Παραπολιτικά » Γιατί «λείπει» η Περιφέρεια Θεσσαλίας;
ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

Γιατί «λείπει» η Περιφέρεια Θεσσαλίας;

Γιατί «λείπει» η Περιφέρεια Θεσσαλίας;

Στο τελευταίο φύλλο της larissanet ο αναγνώστης διάβασε σχετικά με το πρωτοποριακό για την Ελλάδα έργο, το οποίο «τρέχει» από το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω της ερευνητικής ομάδας του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

Αυτό συνοπτικά έχει να κάνει με τη δυνατότητα να αποκτήσουν – με ανάλυση ειδικών στοιχείων και βελτιστοποίηση πρακτικών – προστιθέμενη αξία αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργούνται στα βουνά της Ηπείρου. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σ’ αυτά τα προϊόντα να διακινηθούν σε αγορές του εξωτερικού διαθέτοντας πλήρη πιστοποίηση ως «διαβατήριο».

Το σημαντικό είναι ότι έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και κάπου εδώ δημιουργείται ένα ερώτημα… Γιατί μια αντίστοιχη δράση δεν έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας;

***

Η Θεσσαλία έχει την τύχη να διαθέτει ορεινούς όγκους, οι οποίοι πέραν όλων των άλλων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο οργανωμένης καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Ειδικά για την περιοχή μας υπάρχει η ευλογία του Ολύμπου, του «μυθικού βουνού των Θεών», γεγονός που μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το brand name αρωματικών φυτών, τα οποία  – διαθέτοντας και τις σχετικές πιστοποιήσεις – θα κατακτούσαν αγορές του εξωτερικού φέρνοντας σημαντικό εισόδημα σε παραγωγούς και τοπική οικονομία.

«Τις πταίει» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν αξιοποιεί ανθρώπινο δυναμικό και προοπτικές σ’ αυτόν τον χώρο του αγροδιατροφικού τομέα, τον οποίο κατά τα άλλα έχει διακηρύξει ότι θέλει να προωθήσει;

Γ.Α.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: