Λάρισα » Λάρισα: Προς διαμόρφωση πρόταση για τη συνένωση
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Λάρισα: Προς διαμόρφωση πρόταση για τη συνένωση

Λάρισα: Προς διαμόρφωση πρόταση για τη συνένωση

Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε η σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο δήμαρχος Λαρισαίων και αφορούσε στο σχέδιο του υπουργείου για την συνένωση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι φορείς μετά τις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν στη διαμόρφωση μιας πρότασης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα κατατεθεί στην Σύγκλητο του ΤΕΙ και θα αποτελέσει την πρόταση της πόλης. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ακούστηκαν και φωνές που ήθελαν κατάργηση του σχεδίου, ακόμη και αυτόνομη πορεία του ΤΕΙ ως Πανεπιστημιακό Τεχνολογικό Ίδρυμα.

συσκεψη φορεων νεο πανεπιστημιο (11)

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε ότι το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση αλλά χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις. «Έχουμε ένα ίδρυμα. Να βάλουμε τις κόκκινες γραμμές ώστε αυτό το ίδρυμα στο νέο σχέδιο να αντικατασταθεί από κάτι άλλο που θα είναι ισότιμο», σημείωσε. Μάλιστα ανέφερε ότι θα πρέπει στο νέο σχέδιο να αναπληρωθούν τα τμήματα τα τμήματα ΣΤΕΦ (που καταργούνται) καθώς και τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων και ιατρικών εργαστηρίων. Ζήτησε να ιδρυθούν δύο πολυτεχνικά τμήματα που θα δώσουν τον τεχνολογικό χαρακτήρα που έχει σήμερα το ΤΕΙ.
Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση πρέπει να μείνει μακριά από τοπικισμούς καθώς «δεν υπάρχει πρόθεση να διεκδικήσουμε τίποτα από άλλες πόλεις», κατέληξε.

συσκεψη φορεων νεο πανεπιστημιο (8)

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης τόνισε ότι «η συνένωση είναι ετεροβαρής και υπέρ του πανεπιστημίου. Η συζήτηση έγινε χωρίς να έχει γίνει μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το σχέδιο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία αν δεν αλλάξει», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα πρώτο σχέδιο και πρέπει να γίνουν προτάσεις από τους φορείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης».

συσκεψη φορεων νεο πανεπιστημιο (14)

Ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Μπαργιώτας σημείωσε ότι το σχέδιο είναι άναρχο και συντάχθηκε με προχειρότητα και με βάση τοπικιστικά κριτήρια.
Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εκπροσωπούσε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Μπέμπης ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Αγοραστός θα αναλάβει πρωτοβουλία για πανθεσσαλική σύσκεψη φορέων με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας.

συσκεψη φορεων νεο πανεπιστημιο (7)

Αντίθετος με το σχέδιο δήλωσε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος τονίζοντας ότι «θέλουμε μεγάλο Ίδρυμα αλλά όχι να ξεπουλήσουμε το ΤΕΙ. Να αναπτύξουμε την γεωργία αλλά να έχουμε δίπλα μας ένα Γεωπονικό τμήμα. Ζητάμε ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη Θεσσαλία».

Ο Χρόνης Ισσακίδης πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου του παραρτήματος Θεσσαλίας τόνισε ότι δεν έχει επαρκή ενημέρωση και ζήτησε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου.

συσκεψη φορεων νεο πανεπιστημιο (6)

Ο Νίκος Παπαγεωργίου πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας ανέφερε ότι το σχέδιο δεν είναι επαρκές και δεν αποτελεί βάση για συναίνεση. Στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν γίνεται λόγος για τους πόρους του εγχειρήματος.

συσκεψη φορεων νεο πανεπιστημιο (10)

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας. «Η Λάρισα πλήττεται βάναυσα αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο. Έγινε με προχειρότητα. Βιώνουμε μια καθαρή επιβολή», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δημήτρης Ντογκούλης υπογράμμισε ότι το σχέδιο έχει κενά και χρειάζεται βελτιώσεις.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κων/νος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι «η συγχώνευση στη Θεσσαλία είναι σαν πειραματόζωο. Δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Γιατί να πούμε όχι στην αυτονομία της Ιατρικής Σχολής. Θέλουμε να παραμείνουν Τεχνολογικά Ιδρύματα τα ΤΕΙ».

συσκεψη φορεων νεο πανεπιστημιο (5)

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη υπογράμμισε ότι το σχέδιο δεν κινείται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός υγειούς πανεπιστημίου ενώ στο σχέδιο παρουσιάζονται πολλές αντισυνταγματικές διατάξεις,

Ο πρόεδρος των Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λάρισας Δημήτρης Παπαποστόλου ανέφερε ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών το σχέδιο θα πρέπει να προχωρήσει.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρώτη τοποθετήθηκε η επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου. Ανέφερε ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός υποστηρίζοντας ότι «το σχέδιο έγινε με βάση τοπικισμούς και παραγοντισμούς. Πρόκειται για ένα κακό σχέδιο». Ξεκαθάρισε ότι η Γεωπονική σχολή θα πρέπει να είναι στην Λάρισα ζήτησε διάλογο που αν δεν ικανοποιήσει τις προσδοκίες «τότε το ΤΕΙ να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία», κατέληξε.

Ο Χρήστος Τερζούδης εκπροσωπώντας την παράταξη του πρώην δημάρχου Κώστα Τζανακούλη δήλωσε την αντίθεσή του στο σχέδιο.

συσκεψη φορεων νεο πανεπιστημιο (13)

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη» Έκτορας Νασιώκας έκανε πρόταση ζητώντας αρχικά η συνένωση να είναι μια συνομοσπονδία των υπαρχόντων δομών ώστε σε 2-4 χρόνια που θα είναι η μεταβατική περίοδος να γίνει διάλογος και να αξιολογηθεί η πορεία.

Μικροσυμφέροντα για την κατάρτιση του σχεδίου κατήγγειλε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Λάρισα» Ντίνος Διαμάντος. Μάλιστα ζήτησε αναβάθμιση του ΤΕΙ με Γεωτεχνική κατεύθυνση και ζήτησε και αυτός πανθεσσαλική σύσκεψη για το θέμα.
Ο Γιώργος Παζιάνας εκπροσωπώντας την Λαϊκή Συσπείρωση παρατήρησε ότι «η συζήτηση είναι για το που θα γίνει το νέο Πανεπιστήμιο αλλά όχι τι θα είναι».

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης ξεκαθάρισε ότι «θα είναι έγκλημα να καταργηθεί το ΤΕΙ. Η Ελλάδα έχε ανάγκη την Τεχνική Εκπαίδευση».

Διαβάστε ακόμη

Τι είπαν σε δηλώσεις τους πριν από τη σύσκεψη

Διαβάστε επίσης: