Λάρισα » Κουντουρά: «Αναπτύσσουμε στρατηγικά τα παράλια Λάρισας»
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET

Κουντουρά: «Αναπτύσσουμε στρατηγικά τα παράλια Λάρισας»

Κουντουρά: «Αναπτύσσουμε στρατηγικά τα παράλια Λάρισας»

«Η Λάρισα διαθέτει εξαιρετικούς φυσικούς και τουριστικούς πόρους που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για τουρισμό όλο τον χρόνο»

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

«Η παραλιακή ζώνη της Λάρισας είναι μια υπέροχη περιοχή που μπορεί να υποστηρίξει ικανοποιητικά υψηλότερα μεγέθη τουριστικής κίνησης» τονίζει μιλώντας στη larissanet η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και αναπτύσσει το σχέδιο για τουρισμό όλο το χρόνο στο νομό Λάρισας. Η κα Κουντουρά μιλάει για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις επενδύσεις στον τουρισμό και κλείνει το μάτι για την αναγκαιότητα του κόμβου στον Πυργετό.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη με την κα Κουντουρά:

- Ποιο είναι το όραμά σας για την ανάπτυξη του τουρισμού στα παράλια; Tι πρέπει να γίνει για τη ανάδειξη της περιοχής; Είναι λύση ο εναλλακτικός τουρισμός; Μπορούμε να «παντρέψουμε» αυτή την ανάπτυξη με την τοπική γαστρονομία;

Από το ξεκίνημα της θητείας μου, ως Υπουργός, βασική επιδίωξη του εθνικού μας σχεδιασμού είναι η τουριστική κίνηση να διαχέεται ισόρροπα όλο τον χρόνο και σε όλη την χώρα.  Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε σταθερά  από το 2015, όπου αναπτύσσουμε στρατηγικά νέους προορισμούς, όπως τα παράλια της Λάρισας. Μέσα από τον εναλλακτικό τουρισμό, δημιουργούμε και υποστηρίζουμε νέα τουριστικά προϊόντα που όχι μόνο αποφέρουν αύξηση του τουρισμού, αλλά δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων για την τοπική κοινωνία.

Δίνουμε προτεραιότητα στην βιώσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας με απόλυτο σεβασμό και εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, στην ανάδειξη όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που καθιστούν την Ελλάδα μοναδική και αναδεικνύουν την αναλλοίωτη και αυθεντική ταυτότητά της.

Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια, τους Δήμους, το Επιμελητήριο, τους τοπικούς φορείς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε το τουριστικό προϊόν της περιοχής να εξελιχθεί και να εμπλουτιστεί  με επίκεντρο την αυθεντική εμπειρία διακοπών 365 ημέρες τον χρόνο. Στις επαφές μας στο εξωτερικό, προωθούμε δυναμικά τις εμπειρίες που προσφέρει η Ελλάδα με επίκεντρο την φύση, τη γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις τοπικές γιορτές και φεστιβάλ.

Ως προς τη γαστρονομία, οφείλω να σας ενημερώσω ότι σε όλες τις ποιοτικές έρευνες που διεξάγονται η ελληνική κουζίνα αποτελεί σταθερά το δημοφιλέστερο ποιοτικό δείκτη μετά τον πολιτισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενισχύουμε μέσω του ΕΟΤ την προβολή και προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις. Έχουμε ξεκινήσει το Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας – Τουρισμού, το οποίο συντονίζει τις πολιτικές για την ένταξη των ελληνικών προϊόντων στην τουριστική αλυσίδα, και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Επιπλέον, ως Υπουργείο στηρίζουμε το «Ελληνικό Πρωϊνό» του εποπτευόμενου φορέα μας ΞΕΕ στα ξενοδοχεία, χορηγούμε το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας και το Ειδικό σήμα επισκέψιμου οινοποιείου. Ενώ, από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο ανάπτυξης του αγροτουρισμού, με όρους και προδιαγραφές των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων και τη χορήγηση ειδικού σήματος. Και προωθούμε από τον προσεχή Σεπτέμβριο την επέκταση του καθεστώτος των tax free συναλλαγών και στα τυποποιημένα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Όμως, μία επιτυχή πολιτική διασύνδεσης τουρισμού – αγροδιατροφής απαιτεί κυρίως τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Οι εγχώριοι μικροί και μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι οφείλουν να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τις επενδύσεις τους και να καλύψουν μεγάλο μέρος της καθημερινής του τροφοδοσίας με τοπικά προϊόντα.

Elena_Kountoura1.12

- Kα Κουντουρά το περασμένο Φθινόπωρο βρεθήκατε στα παράλια της Λάρισας και δεσμευτήκατε ώστε να προχωρήσει ένας σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Σε τι στάδιο βρισκόμαστε; Υπάρχει πρόοδος σε αυτή την διαδικασία και πότε θα δούμε απτά αποτελέσματα αυτού του σχεδιασμού;

Η Λάρισα διαθέτει εξαιρετικούς φυσικούς και τουριστικούς πόρους που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για τουρισμό όλο τον χρόνο. Η παραλιακή ζώνη της Λάρισας είναι μια υπέροχη περιοχή που μπορεί να υποστηρίξει ικανοποιητικά υψηλότερα μεγέθη τουριστικής κίνησης.

Είναι γεγονός ότι υπήρξε στο παρελθόν μία στασιμότητα στην τουριστική ανάπτυξή της Λάρισας, και εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε και καταφέραμε να δώσουμε μία νέα ώθηση. Προωθήσαμε τον προορισμό και τις θεματικές εμπειρίες που προσφέρει στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις όπου συμμετέχει ο ΕΟΤ, και μέσα από μεικτή διαφήμιση και σειρά ενεργειών προώθησης και προβολής. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε στοχευμένα ταξίδια εξοικείωσης για tour operators και ξένα ΜΜΕ, ώστε να γνωρίσουν και να προβάλλουν το πλούσιο τουριστικό προϊόν και την ιδιαίτερη ταυτότητα της Λάρισας και της παραλιακής της ζώνης. Μέσα από τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε καθιερώσει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλους τους τοπικούς φορείς, οι συντονισμένες αυτές ενέργειες αποδίδουν. Εκτιμώ ότι το 2018 θα είναι μία καλή τουριστική χρονιά.

Στόχος μας είναι μέσα από την αλματώδη αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι να ενθαρρύνουμε νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα όχι απλώς αριθμητικά αλλά και ποιοτικά για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες με υψηλή αγοραστική δύναμη.

Στηρίζουμε επίσης τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προκηρύξαμε μέσω ΕΣΠΑ δύο προγράμματα για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις με μεγάλη συμμετοχή και από την περιοχή της Λάρισας. Και επιπλέον, προχωράμε στην αναγνώριση της ιαματικής πηγής στο Κόκκινο Νερό, η οποία βρίσκεται σε τελική φάση, και πιστεύω ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών όλο τον χρόνο.

- Μπορεί να μην είναι της αρμοδιότητάς σας αλλά είναι σημαντικό. Σε επίπεδο υποδομών τι θα πρέπει να γίνει; Αναφέρομαι για παράδειγμα στο αίτημα όσων ασχολούνται με τον τουρισμό στην περιοχή και αφορά στην κατασκευή κόμβου στον Πυργετό στην Εθνική Οδό για την ευκολότερη πρόσβαση στα παράλια.

Η διευκόλυνση της προσβασιμότητας προς τα παράλια είναι αναγκαία για την μελλοντική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αλλά και για την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων.

Έχω πλήρη γνώση των ζητημάτων που σχετίζονται με τα έργα υποδομών. Γι’ αυτό, βρίσκομαι σε άμεση και διαρκή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα που παρέμειναν άλυτα για δεκαετίες και καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Εξ όσων γνωρίζω ο αρμόδιος για το θέμα του κόμβου στον Πυργετό, κ. Σπίρτζης, έχει δώσει τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί άμεσα.

- Υπάρχουν και άλλες περιοχές στο ν. Λάρισας που μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά. Αναφέρομαι στην περιοχή της Ελασσόνας, στον Δήμο Τεμπών με την αξιοποίηση της Κοιλάδας, αλλά και την προβολή του Ολύμπου και του Κισσάβου. Τι σχεδιασμός υπάρχει για αυτές τις περιοχές;

Η Θεσσαλία συνολικά έχει κεντρική θέση στην τουριστική μας πολιτική για την ανάπτυξη του τουρισμού 365 μέρες τον χρόνο, και την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών που προωθούμε στο εξωτερικό. Συνδυάζει εξαιρετικά το βουνό με την θάλασσα, προσφέρεται για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για χειμερινό τουρισμό. Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος προσφέρονται για ορειβατικό, περιπατητικό, αθλητικό-προπονητικό τουρισμό.

Η πόλη της Λάρισας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε προορισμό τουρισμού πόλεως, αξιοποιώντας την κεντρική της θέση στην χώρα και τις συνεδριακές της υποδομές.

Επίσης, προωθούμε τη δημιουργία δυναμικών πακέτων όπου αξιοποιούν συνδυαστικά τα Μετέωρα, έναν μοναδικό παγκοσμίου φήμης προορισμό, με δραστηριότητες υπαίθρου, ιστορικές ή προσκυνηματικές περιηγήσεις και διαμονή σε αναπτυσσόμενες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως ο Αγιόκαμπος με την ευρύτερη παραλιακή ζώνη της Λάρισας, αλλά και την ίδια την πόλη της Λάρισας.

- Εδώ και λίγο καιρό στο ν. Λάρισας ετοιμάζεται μια συνέργεια μεταξύ των 7 δήμων της περιοχής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου, ώστε από κοινού να δημιουργηθεί ένα τουριστικό προϊόν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, και το οποίο θα προωθηθεί από κοινού. Νομίζω ότι σε αυτό το πρότζεκτ έχει λόγο και θέση και το υπουργείο Τουρισμού.

Πιστεύω ότι για την αποτελεσματική υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών πρώτα απ’ όλα χρειάζεται συνεργασία και επιδιώκω πάντοτε ως Υπουργός την ενεργή συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων και της τοπικής κοινωνίας στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης. Έχω μία εξαιρετική συνεργασία με όλους τους φορείς της Λάρισας και με την Περιφέρεια, με τον κ. Αγοραστό.

Στο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης για την Θεσσαλία, αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην περιοχή, συζητήσαμε εκτενέστερα τις δυνατότητες που υπάρχουν. Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκα ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για συνεργασία από όλους και πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα μπορέσει να υποστηρίξει ενεργά και δημιουργικά με συγκεκριμένες προτάσεις την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης και συνολικά της Λάρισας.

Εμείς από την πλευρά μας στο υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ είμαστε θετικοί σε τέτοιες πρωτοβουλίες και μπορούμε να τις ενισχύσουμε προσφέροντας ένα ισχυρό δίκτυο επαφών στο εξωτερικό και μία περισσότερο στοχευμένη προώθηση και προβολή της Λάρισας στις αγορές – στόχους.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: