Οικονομία » Όλοι μαζί για τον Τουρισμό
ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΗΘΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 7 ΔΗΜΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Όλοι μαζί για τον Τουρισμό

Όλοι μαζί για τον Τουρισμό

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Είναι πλέον πεποίθηση όλων ότι ο τουρισμός στο ν. Λάρισας είναι μια υπόθεση η οποία πρέπει να τρέξει από κοινού προκειμένου να φέρει απτά αποτελέσματα στην περιοχή φέρνοντας χιλιάδες τουρίστες τόσο στα παράλια όσο και στις άλλες περιοχές. Έτσι με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Οικονομίας και Ανάπτυξης Παναγιώτη Νταή, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση και συνδρομή του Επιμελητηρίου και του προέδρου του, Σωτήρη Γιαννακόπουλου συμφωνήθηκε να υπάρξει κοινή δράση και συνέργεια των 7 Δήμων του νομού, της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τουριστικό προϊόν για την περιοχή το οποία θα προβληθεί σε εκθέσεις στο εξωτερικό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στον τύπο με σκοπό να γίνουν γνωστά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, τα οποία θα τονώσουν τον τουρισμό φέρνοντας πολλούς τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο και διαχειρίζεται ένας φορέας που θα ελέγχει το Επιμελητήριο και θα τρέχει όλες αυτές τις δράσεις.

Η συνάντηση που κλείδωσε τα επόμενα βήματα

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κανείς από τους εμπλεκομένους δεν είχε αρνητική άποψη για εγχείρημα. Η Περιφέρεια εκφράστηκε θετικά όπως και οι 7 Δήμοι του νομού. Μάλιστα οι περισσότερες συναντήσεις μεταξύ του Παναγιώτη Νταή με τους Δημάρχους δημιούργησαν και τις πρώτες βάσεις πάνω στις οποίες θα στηθεί το όλο εγχείρημα. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα ο Αντιδήμαρχος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Σωτήρη Γιαννακόπουλο. Σε αυτή την συνάντηση φαίνεται ότι συζητήθηκε το όλο πρότζεκτ και προχώρησαν αρκετά πράγματα που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του. Η πρώτη κουβέντα έγινε για την δημιουργία του «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί και θα βοηθήσει ώστε να προωθηθεί το τουριστικό προϊόν του ν. Λάρισας μέσα από αυτή την κοινή προσπάθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες το ταμείο θα έχει ετησίως τουλάχιστον 100.000 ευρώ που θα βοηθήσουν στην δημιουργία και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Η φετινή χρονιά, που θα είναι και η εναρκτήρια, τα χρήματα αυτά που θα μαζευτούν από τους Δήμους, την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί αυτό το προϊόν. Έτσι ξεκινά η προσπάθεια να αποτυπωθούν όλα τα αξιόλογα σημεία στα παράλια και στις υπόλοιπες περιοχές.

Πως θα βοηθήσουν οι Δήμοι στην κοινή προσπάθεια

Είναι αλήθεια ότι για τους Καλλικρατικούς Δήμους που δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες για τουριστική προβολή είναι μιας πρώτης τάξεως περίπτωση να αδράξουν την ευκαιρία. Από όλους τους Δήμους έχει ζητηθεί ένας φάκελος που ο καθένας τους θα υποδεικνύει τα αξιοθέατα τα οποία θέλει να προβάλει και θα ενταχθούν στο κοινό τουριστικό προϊόν. Με βάση όλα τα παραπάνω θα στηθεί το ενιαίο τουριστικό προϊόν. Είναι βέβαιο ότι αυτό εκτός από τα παράλια, θα περιέχει τον Όλυμπο που είναι brand, τα Τέμπη καθώς ξεκινά η αξιοποίηση τους, τον Κίσσαβο και τα ορεινά της Ελασσόνας, αλλά και τα Φάρσαλα με τους αρχαιολογικούς χώρους και το Κιλελέρ με την πλούσια ιστορία τους και τα εξαιρετικά μοναστήρια και το Α’ Αρχαίο Θέατρο.

Το πρώτο «crash test»

Σύμφωνα με όσους τρέχουν αυτή τη  δράση υπάρχει μια εκδήλωση που θα αποτελέσει το πρώτο  crash test της όλης προσπάθειας. Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί στη Λάρισα ένα διήμερο επιχειρηματικότητας και τουρισμού περίπου σαν αυτό που γίνεται κάθε χρόνο στο Βελιγράδι. Καθώς οι δίαυλοι είναι ανοιχτοί με την Σερβία φαίνεται ότι επιχειρήσεις την γειτονικής χώρας θα συμμετέχουν σε αυτό το διήμερο που θα γίνει στη Λάρισα. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται τα μέλη της αποστολής να ξεναγηθούν σε θρησκευτικούς προορισμούς κάτι που φαίνεται ότι οι ιθύνοντες του τουρισμού στο Βελιγράδι επιθυμούν διακαώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την φάση δεν έχει ακουστεί κάτι για την σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πολιτισμό. Σε δεύτερο επίπεδο ενδέχεται να υπάρχει και αυτή η παράμετρος καθώς ειδικά η Λάρισα έχει πολλά αξιόλογα μουσεία που ο κάθε επισκέπτης θα πρέπει να επισκεφτεί.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: