιάς και σε κάποια σημεία το σπήλαιο να βαθαίνει απότομα με αποτέλεσμα το νερό να τους φτάνει μέχρι το λαιμό!

Οι προσπάθειες από την είσοδο του σπηλαίου έχουν επικεντρωθεί και στο να αντλήσουν όσο περισσότερο νερό μπορούν από μέσα αλλά και να μάθουν στα 12 αγόρια να κάνουν καταδύσεις. Όμως, αυτό μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή αφού ο θάνατος του βετεράνου δύτη του Πολεμικού Ναυτικού έχει σοκάρει τους πάντες, αλλά και οι πυκνές βροχοπτώσεις να που αναμένονται να έχουν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και πάλι σημεία τους σπηλαίου.

Σωτήρας των παιδιών ο Έλον Μάσκ;

Σε ένα σημείο που βρήκαν κατέβηκαν τρυπώντας το έδαφος σε βάθος 300 μέτρων αλλά έφτασαν σε αδιέξοδο. Τώρα, περίπου 200 άτομα ψάχνουν κάτι αντίστοιχο. Όμως ακόμα και αυτό εγκυμονεί κινδύνους αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή η οροφή να καταρρεύσει πάνω στα παιδιά. Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι μηχανικοί από τις εταιρείες του SpaceX και The Boring Company κατευθύνονται στην Ταϊλάνδη μήπως μπορούν να βοηθήσουν. Κι αυτό γιατί έχουν στην κατοχή τους ειδικά ραντάρ και μηχανήματα που μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και τούνελ με αέρα κάτω από το νερό μέσω του οποίου θα μπορούν να βγουν τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης: