Λάρισα » Κ. Γαβρόγλου: Αυτά είναι τα οφέλη από το νέο Πανεπιστήμιο
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ LARISSANET ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ

Κ. Γαβρόγλου: Αυτά είναι τα οφέλη από το νέο Πανεπιστήμιο

Κ. Γαβρόγλου: Αυτά είναι τα οφέλη από το νέο Πανεπιστήμιο

«Εμείς θεωρούμε ότι η πρότασή είναι καλά μελετημένη και ισορροπημένη. Η Λάρισα είχε δύο πανεπιστημιακά Τμήματα και προβλέπεται να έχει εννιά…»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Στα κριτήρια που ακολουθήθηκαν ώστε να συνταχθεί η πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η οποία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου με την αποκλειστική συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet. Παράλληλα, αναπτύσσει τα οφέλη που θα προκύψουν για φοιτητές, καθηγητές και τοπικές κοινωνίες από τον νέο, υπό διαμόρφωση, «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα.

Ο υπουργός Παιδείας απαντάει στην κριτική που ασκείται για κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και αποδυνάμωση της Λάρισας σε ότι αφορά τόσο τον αριθμό τμημάτων, όσο και τον πληθυσμό φοιτητών, ενώ μιλάει και για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων επισημαίνοντας ότι «σε 15 μέρες θα επιδιώξουμε να συνθέσουμε παρατηρήσεις και προτάσεις και να συντάξουμε το νομοσχέδιο. Κατόπιν θα το θέσουμε σε διαβούλευση και θα έρθει το συντομότερο στη Βουλή για ψήφιση».

Κλείνοντας ο κ. Γαβρόγλου δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο και στις τεκμηριωμένες προτάσεις, ενώ αναφέρεται στο ενδεχόμενο να επισκεφθεί σύντομα τη Λάρισα ώστε να συζητήσει από κοντά με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Φιλοδοξία μας είναι Κέντρα, όπως το Ογκολογικό και το Αβερώφειο, να προσελκύσουν χιλιάδες ανθρώπους από όλη τη χώρα και το εξωτερικό και να δώσουν νέα ώθηση στη Λάρισα»

Αναλυτικά, η συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου:

Κ. Υπουργέ, την Τρίτη κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με ποιά κριτήρια προέκυψε η συγκεκριμένη πρόταση και ποιά θα είναι τα οφέλη για τους φοιτητές, τους Καθηγητές και τις τοπικές κοινωνίες από το νέο Πανεπιστήμιο;

Τα κριτήρια και οι διαδικασίες που ακολουθήσαμε περιγράφονται αναλυτικά στο κείμενο. Για να μην τα επαναλάβω τα συμπυκνώνω σε τρία σημεία.

Α. Δημιουργία ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου που να μπορεί να αποκριθεί στις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών. Ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο, καλά στελεχωμένο με πολλούς φοιτητές, που δίνει ευκαιρίες για σπουδές, προπτυχιακές και μεταπτυχιακές, σε όλους τους νέους, που δεν θα εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, θα αποφοιτήσουν και θα βρουν δουλειά στον τόπο τους. Ένα Πανεπιστήμιο τέλος, που θα είναι αναγνωρίσιμο διεθνώς, θα διακρίνεται και θα προσελκύει αλλοδαπούς φοιτητές και επιστήμονες.

Β. Η συγκρότηση, ει δυνατόν, πόλων ανά πόλη γύρω από Σχολές και αναγνωρισμένα διεθνώς επιστημονικά αντικείμενα με σύγχρονα προγράμματα σπουδών ώστε να υπάρχουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για όλους, καθηγητές, προσωπικό, φοιτητές, τοπική κοινωνία.

Γ. Αξιοποίηση των υποδομών και του υφιστάμενου προσωπικού. Γνωρίζετε ότι οι υποδομές φτιάχτηκαν με τις θυσίες του λαού μας. Έγνοιά μας ήταν να μην πάει τίποτε χαμένο. Σεβόμενοι το προσωπικό και τις αγωνίες τους σκεφτήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησής τους είναι η ελεύθερη επιλογή τους να μείνουν εκεί που εργάζονται ή να πάνε αλλού μόνον αν το επιθυμούν μετά από αίτησή τους. Με τον τρόπο αυτό επενδύουμε στην προσωπική τους προσφορά

Τα οφέλη θα είναι άμεσα και απτά για όλους, την περιοχή, τη χώρα. Σήμερα ένας στους τρεις φοιτητές πανεπιστημίων και πάνω από τους μισούς σπουδαστές των ΤΕΙ, και στο Θεσσαλίας, είναι «ανενεργοί», δεν παίρνουν πτυχίο. Στόχος μας είναι αυτό να μειωθεί άμεσα και ριζικά. Είναι εφικτό αν το νέο Πανεπιστήμιο γίνει έτσι όπως το θέλουμε.

Οι καθηγητές, ιδιαίτερα αυτοί των ΤΕΙ θα είναι σε ένα νέο περιβάλλον που τους παρέχει περισσότερες δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης.

Όλα αυτά θα έχουν τεράστια οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Θα έχουμε μεγαλύτερες κοινότητες προσωπικού, περισσότερους φοιτητές που ζουν στον τόπο των σπουδών. Σκεφτείτε ότι τα μεγάλα Πανεπιστήμια φέρνουν στις πόλεις που ζουν δεκάδες εκατομμύρια από την έρευνα και την διδασκαλία. Σε αυτά προσθέστε τη γνώση και την τεχνογνωσία που δίνει τεράστια ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και στις τεκμηριωμένες προτάσεις. Όλοι αναγνωρίζουν ότι για πρώτη φορά οι αλλαγές δεν έρχονται από το Υπουργείο εν νυκτί αλλά από τα κάτω μετά από διάλογο…»

Τί απαντάτε στην κριτική που ασκείται ότι με βάση την πρόταση καταργείται το ΤΕΙ Θεσσαλίας και αποδυναμώνονται Τμήματα και αριθμός φοιτητών της Λάρισας σε σχέση με τον Βόλο;

Μέχρι τώρα τα ΤΕΙ, και δίκαια, πρόσαπταν στην Πολιτεία ότι τα μεταχειρίζεται σαν ιδρύματα δεύτερης κατηγορίας. Αυτό, όλοι το αναγνωρίζουν, αλλάζει. Δεν τους κάνουμε κάποιο δώρο. Πολλά Τμήματα των ΤΕΙ το αξίζουν. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπως και άλλα ΤΕΙ, αναβαθμίζεται. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα είναι καλύτερα στελεχωμένο σε προσωπικό και τα μέλη του θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για την επιστημονική τους ανάπτυξη.

Ακούγεται ότι μειώνεται ο αριθμός των Τμημάτων των ΤΕΙ στη Λάρισα και έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών. Αυτοί που το λένε λησμονούν ότι άλλο ένα Τμήμα ΤΕΙ και άλλο ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα. Στα Πανεπιστήμια οι φοιτητές λόγω των προγραμμάτων σπουδών μένουν περισσότερο στον τόπο σπουδών, μένουν περισσότερα χρόνια γιατί κάποια Τμήματα είναι 5ετούς φοίτησης. Επιπλέον όλα έχουν μεταπτυχιακά, διδακτορικές σπουδές και μεταδιδάκτορες. Σκεφτείτε ότι μόνο ο αριθμός των μεταπτυχιακών και των υποψηφίων Διδακτόρων σε πολλά πανεπιστήμια φτάνει τις πέντε χιλιάδες. Τέλος, μη λησμονάμε ότι ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο έχει μεγάλα Ερευνητικά Κέντρα. Φιλοδοξία μας είναι Κέντρα, όπως το Ογκολογικό και το Αβερώφειο, να προσελκύσουν χιλιάδες ανθρώπους από όλη τη χώρα και το εξωτερικό και να δώσουν νέα ώθηση στη Λάρισα. Προσθέστε, τέλος, τα προγραμματιζόμενα διετή προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που θα προσελκύσουν ευελπιστούμε αρκετούς νέους.

Εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση είναι καλά μελετημένη και ισορροπημένη. Η Λάρισα είχε δύο πανεπιστημιακά Τμήματα και προβλέπεται να έχει εννιά. Υπάρχει, βέβαια, μία συνήθεια στις τοπικές κοινωνίες να ζητάνε πάντα περισσότερα. Θα δείτε ότι όλες οι πόλεις θεωρούν εαυτούς ριγμένους και θα ζητήσουν κάτι παραπάνω. Το ζήτημα δεν είναι να ζητάμε περισσότερα, αλλά να δούμε πώς μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να συμβάλλουν ώστε τα Τμήματα που θα δημιουργηθούν να γίνουν εξαιρετικές εστίες εκπαίδευσης και έρευνας. Και σίγουρα να μην φυτοζωούν, όπως έγινε σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί από την εκκίνηση της δημόσιας διαβούλευσης έως την έναρξη λειτουργίας του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλία;

Σε 15 μέρες θα επιδιώξουμε να συνθέσουμε παρατηρήσεις και προτάσεις και να συντάξουμε το νομοσχέδιο. Κατόπιν θα το θέσουμε σε διαβούλευση και θα έρθει το συντομότερο στη Βουλή για ψήφιση.

Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στη σημερινή σύσκεψη φορέων την οποία έχει συγκαλέσει ο Δήμος Λαρισαίων; Πόσο ανοιχτός είστε σε αλλαγές στο ήδη κατατεθειμένο σχέδιο;

Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και στις τεκμηριωμένες προτάσεις. Όλοι αναγνωρίζουν ότι για πρώτη φορά οι αλλαγές δεν έρχονται από το Υπουργείο εν νυκτί αλλά από τα κάτω μετά από διάλογο. Το μοναδικό μας κριτήριο πρέπει να είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι προτάσεις που ενδεχομένως να γίνονται με πιο προσωπικά κριτήρια.

Πρόθεσή μου είναι να ακούω όλους και να συζητώ μαζί τους από κοντά. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω και στη Λάρισα.

Διαβάστε επίσης: