Εκπαίδευση » Ο Παυλόπουλος θα κηρύξει την έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου

Ο Παυλόπουλος θα κηρύξει την έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου

Ο Παυλόπουλος θα κηρύξει την έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», το οποίο θα διεξάγεται ως και τις 15 Ιουλίου 2018, στην Ερμούπολη της Σύρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών και θα προσφέρει ομιλία προς τους φοιτητές και τους Καθηγητές  με τίτλο «Από την επαλήθευση στην επιλάθευση. Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας», παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεωργίου Καψάλη, του νυν αν. Πρύτανη και νεοεκλεγέντος Πρύτανη, κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, της Αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωής Γαβριηλίδου, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννη Στεφανίδη, του Γενικού Διευθυντή του CHS – GR του Harvard κ. Ιωάννη Πετρόπουλου και δεκάδων μελών ΔΕΠ από Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.

Με αφορμή την έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών στη Σύρο από 8-15 Ιουλίου, ο Γάλλος Πρέσβης κύριος Christophe Chantepy, σε μήνυμά του αναφέρεται στις θεματικές του προγράμματος, τονίζοντας ότι  προσεγγίζεται τo ζήτημα του νοήματος, της γλωσσικής ασάφειας, του λάθους καθώς και εκείνο των κοινωνικών και επίκαιρων συνεπειών αυτών των θεματικών, προσθέτοντας ότι  «η συμβολή αυτών των θεμάτων στην νεωτερικότητα είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη».  Το πρόγραμμα θα τιμήσει με την παρουσία του, ως εκπρόσωπος του  Γάλλου Πρέσβη κυρίου Christophe Chantepy, ο Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας τη Γαλλικής Πρεσβείας κ. Philippe Mogentale.

Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris) και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Πραγματοποιείται σε συνέργεια με τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Επιστημονικώς Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσςσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο:

Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία.

Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης.

Σε αυτό θα διδάξουν κορυφαίοι Καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων από την Ελλάδα, την Αμερική και τη Βραζιλία, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πλούσιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις (Δείτε αναλυτικά το σχετικό αρχείο). Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε., το Κανάλι της Βουλής και η πανκυκλαδική εφημερίδα Κοινή Γνώμη. Καλύπτεται επίσης από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και ΜΜΕ της ομογένειας.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρουσιαστεί στις 9 Ιουλίου το βιβλίο του  Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, Ιωάννης Πετρόπουλος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης, Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γιάννης Μαμάης, υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg. Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου και ο νυν Αν. Πρύτανη και νεοεκλεγείς Πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Πληροφορίες: κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, nitsi@cc.uoi.gr

Διαβάστε επίσης: