Ελλάδα » Τσίπρας: Θετική συγκυρία και γεωπολιτική δυναμική για τα Βαλκάνια

Τσίπρας: Θετική συγκυρία και γεωπολιτική δυναμική για τα Βαλκάνια

Τσίπρας: Θετική συγκυρία και γεωπολιτική δυναμική για τα Βαλκάνια

Για μία πολύ θετική δυναμική η οποία έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Βαλκανίων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τις εργασίες της τετραμερούς συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «σε αυτό τον τελευταίο χρόνο κανείς δεν θα φαντάζονταν ότι θα άλλαζαν τόσο πολλά πράγματα στα Βαλκάνια». «Η τετραμερής σύνοδος είναι ένας θεσμός διαβαλκανικής συνεργασίας που αναδεικνύει τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια» πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας τις δηλώσεις του, έκανε έναν απολογισμό των τελευταίων χρόνων στην περιοχή των Βαλκανίων, αναφέροντας ότι «το 2014 η σύνοδος δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την ατζέντα της Θεσσαλονίκης και τότε ο επίτροπος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πάγωσε την ενταξιακή προοπτική των χωρών για τα επόμενα πέντε χρόνια».

«Τότε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως πρέπει να κρατηθεί ζεστή η προοπτική» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «αρχίζει σιγά σιγά να δημιουργείται θετική δυναμική στην περιοχή» σημειώνοντας πως «είχαμε την πολύ πετυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι με τη συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργών συζήτησαν στην Τετραμερή για συγκεκριμένα έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης – Ρούσε και Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου, τα ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός IGB και ο Κάθετος Διάδρομος.

«Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο, δυναμικό μέλλον για την περιοχή των Βαλκανίων, αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και πίστη στις δυνάμεις μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά χρειαστεί πολλές φορές αυτά να τα κάνουμε κόντρα στο ρεύμα» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Με αυτά τα βήματα όμως μόνο, τόνισε, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για Βαλκάνια ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, που δεν θα ταλανίζονται από τους λογής εθνικισμούς, τη φοβικότητα και την εσωστρέφεια ή την αδράνεια, αλλά θα είναι σταθερά προσανατολισμένα στη συνανάπτυξη και τη συνεργασία.

Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντικό αυτό το επίπεδο συνάντησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία «για το μέλλον των χωρών μας».

Ο κ. Βούτσιτς σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη που έχει για τον ευρωπαϊκό δρόμο της, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος όλων των χωρών η διασύνδεση μέσω των έργων υποδομών.

Η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Απευθυνόμενη στον έλληνα πρωθυπουργό, είπε ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Διαβεβαίωσε δε, τον πρόεδρο Βούτσιτς ότι έχει όλη την υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

Διαβάστε επίσης: