Λάρισα » «Πλήρης περιφρόνηση του ΟΣΕ στην πόλη της Λάρισας»
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

«Πλήρης περιφρόνηση του ΟΣΕ στην πόλη της Λάρισας»

«Πλήρης περιφρόνηση του ΟΣΕ στην πόλη της Λάρισας»

Το θέμα έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ανέφερε: «Η σιδηροδρομική γραμμή στην πόλη είναι ένας μεγάλος καρκίνος. Η κύρια διάβαση είναι ισόπεδη. Η διάβαση που δέχεται την κίνηση από την Αθήνα και τον Βόλο είναι χειροκίνητη, με μανιβέλα, δεκαετίας του 1950. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτού του είδους τις υποδομές. Η εικόνα την τελευταία τριετία είναι εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την ασφάλιση των γραμμών. Δεν έχει ολοκληρωθεί η φραγή. Πρόκειται περί «ξέφραγου αμπελιού» μέσα στην πόλη. Δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός από τη βλάστηση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός. Να θυμίσω ότι φέτος η Κυβέρνησή σας, επιτέλους, μετά από χρόνια διεκδικήσεων προκήρυξε την υπογείωση στην περίφημη σήραγγα Σεπολίων, δηλαδή την υπογείωση του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου μέσα στην Αθήνα. Εκεί δεν υπάρχει ούτε προμελέτη, όπως πρακτικά παραδεχθήκατε».

Ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Ν. Μαυραγάνης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. «Το πρόβλημα είναι όπως ακριβώς το περιγράφετε. Είναι γεγονός ότι η σιδηροδρομική αυτή γραμμή, η οποία μέλει -και καλώς- να φορτωθεί με παραπάνω εμπορευματικές μεταφορές σε βάθος επταετίας ή εξαετίας, είναι μια γραμμή που σχεδιάστηκε και εν τέλει ολοκληρώθηκε το 2012…

Γεγονός είναι ότι ο ΟΣΕ εν μέρει ως Προμηθεύς και εν μέρει ως Επιμηθεύς προέβη σε κάποιες ενέργειες να καθαρίσει και να επισκευάσει κάποιες από τις τρεις αυτές διαβάσεις και να φροντίσει περαιτέρω την περίφραξη στο ύψος του 1.30 που προβλέπει ο κανονισμός. Επίσης, προγραμματίζει, όπως μου στέλνει εδώ με το σημείωμά του, σε μήκος 1.200 μέτρων την επέκταση της περίφραξης σε δυόμισι περίπου μέτρα ύψος με βάση σκυροδέματος και τα λοιπά. Όμως, αυτά είναι προσωρινά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει εξέλιξη, καθώς –όπως είπε- «Απέστειλα επιστολή τόσο προς την ΕΓΝΑΤΙΑ, στο μελετητικό τμήμα αυτής, για το οδικό τμήμα των δύο αυτών καθέτων αξόνων, όσο και προς την ΕΡΓΟΣΕ για την μελέτη σκοπιμότητας ως προς είτε την υπογείωση, είτε τη μετατόπιση, είτε την υπογείωση των δύο αυτών οδικών αξόνων που σας είπα…

Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη μελέτη θα την έχουμε το φθινόπωρο. Και από εκεί και πέρα, θα μπορούμε να μιλάμε πιο συγκεκριμένα για να δούμε επί του πρακτέου ποια είναι η βέλτιστη, σε σχέση με το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε, λύση και να μπορέσουμε να επιλέξουμε αυτή και να βρούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία στη συνέχεια».

Ο βουλευτής, όμως, εξέφρασε επιφυλάξεις, δεδομένης της πολύχρονης αδράνειας του ΟΣΕ, τονίζοντας: «Θα επανέλθω το φθινόπωρο, γιατί πραγματικά δεν πιστεύω ότι μετά από τριάντα χρόνια παρελκυστικής τακτικής του ΟΣΕ θα υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στο ζήτημα. Υπάρχει μια όξυνση αυτήν την εποχή, γιατί υπήρξαν δύο θάνατοι επί της σιδηροδρομικής γραμμής και άλλοι τέσσερις στον παρακείμενο κόμβο με την παλιά Εθνική Οδό, γιατί όλη η κίνηση μαζεύεται εκεί, αλλά πολύ φοβάμαι ότι μόλις ξεχαστούν αυτά τα γεγονότα, θα περιπέσουμε ξανά στη χαρακτηριστική αδιαφορία».

Διαβάστε επίσης: