Ελλάδα » «Οργή» ΥΠΕΞ για τον «επιθετικό» προσδιορισμό Ζάεφ περί «Μακεδονικού Στρατού»

«Οργή» ΥΠΕΞ για τον «επιθετικό» προσδιορισμό Ζάεφ περί «Μακεδονικού Στρατού»

«Οργή» ΥΠΕΞ για τον «επιθετικό» προσδιορισμό Ζάεφ περί «Μακεδονικού Στρατού»

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για τον «μακεδονικό στρατό» και τη σημασία της ένταξής του στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ, η δήλωση του κ. Ζάεφ «υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση “στρατός της Βόρειας Μακεδονίας”».

Νωρίτερα σήμερα, σε δημόσια τοποθέτησή του κατά την ορκωμοσία στρατιωτών, ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως ο «μακεδονικός στρατός» θα αποτελεί μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

«Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο Μακεδονικός Στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις (…) Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας» είπε ο κ. Ζάεφ.

Διαβάστε επίσης: