Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Όλοι μαζί για ένα ισχυρό νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ...

Όλοι μαζί για ένα ισχυρό νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Όλοι μαζί για ένα ισχυρό νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Σ’ αυτή τη διαδρομή όλες οι περιοχές θα κάνουν υποχωρήσεις κι όλες τελικά θα βγουν κερδισμένες από τα πολλαπλά οφέλη. Κι όσοι τρέμουν το πολιτικό κόστος, τελικά θα παραμείνουν απομονωμένοι»

Το σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «αναστάτωσε» τους τοπικούς φορείς, τους βουλευτές, τους δημάρχους και το προσωπικό του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας. Αναμενόμενο, ως έναν βαθμό, αλλά πως γίνεται εν έτει 2018 να σηκώνουν παντιέρα άπαντες και να θεωρούνται αδικημένες όλες οι πόλεις, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και η Λαμία; Τελικά ποιος είναι ευνοημένος;

Καταρχήν, η απόφαση για τη δημιουργία νέων ισχυρών Πανεπιστημίων είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αποκτήσει μια δυναμική και θα τοποθετήσει το νέο Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο στα 2-3 μεγαλύτερα της χώρας μετατρέποντας την περιφέρειά μας σε Πανεπιστημιούπολη, έχοντας το πρώτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο και συνάμα ερευνητικό κέντρο στην ελληνική περιφέρεια. Το σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο, που πρωτοπαρουσίασε το larissanet.gr, δημοσιεύεται σήμερα στο ένθετο εκπαίδευση της εφημερίδας μας (σελ. 13-20), όπου καταγράφονται όλες οι θέσεις, του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος μιλάει αποκλειστικά στην larissanet, των Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου και του ΑΤΕΙ κ.ά. για τη μετεξέλιση του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε Πανεπιστήμιο.

Στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη, η αρχιτεκτονική για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλάζει όλα τα δεδομένα για να μπορεί το νέο τριτοβάθμιο Ίδρυμα να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα τα δύο μεγαλύτερα ΑΤΕΙ έχουν ήδη μετεξελιχθεί σε ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργήσει από φέτος και για άλλα δύο βγήκε το σχέδιο νόμου, ενώ και τα υπόλοιπα «τρέχουν» να προλάβουν τις εξελίξεις. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, έπρεπε να ‘ναι μπροστάρης στις επικείμενες αλλαγές και να ναι έτοιμη η συνένωση ώστε να ξεκινήσει άμεσα το νέο Πανεπιστήμιο, όπως συνέβη με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που προέκυψε από την συνένωση των ΤΕΙ Πειραιά και ΤΕΙ Αθήνας.

Στο δρόμο για το νέο Πανεπιστήμιο θα πρέπει όλοι οι Θεσσαλοί να αγωνιστούν για ένα ισχυρό νέο Πανεπιστήμιο. Δυστυχώς, όμως ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο και μάλιστα κακοπαιγμένο με κομπάρσους βουλευτές, δημάρχους, πολιτικούς και συντεχνίες κάθε κοπής, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι φθηνή αντιπολίτευση. Η μοναδική αγωνία τους ήταν και παραμένει πως θα φθείρουν και τελικά θα ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι αντιπολιτευόμενες φωνές έχουν συγκεκριμένο χρώμα, «γαλάζιο», οι οποίες τρέμουν να πουν αλήθειες συνυπολογίζοντας το όποιο πολιτικό κόστος και αντιδρούν για να φανερώσουν ότι βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση και να καρπωθούν μικροκομματικά οφέλη.

Εκείνο, που δεν κατάλαβαν είναι πως οι εποχές άλλαξαν και θα κέρδιζαν περισσότερα ψηφοθηρικά οφέλη, εάν και οι ίδιοι στήριζαν τις επικείμενες αλλαγές και κατέθεταν προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωσή τους, με τις οποίες το Τεχνολογικό Ίδρυμα της περιοχής μας αναβαθμίζεται σε Πανεπιστήμιο και μάλιστα το πλέον ισχυρό της ελληνικής περιφέρειας στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη. Σ’ αυτή τη διαδρομή όλες οι περιοχές θα κάνουν υποχωρήσεις κι όλες τελικά θα βγουν κερδισμένες από τα πολλαπλά οφέλη. Κι όσοι τρέμουν το πολιτικό κόστος, τελικά θα παραμείνουν απομονωμένοι. Οι ευκαιρίες δεν μπορούν να περιμένουν…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: