Πολιτισμός » Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης

Συνεχίζεται με μεγάλη συμμετοχή και τον μήνα Ιούλιο το πρόγραμμα  Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας. Ένα πρόγραμμα που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Το θέμα της νέας εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, συμμετέχει στο πρόγραμμα για δεύτερη χρονιά, με 36 δημιουργικά εργαστήρια και τη συμμετοχή 50 εθελοντών, εμψυχωτών και βοηθών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr και μοιράζονται τις ερευνητικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2018gr

Την Δευτέρα 25 Ιουνίου παίξαμε ένα παιχνίδι με τα καινούρια βιβλία της καλοκαιρινής εκστρατείας με εμψυχώτρια τη βιβλιοθηκονόμο Χριστίνα Παπαδοπούλου. Την Τρίτη 26 Ιουνίου αφιερώσαμε το εργαστήρι στις μέλισσες. Φτιάξαμε έναν μικρό κήπο με φυτά όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, μαντζουράνα ή τριφύλλι και τις προσκαλέσαμε να βρουν μέσα στην πόλη έναν τόπο για να συλλέξουν την τροφή τους. Εμψυχώτρια της δράσης η βιβλιοθηκονόμος Ελένη Παπούλια. Την Τετάρτη 27 Ιουνίου αναρωτηθήκαμε: Τι κάνω κάθε μέρα; Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί; Τις απαντήσεις έδωσαν τα παιδιά με τη πολύτιμη βοήθεια της εμψυχώτριας Κωνσταντίνας Χατζημίχου-Καλούση υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Την Πέμπτη 28 Ιουνίου μετρήσαμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας.  Αναρωτηθήκαμε αν χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Εμψυχώτρια η παιδαγωγός Αργυρώ Μπρότση που μαζί με τη γνωστή ηρωίδα Χρυσομαλλούσα  μας έδειξε ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας. Η εβδομάδα έκλεισε την Παρασκευή 29 Ιουνίου ξεκινώντας ένα αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με μια  γνωριμία με διάσημους ντετέκτιβς παιδικών βιβλίων. Εμψυχώτρια της δράσης η φιλόλογος Συνοδία Παράσχου.

Βιβλιοθήκη Λάρισας (1)

Το πρόγραμμα των δράσεων συνεχίζεται για τον μήνα Ιούλιο ως εξής:

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018: Το ημερολόγιο του Ιουλίου.

Ετοιμάζουμε το ημερολόγιο του Ιουλίου. Ποιες δράσεις θα αρέσουν περισσότερο στα παιδιά; Ποια μέρα θα δανειστούν τα περισσότερα βιβλία; Τα παιδιά συμμετέχουν και αξιολογούν την καλοκαιρινή εκστρατεία.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτές: Προσωπικό και εθελοντές της βιβλιοθήκης

Τρίτη  3 Ιουλίου 2018: “Φωτογραφημένα” δεδομένα: Τα ρούχα

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη.

Για παιδιά 7-9 ετών

Εμψυχωτής: Βίκυ Σκαρλάτου, εκπαιδευτικός

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018: Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου.

Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού

ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία.

Για παιδιά 8-14 ετών

Εμψυχωτής: Βεατρίκη Σαϊας – Μαγρίζου, συγγραφέας

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018: Τα “θαμμένα” δεδομένα: Πειράματα με το χώμα

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ΄ ό,τι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Μαρία Κουρούμαλη, εκπαιδευτικός

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018: “Φωτογραφημένα δεδομένα”: Τα μέσα μεταφοράς

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα μέσα μεταφοράς από άλλες εποχές και άλλα μέρη.

Για παιδιά 7-9 ετών

Εμψυχωτής: Δήμητρα Γκόλαντα, βιβλιοθηκονόμος

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018: Δεδομένα για μένα. Το παλάτι της μνήμης.

Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα!

Με τη συμμετοχή παιδιών που παρακολουθούν το πρόγραμμα Κατασκήνωση στην πόλη

Εμψυχωτής: Ελευθερία Περουλάκη, κοινωνική λειτουργός

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω.

Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε.

Για παιδιά 5-7 ετών

Εμψυχωτής: Χριστίνα Παπαδοπούλου, βιβλιοθηκονόμος,

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018: Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Τόποι εγκλήματος

Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μια πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού. Σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης;

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Συνοδία Παράσχου, καθηγήτρια φιλόλογος

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018: «Δεδομένα γύρω-γύρω». Βόλτα στην πόλη – καταγραφή συμπεριφορών

Βγαίνουμε βόλτα στην πόλη και καταγράφουμε ανθρώπους που γελάνε, που συζητάνε, αγκαλιάζονται, φωνάζουν, θυμώνουν. Οι συμπεριφορές τους δίνουν τον τόνο στο ρυθμό της πόλης.

Με τη συμμετοχή των παιδιών που παρακολουθούν το πρόγραμμα Κατασκήνωση στην πόλη

Εμψυχωτής: Σταυρούλα Μπαξεβάνου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018: Τα «Ιστορημένα» δεδομένα: Η ιστορία, οι ήρωες

Ένας διαφορετικός τρόπος να διαβάσεις τα αγαπημένα σου βιβλία: καταγράφοντας τα δεδομένα τους. Πόσοι πρωταγωνιστές, τι ηλικία έχουν, σε ποια εποχή εξελίσσεται η πλοκή, υπάρχουν ζώα που παίρνουν μέρος;

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Ελπινίκη Μακρυγιάννη, καθηγήτρια φιλόλογος

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018:  Αγαπημένα δεδομένα για μένα: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου

Τα αγαπημένα βιβλία, η μουσική που ακούω, οι ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά φτιάχνουν μια εικόνα για μένα και είναι ένας τρόπος να με γνωρίσουν οι φίλοι μου.

Με τη συμμετοχή των παιδιών που παρακολουθούν το πρόγραμμα Κατασκήνωση στην πόλη

Εμψυχωτής: Αργυρώ Μπρότση, παιδαγωγός

Τετάρτη 25  Ιουλίου 2018:  Φυσικά δεδομένα: Πειράματα με το νερό

Πειράματα φυσικής και χημείας για να γνωρίσουμε το πολύτιμο αγαθό του πλανήτη μας.

Για παιδιά 8-12 ετών

Εμψυχωτής: Θωμαή |Ράιδου , παιδαγωγός και Φωτεινή Σούρλα, παιδαγωγός


Πέμπτη 26  Ιουλίου 2018:  Φυσικά δεδομένα: Η χρονογραμμή της μέλισσας

Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια εμφανίστηκαν οι μέλισσες στη γη; Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος άρχισε να συλλέγει το μέλι και πώς εξελίχτηκαν οι τρόποι αυτοί. Ελάτε να βάλουμε τα δεδομένα στη γραμμή του χρόνου.

Για παιδιά 7-12 ετών

Εμψυχωτής: Χριστίνα Παπαδοπούλου, βιβλιοθηκονόμος

 

Παρασκευή 27  Ιουλίου 2018:  «Αριθμημένα” δεδομένα: Από το μηδέν ως το δέκα

Δέκα σύμβολα που με τη βοήθειά τους μπορούμε να μετρήσουμε τα πάντα.

Για παιδιά 5-7 ετών

Εμψυχωτής: Βάσια Παναγάκη, νηπιαγωγός

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, αλλά λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 25 παιδιά) θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας βάσει της δήλωσης συμμετοχής.

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των δράσεων και δηλώσεις συμμετοχής:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, 3ος όροφος, τηλ: 2410671173, e-mail: edimovivlio@hotmail.gr,
Υπεύθυνη : Χριστίνα Παπαδοπούλου, συντονίστρια ΚΕ2018.

Διαβάστε επίσης: