Λάρισα » Ποιοι λένε «ναι» και ποιοι «όχι» στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ & ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ποιοι λένε «ναι» και ποιοι «όχι» στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ποιοι λένε «ναι» και ποιοι «όχι» στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ευνοημένη η Λάρισα από το νέο σχέδιο λένε ο απερχόμενος και ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Να δεχθούν την πρότασή μας αλλιώς αυτόνομη πορεία», λέει ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας- Σημαντικές αλλαγές θα επιδιώξει ο Δήμαρχος Λαρισαίων

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο συνένωσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Παιδείας και πρωτοπαρουσίασε το larissanet.gr.

Η πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρεί ότι η Λάρισα με τις 9 Σχολές αλλά και την έδρα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών είναι μάλλον κερδισμένη και μάλιστα αρκετά ευνοημένη σε σχέση με τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Λαμία. Από την άλλη η Πρυτανεία του ΤΕΙ Θεσσαλίας και οι φορείς της Λάρισας «βράζουν» με την ανακοίνωση του σχεδίου καθώς θεωρούν ότι καταργείται το Τεχνολογικό Ίδρυμα και την ώρα που από την νέα δομή του Πανεπιστημίου θεωρούν ότι η πόλη δεν βγαίνει κερδισμένη. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι το σχέδιο του υπουργείου έχει πολλά στοιχεία από την αρχική πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σήμερα στις 2 το μεσημέρι ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης έχει συγκαλέσει σύσκεψη φορέων της πόλης προκειμένου να ξεκινήσει η διαμόρφωση μιας πρότασης από την πόλη, η οποία θα κατατεθεί στο υπουργείο. Η αντιπαράθεση μόλις ξεκίνησε και κάποιοι προβλέπουν ότι θα έχει ένταση μέχρι την τελική κατάληξη του σχεδίου.

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ 2018 (2)

Απ. Καλογιάννης: Χρειάζονται σημαντικές αλλαγές

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης για την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισημαίνει ότι μπορεί το σχέδιο να αποτελέσει βάση συζήτησης αλλά χρειάζεται σίγουρα αλλαγές: Αναλυτικότερα αναφέρει:

«Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί βάση για συζήτηση, αλλά χρειάζεται και σημαντικές αλλαγές.

Θα αξιοποιήσουμε  το χρόνο της διαβούλευσης μέχρι τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση.

Η Λάρισα έχοντας αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν, διεκδικεί σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο, τις οποίες θα συζητήσουμε σε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των φορέων της πόλης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή.

Η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Α/ ΤΕΙ Θεσσαλίας, μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει ένα νέο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ισχυρό και ανταγωνιστικό, στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό χώρο».

ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Γ. Πετράκος: Χωρίς βάση οι αντιδράσεις – Δεκτή κάθε καλή ιδέα

Ο απερχόμενος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος είναι αυτός που έτρεξε την διαδικασία για το Ίδρυμα μέχρι και την ανακοίνωση του σχεδίου από το υπουργείου Παιδείας. Μιλώντας στην Larissanet για το σχέδιο αλλά και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στη Λάρισα τόνισε:  «Tο σχέδιο είναι αρκετά κοντά στις σκέψεις που είχαμε καταθέσει και είναι στην σωστή κατεύθυνση. Ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Δηλαδή να αναβαθμίσει το Πανεπιστήμιο και να αξιοποιήσει όλες αυτές τις δομές και το προσωπικό που υπηρετεί στα δύο ΤΕΙ και να δημιουργήσει ένα Ίδρυμα που θα είναι στα δύο – τρία μεγαλύτερα της χώρας».

Αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το σχέδιο.

«Ακούω αντιδράσεις από παντού. Από το Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Αλλά δεν νομίζω ότι έχουν βάση οι αντιδράσεις. Οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο είναι ακαδημαϊκές και δεν έχουν σχέση με επιθυμίες που έχουν τοπικό χαρακτήρα. Ας εμπιστευτείτε την ακαδημαϊκή κοινότητα», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Πετράκος

Μίλησε όμως και για το πόσο είναι εφικτό να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. «Αν ακούσουμε κάτι έξυπνο και χρήσιμο και ενδιαφέρον φυσικά θα το σκεφτούμε. Πάντα συζητάμε μια καλή ιδέα. Δεν ότι ότι αυτό “γράφτηκε στις πλάκες του Μωυσή” και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε», κατέληξε.

Ζησης Μαμουρης

Ζήσης Μαμούρης: Η Λάρισα είναι υπερευνοημένη από το σχέδιο

Ο κ. Ζήσης Μαμούρης είναι ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναλαμβάνει καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο. Είναι ο Πρύτανης που θα αναλάβει να «τρέξει» το νέο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει από την ψήφιση του σχεδίου. Καταλαβαίνει κανείς ότι θα πρέπει να διαχειριστεί ένα μεγαλύτερο Ίδρυμα με πολύ περισσότερες δομές. «Η πρόταση που κατατέθηκε είναι μια πρόταση που προχωρά μπροστά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το καθιερώνει ως κεντρικό Πανεπιστήμιο, ανάμεσα στα πρώτα της χώρας. Η πρόταση απελευθερώνει και ενώνει όλο το ερευνητικό και ακαδημαϊκό δυναμικό της Θεσσαλίας και το στεγάζει κάτω από ένα ισχυρό Ίδρυμα. Έτσι θα πάει μπροστά την έρευνα και την συνεργασία με το επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και τον παραγωγικό ιστό της Περιφέρειας. Θέλουμε με την διαβούλευση να βελτιώσουμε αυτή την πρόταση», αναφέρει ο νέος Πρύτανης.

Αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που προκαλεί η ανακοίνωση του σχεδίου στην Λάρισα. «Οι αντιδράσεις της Λάρισας δεν ξέρω πόσο είναι θεσμοθετημένες και έγκυρες. Αντίστοιχα παίρνω απίστευτες αντιδράσεις από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και το Βόλο που ο κόσμος βρίσκεται στα κάγκελα. Τις αντιδράσεις της Λάρισας τις ακούω. Αλλά όσον αφορά το Πανεπιστήμιο, η Λάρισα είναι υπερευνοημένη με εννέα πανεπιστημιακά τμήματα από δύο που είχε, τρία παράπλευρα ιδρύματα. Οι άλλες πόλεις είναι στα κάγκελα μιλώντας για εύνοια σε σχέση με όλες τις άλλες. Να είστε σίγουροι ότι θα ξεσπάσει ο δεύτερος πανθεσσαλικός πόλεμος. Το να συνεδριάζουν φορείς της Λάρισας για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το θεωρώ άτοπο. Αν η κάθε πόλη συνεδρίαζε για να μπορέσει να αναπτύξει το Πανεπιστήμιο μέσα από την πόλη της δεν θα είχαμε ακαδημαϊκή ανάπτυξη, θα είχαμε άλλου είδους ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Ξενοφων Σπηλιωτης

Ξενοφών Σπηλιώτης: «Θέλουμε την Γεωπονική Σχολή»

Λάβρος κατά του σχεδίου που ανακοινώθηκε από το υπουργείο εμφανίζεται ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης. «Το σχέδιο δεν έχει καμιά σχέση με το πόρισμα που τα μέλη της Επιτροπής έχουν δώσει. Δεν ξέρουμε αν ο υπουργός έχει κάνει σύνθεση των πραγμάτων. Έγινε μια επί τα χείρω έκδοση της πρώτης πρότασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της πρότασης του κ. Πετράκου. Η θέση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που πρέπει να υποστηρίξει και η πόλη, είναι ότι θα επιμείνουμε στην πρόταση που έχει ψηφίσει ομόφωνα η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι. Να σημειώσω ότι θέλουμε την Γεωπονική Σχολή», υπογράμμισε ο κ. Σπηλιώτης.

Μάλιστα ο Πρύτανης του ΤΕΙ δεσμεύτηκε ότι όσον αφορά το θεσμικό κομμάτι μέχρι σήμερα το απόγευμα ο υπουργός θα έχει την επεξεργασμένη θέση του Ιδρύματος. «Δηλαδή το πως εννοούμε εμείς αυτή την μετάβαση. Δηλαδή πως είναι αυτή η μετάβαση για το προσωπικό όλων των κατηγοριών και το τι πρέπει να γίνει με τους φοιτητές. Αν δεν γίνει αποδεκτό τότε θα ακολουθήσουμε αυτόνομη πορεία», ανέφερε Πρύτανης του ΤΕΙ.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: