Υγεία » Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το σκληρόδερμα – Εξειδικευμένη Κλινική στο ΠΓΝΛ

Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το σκληρόδερμα – Εξειδικευμένη Κλινική στο ΠΓΝΛ

Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το σκληρόδερμα – Εξειδικευμένη Κλινική στο ΠΓΝΛ

Στις 29 Ιουνίου γιορτάζεται η παγκόσμια Ημέρα σκληροδέρματος. Το  σκληρόδερμα  (ή σκληροδερμία ή συστηματική σκλήρυνση) είναι σχετικά σπάνια πάθηση και εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες.  Όταν η γυναίκα πλένει τα χέρια  με κρύο νερό ή στενοχωριέται ένα ή περισσότερα δάκτυλα  ασπρίζουν ή μελανιάζουν .    Αυτό το σύμπτωμα είναι συχνό σε νεαρά άτομα, κυρίως κοπέλες ηλικίας 3-18 ετών και συνήθως είναι αθώο, χωρίς συνέπειες, και εξαφανίζεται με τον καιρό.  Υπάρχουν όμως μερικές ειδικές εξετάσεις αίματος και φωτογράφηση των αγγείων των νυχιών με ειδικό μικροσκόπιο που μας λένε εάν το άτομο θα αναπτύξει σκληροδερμία, άλλη ρευματική πάθηση ή όχι.

Τι είναι σκληροδερμία;  Όπως λέει η λέξη, σκληραίνει το δέρμα, δηλαδή κάνει ίνωση, όπως γίνεται στην ουλή μετά από τραύμα.  Η σκληρία αυτή του δέρματος μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα ή να περιλαμβάνει και εσωτερικά όργανα όπως οι πνεύμονες, και το έντερο.   Σε μερικούς ασθενείς η ίνωση αυτή υπάρχει και σε μικρά αγγεία των δακτύλων  με αποτέλεσμα να στενεύουν τα αγγεία και να μειώνεται η παροχή αίματος, άρα τροφοδοσίας στα δάκτυλα.  Γι αυτό μπορεί να εμφανισθούν έλκη (πληγές) στα δάκτυλα. Όταν γίνει αυτό στα αγγεία των πνευμόνων,  τότε αυξάνει η πίεση (πνευμονική υπέρταση) και κουράζεται η καρδιά, και το άτομο λαχανιάζει με την προσπάθεια.  Εάν γίνει ίνωση στους πνεύμονες, τότε πάλι ο ασθενής λαχανιάζει με την προσπάθεια.  Εάν γίνει ίνωση στο έντερο,  το έντερο γίνεται νωθρό, μειώνεται η κινητικότητά του και ο ασθενής έχει δυσκοιλιότητα.

Καθηγητης Λάζαρος Σακκάς

Σήμερα υπάρχουν θεραπείες που είναι αρκετά αποτελεσματικές στη θεραπεία του σκληροδέρματος. Η όλη προσπάθεια γίνεται να αρχίσει έγκαιρα η θεραπεία πριν εμφανισθεί ίνωση, γιατί όσο πιο νωρίς αρχίζει η θεραπεία τόσο πιο αποτελεσματική είναι.  Η Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (Διευθυντής: Καθηγητής Λάζαρος Σακκάς, MD, DM, PhD(UK), FRCP(UK), έχει μεγάλη εξειδίκευση στη σκληροδερμία, κάνει όλες τις εξετάσεις που χρειάζονται, και θεραπείες βασισμένες στις τελευταίες εξελίξεις.  Επιπρόσθετα, πρωτοστατεί και στην έρευνα στο σκληρόδερμα αφού έχει δείξει  ότι το ανοσολογικό σύστημα εμπλέκεται στην παθογένεια της νόσου.

Οι ενδιαφερόμενοι για το σκληρόδερμα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της κλινικής (241350 2875/2409), ή στο ηλεκτρονικό ιστότοπο της κλινικής (autorheumatology.com).

Διαβάστε επίσης: