Λάρισα » Ο αγώνας ζωής του Ιγνατίου που συγκλόνισε τη Λάρισα
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΜΑΪΑΜΙ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ο αγώνας ζωής του Ιγνατίου που συγκλόνισε τη Λάρισα

Ο αγώνας ζωής του Ιγνατίου που συγκλόνισε τη Λάρισα

Φωτ. Γιώργος Μποντικούλης

Ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου Αχιλλίου και κλίμα συγκίνησης επικρατεί στο ποίμνιο – Ο Μητροπολίτης για πρώτη φορά, μετά από 24 χρόνια, λείπει… – Ο ενδιάμεσος σταθμός στη Θεσσαλονίκη και η ύστατη μάχη στο Μαϊάμι

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Με σεμνότητα, υπομονή και πίστη, βασικά χαρακτηριστικά του βίου και της ποιμαντορίας του, αντιμετώπισε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος την ασθένεια που τον οδήγησε στις ΗΠΑ για τη μεγάλη – και δυστυχώς ύστατη – μάχη για τη ζωή.

Ένας αγώνας που συγκλόνισε το ποίμνιό του, σφραγίζοντας ανεξίτηλα την πνευματική σχέση που αναπτύχθηκε στα 24 έτη κατά τα οποία διακόνησε την περιοχή μας από τον επισκοπικό θρόνο.

Η υγεία του είχε κλονιστεί και τους τελευταίους μήνες οι διακυμάνσεις ήταν περισσότερο έντονες. Παρ’ όλα τα προβλήματα ο, μακαριστός πλέον, Μητροπολίτης Ιγνάτιος ήταν παρών στους ιερούς ναούς και στις τελετές ευλογώντας τους πιστούς, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ένα αδιόρατο μήνυμα πως ότι και να αντιμετωπίζει έχει τη δύναμη και τελικά θα τα καταφέρει…

Σε μια κίνηση σπάνιας γενναιότητας και υψηλού συμβολισμού ο Ιγνάτιος αποφασίζει ο ίδιος να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ανακοινώνοντας τα επόμενα βήματα…

Συγκίνηση την Ημέρα του Πολιούχου

Η 15η Μαΐου κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, ημέρα γιορτής για τη Λάρισα, Ημέρα του Πολιούχου Αγίου Αχιλλίου και όλοι συζητούν για την εξέλιξη της υγείας του Μητροπολίτη. Το κλίμα συγκίνησης να κυριαρχεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό. Άλλωστε ήταν η πρώτη φορά – στα 24 έτη της σεπτής παρουσίας του – που δεν μπορούσε να είναι κοντά στο ποίμνιό του συνοδεύοντας τους συλλειτουργούντες αρχιερείς.

Οι αποφάσεις είχαν ληφθεί και οι πρώτες εξετάσεις και προετοιμασίες ολοκληρώνονταν…

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος θα υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση ήπατος, σε ιατρικό κέντρο στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, έχοντας κοντά του τον Έλληνα γιατρό Ανδρέα Τζάκη.

Μάλιστα, ο κ. Τζάκης είχε επισκεφθεί, αθόρυβα, τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο στη Λάρισα, όπου έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, με τον χειρουργό να συλλέγει όλα τα απαραίτητα σε εκείνον στοιχεία για την πορεία υγείας του Σεβασμιωτάτου.

ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΤΖΑΚΗΣ

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος με τον κορυφαίο Έλληνα γιατρό, Δρ. Ανδρέα Τζάκη (Πηγή: Romfea.gr)

Θεσσαλονίκη και Μαϊάμι

Με την παρέλευση λίγων ημερών ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, μεταβαίνει στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, για το επόμενο στάδιο προετοιμασίας.

Εκεί οι ευχές των Λαρισαίων, αλλά και πιστών από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, τον συνοδεύουν, ενώ κοντά του βρίσκεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος που τον επισκέπτεται εμψυχώνοντάς τον ενόψει του ταξιδιού στις ΗΠΑ και της κρίσιμης επέμβασης μεταμόσχευσης στην οποία πρέπει να υποβληθεί.

Στο τέλος Μαΐου όλα είναι πλέον έτοιμα και ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, με πίστη και αισιοδοξία, μεταβαίνει στο Μαϊάμι μπαίνοντας στην τελική ευθεία πριν την μεταμόσχευση. Σ’ αυτό το ταξίδι ζωής τον συνοδεύουν τρεις στενοί του συνεργάτες ο Πρωτοσύγκελος π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός και ο Αρχιδιάκονος Μωυσής.

Τα μηνύματα που έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού χαρακτηρίζονται θετικά, οι προεπεμβατικές εξετάσεις οι οποίες γίνονται στον Μητροπολίτη Ιγνάτιο είναι συνεχείς και ο Ανδρέας Τζάκης δηλώνει αισιόδοξος στα… τελευταία μέτρα του δρόμου πριν από τη μεταμόσχευση.

Στα μέσα Ιουνίου ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, στην τελευταία του συνέντευξη η οποία δίδεται τηλεφωνικά σε συντάκτη της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» και απαντώντας σε ερώτηση πώς αισθάνεται λέει πως «αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούμαι ακόμα, αλλά με τη βοήθεια του Θεού εν καιρώ πιστεύω θα είμαι καλά».

Αναφορικά με τον χρόνο πραγματοποίησης της χειρουργικής επέμβασης επισημαίνει πως «δεν ξέρουμε» και συμπληρώνει «μόνο ξέρουμε ότι στις 20 του μηνός (σ.σ. Ιουνίου) γραφόμαστε στη λίστα και από εκεί περιμένουμε».

Όταν δέχεται την ερώτηση για αυτά που του λέει ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης αναφέρει ότι «είναι αισιόδοξος και μας μεταδίδει την αισιοδοξία και τα πιστεύω του».

Το τέλος…

Πλέον η μεγάλη ώρα έχει φτάσει και η χειρουργική επέμβαση ξεκινάει (σε ώρα Ελλάδος) αργά τη Δευτέρα 25 Ιουνίου. Αρχικά όλα εξελίσσονται ομαλά, ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες, που έχουν φτάσει από το Μαϊάμι, επισημαίνουν πως η μεταμόσχευση ήπατος είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Στη συνέχεια και στο τελευταίο στάδιο της επέμβασης παρουσιάζονται θρομβώσεις, οι οποίες οδηγούν στο τέλος. Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Ιουνίου εκοιμήθη προδομένος από την καρδιά του…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: