Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Mία Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΚΚΡΕΜΟΗΤΗΤΕΣ ΤΡΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ...

Mία Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Mία Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Η Ελλάδα με τη συγκεκριμένη συμφωνία γράφει ιστορία, ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκακιέρα, αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βαλκανική χερσόνησο, αναδεικνύεται πολιτικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και περιζήτητος σύμμαχος. Ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί»

Αναλύοντας όσα συνέβησαν στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το Μακεδονικό και όσα ακολούθησαν από τη στάση των πολιτικών αρχηγών, των κομμάτων, την Εκκλησία αλλά και των «πατριωτών» η άποψή μου γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη για το πια Ελλάδα θέλουμε εν έτει 2018. Η κυβέρνηση και όσοι πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές στηρίζουν την συμφωνία μας δείχνουν το δρόμο του μέλλοντος, μιας προοδευτικής χώρας που ορίζει τις τύχες της και μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή στα πολύπαθα Βαλκάνια.

Καταρχήν η συμφωνία της Αθήνας με τα Σκόπια είναι μια συμφωνία που βάζει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εκκρεμότητες τριών δεκαετιών με τη γείτονα χώρα. Είναι μια διεθνής συμφωνία της Ελλάδας με τα Σκόπια, με την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ erga omnes (για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία ένα κράτος αλλάζει όνομα με απαίτηση των γειτόνων), με τη συνταγματική αλλαγή και φυσικά βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό. Επίσης οι γείτονες άλλαξαν τα ονόματα σε αεροδρόμιο, τον κεντρικό δρόμο και κατέβασαν αγάλματα. Αλλάζουν το Σύνταγμα για τα επίμαχα άρθρα που έκαναν λόγο για «μακεδονικές μειονότητες». Στη συμφωνία τέθηκε και μια δέσμη προϋποθέσεων, την οποία οφείλει να τηρήσει κατά γράμμα η γειτονική χώρα για να προχωρήσει στα επόμενα βήματά της, όπως η ένταξή της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Έτσι, λοιπόν είναι μια διπλωματική συμφωνία καλή για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι την επικροτούν σχεδόν Ευρωπαίοι πολιτικοί, διπλωμάτες και όλα τα διεθνή ΜΜΕ, που τηρούσαν μια αυστηρή και αρνητική στάση μέχρι πρότινος απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Στη χώρα μας για άλλη μια φορά δεν κρίνεται επί της ουσίας η συμφωνία, αλλά τι επιδιώκει ο καθένας για μικροκομματικούς λόγους. Για παράδειγμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης επικρίνει την κυβέρνηση για να καρπωθεί τις αντιδράσεις όσων διαφωνούν, της Εκκλησίας και των «πατριωτών». Ο Μητσοτάκης έχασε τη χρυσή ευκαιρία για να στηρίξει μια καλή συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, εγκλωβισμένος στα ακροδεξιά «παραγάδια» της παράταξής του. Το ίδιο και το ΚΙ.ΝΑΛ. για διαφορετικούς αντιπολιτευτικούς λόγους. Όλα τα προοδευτικά κόμματα έπρεπε να έχουν μια και ενιαία γραμμή με την εκάστοτε κυβέρνηση για τα εθνικά ζητήματα.

Για τους λόγους που προαναφέραμε τόσο τα κόμματα, όσο και η Εκκλησία, που σε πολλές περιπτώσεις όπως στη Λάρισα έγινε μέχρι και χορηγός των συλλαλητηρίων κατά της συμφωνίας, εκτρέφουν το αυγό το φιδιού, το φασισμό.

Παράλληλα δηλητηριάζουν τη δημοκρατία για μικροπολιτικά συμφέροντα, απαξιώνουν την πολιτική και στηρίζουν οποιοδήποτε αντιπολιτευτικό μέτωπο, ακόμη κι αν αφορά ένα μεγάλο εθνικό θέμα. Δεν διστάζουν για να χτίσουν πολιτικές καριέρες, όπως έγινε και στο παρελθόν με το Μακεδονικό, να καλλιεργούν και να στηρίζουν ένα κλίμα βαθιά διχαστικό, ανιστόρητο βασιζόμενοι σε ένα αναχρονιστικό πλαίσιο και κυρίως εθνικά επικίνδυνο.

Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για φθηνή αντιπολίτευση. Η ευκολία με την οποία κόμματα, βουλευτές, πολιτικοί, αιρετοί και «πατριώτες» χρησιμοποιούν τις λέξεις «προδότες» και «προδοσία» για  πράξεις της κυβέρνησης και των πολιτικών αντιπάλων τους εκτρέφει επί χρόνια τους φασίστες. Δυστυχώς τέτοιες τακτικές και πρακτικές συναντάμε εύκολα και στην πόλη μας, αλλά σχεδόν και σε όλη την Ελλάδα. Τον φασισμό τον έχουμε ζήσει στη χώρα μας και το έχουμε πληρώσει πανάκριβα και δεν χρειάζεται να το ξαναζήσουμε.

Εν κατακλείδι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια καλή συμφωνία (γι’ αυτό και οι σκληρές αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ), που αφήνει πίσω της μια σειρά στρεβλώσεις δεκαετιών για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα με τη συγκεκριμένη συμφωνία γράφει ιστορία, ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκακιέρα, αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βαλκανική χερσόνησο, αναδεικνύεται πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και περιζήτητος πολιτικός σύμμαχος. Ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί. Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας η Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρό πολιτικό κρίκο και αναμένεται να αναβαθμιστεί περισσότερο, εάν προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Πόσο μάλλον, εάν αυτές οι συνθήκες συνδιαμορφώνονται από εμάς. Κι αυτό είναι το έργο των πολιτικών μας. Απέναντι σ’ αυτό το έργο έχουμε χρέος να τοποθετηθούμε όλοι, ξεκάθαρα και με εθνική ευθύνη.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: