Κόσμος » Στις κάλπες 56 εκατ. Τούρκοι

Στις κάλπες 56 εκατ. Τούρκοι

Στις κάλπες 56 εκατ. Τούρκοι

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τους υποψήφιους στις τουρκικές εκλογές.

Περισσότεροι από 56 εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Τα τμήματα άνοιξαν στις 8:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 17:00 το απόγευμα σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια.

Στην εκλογική αναμέτρηση διακυβεύεται το μέλλον της Τουρκίας αλλά και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εκλογές χαρακτηρίζονται ως οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών αφού ο νέος πρόεδρος συγκεντρώνει στα χέρια του υπερεξουσίες.

Γι’ αυτό και θα δοθεί προτεραιότητα θα δοθεί στην καταμέτρηση των ψήφων για την προεδρία.

Μετά τις εκλογές ο νέος πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας αποκτά ευρύτατες εκτελεστικές εξουσίες και απορροφά τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, ο θώκος του οποίου καταργείται.

Νικητής ο Ερντογάν;
Ο κ. Ερντογάν έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχει λάβει μέρος από το 2002, και εάν επανεκλεγεί στην προεδρία θα έχει την δυνατότητα να παρατείνει την 16ετή κυριαρχία του τουλάχιστον έως το 2023.

Ωστόσο για την ώρα παραμένει ασαφές αν θα τα ξανακαταφέρει, καθώς για πρώτη φορά η αντιπολίτευση φαντάζει συνασπισμένη, η οικονομία – παραδοσιακά το δυνατό χαρτί του προέδρου – έχει αρχίσει να χωλαίνει ενώ ο κυριότερος αντίπαλος του Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ, έκανε μια εντυπωσιακά δυναμική προεκλογική εκστρατεία.

Οι δημοσκοπήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Ερντογάν να λάβει λιγότερο από το 50% της λαϊκής ψήφου την Κυριακή, που σημαίνει ότι η προεδρία θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουλίου, όπου η αντιπολίτευση θα μπορεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της υπέρ του αντιπάλου του.

Πάντως, ο κ. Ερντογάν φαντάζει φαβορί ωστόσο το πιθανότερο είναι να χρειαστεί και δεύτερος γύρος.

Διαβάστε επίσης: