Πολιτισμός » Λάμπρος Λιάβας: Η μουσική είναι ο δυναμικός διάλογος ανάμεσα στους πολιτισμούς
ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Λάμπρος Λιάβας: Η μουσική είναι ο δυναμικός διάλογος ανάμεσα στους πολιτισμούς

Λάμπρος Λιάβας: Η μουσική είναι ο δυναμικός διάλογος ανάμεσα στους πολιτισμούς

Επειδή γνωρίσαμε και την μετανάστευση και την προσφυγιά, είναι ένας λόγος περισσότερος να είμαστε ανοιχτοί απέναντι στο άλλον 

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Οι ΤΑΚΙΜ ταξιδεύουν το ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ την Πέμπτη 28 Ιουνίου στη Λάρισα, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ στις 9.30 μ.μ. σε συνεργασία με το Λύκειον των Ελληνίδων Λάρισας. Oι ΤΑΚΙΜ, έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μας μουσικής, συμπράττουν και μάς προσκαλούν στο γοητευτικό μουσικό ταξίδι του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο! Για μια μοναδική βραδιά θα ξαναζωντανέψει το Καφέ-Αμάν «Ελληνική Απόλαυσις», σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση που επιμελείται και παρουσιάζει ο Μουσικολόγος και παρουσιαστής της εκπομπής «Το αλάτι της Γης» Λάμπρος Λιάβας.

Ο κ. Λιάβας μιλά στη Larissanet για αυτό το ταξίδι που έχει τα στοιχεία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την παραδοσιακή μας μουσική και τα μοναδικά της ακούσματα.

Ένα επικό ταξίδι-περιπέτεια, ένα αδιάκοπο δούναι και λαβείν ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς, σε Ανατολή και Δύση. Σε κάθε μέρος ξεδιπλώνονται συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες, με επίκεντρο τους μεγάλους δεξιοτέχνες, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές που σφράγισαν τη μουσική παράδοση του Ελληνισμού.

ΛΙΑΒΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ (1)

Πόσο σημαντική είναι η παράσταση που θα έχουμε την χαρά να δούμε την ερχόμενη Πέμπτη στη Λάρισα;

Είναι μια μουσική παράσταση με τίτλο «Καφέ Αμάν- H Ελληνική Απόλαυσις». Ο τίτλος προέρχεται από έναν δίσκο του 1919 που ηχογράφησε στις ΗΠΑ ο Γιώργος Κατσαρός. Ο Γ. Κατσαρός ήταν μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα. που εμείς κατά κάποιον τρόπο τον ταυτίζουμε με τον Οδυσσέα, καθώς έκανε ένα τεράστιο ταξίδι εκείνη την εποχή γυρίζοντας σχεδόν τρεις φορές όλο τον κόσμο. Έπαιξε με την κιθάρα του, όπου υπήρχαν Έλληνες. Να φανταστείτε ότι στις ΗΠΑ ήταν φίλος με το Αλ Καπόνε. Έτσι ο Κατσαρός είναι ένα σύμβολο μουσικού Οδυσσέα. Αυτή η παράσταση είναι μια παράσταση από μικρές Οδύσσειες. Είναι οι μουσικές Οδύσσειες  του Ελληνισμού.

ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ

Μιλάμε για πολλά παραδοσιακά μουσικά ακούσματα;

Μιλάμε για μια σειρά από παραδοσιακά ταξίδια που διαγράφουν ένα μεγάλο τόξο. Ξεκινούν από την Αμερική με το Κατσαρό. Εκεί είχε συνεργασία με μια εβραιοπούλα από τα Γιάννινα την Αμαλία. Μέσα από την Αμαλία γυρνάμε πίσω στα Γιάννινα όπου υπήρχαν μετανάστες. Μαζί με τους μετανάστες πάμε στα Καβάν σεράγια και τα χάνια στη Βαλκανική και φτάνουμε Γκρέτζι Χάνι που ήταν το μεγαλύτερο χάνι των Βαλκανίων. Ήταν το χάνι των Ελλήνων. Από τα Βαλκάνια οδηγούμαστε στην Κωνσταντινούπολη και πάμε σε ένα καζίνο, όπως λέγαν τότε τα κέντρα, όπου εμφανίστηκε η Ρόζα Εσκενάζυ. Από την Κωνσταντινούπολη πάμε στην Σμύρνη σε ένα «Καφέ Σαντάν». Από εκεί με τους πρόσφυγες ερχόμαστε στη παλιά Κοκκινιά όπου μετέφεραν τις μνήμες και τις παραδόσεις τους. Από την Αθήνα με το υποκύανο καταλήγουμε και πάλι στην Αμερική.  Βλέπουμε το ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες σε όλα αυτά τα ταξίδια. Σε αυτά τα χάνια και τα καραβάν σαράγια ο Ελληνισμός έδωσε και πήρε. Θέλουμε να δούμε αυτές τις αμοιβαίες ανταλλαγές και το διάλογο που είχαμε μέσα από τα ταξίδια, με όλες τις φυλές του κόσμου μέσω της μουσικής και του πολιτισμού. Η μουσική είναι ο δυναμικός διάλογος ανάμεσα στους πολιτισμούς. Την μετανάστευση και την προσφυγιά την συνδέουμε με το σήμερα. Επειδή γνωρίσαμε και την μετανάστευση και την προσφυγιά, είναι ένας λόγος περισσότερος να είμαστε ανοιχτοί απέναντι στο άλλον.

ΛΙΑΒΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ (5)

Στην παράσταση συμμετέχει και το Λύκειον των Ελληνίδων που στηρίζει την παράδοσή μας

Κάθε φορά θαυμάζω αυτή την ομάδα. Είναι μια παρέα. Ιστορία γράφουν οι παρέες. Το Λύκειο Ελληνίδων είναι μια κυψέλη, μια κιβωτός που όχι μόνον καταγράφει και συγκεντρώνει την μουσική και χορευτική παράδοση της περιοχής και της ευρύτερης Ελλάδας, αλλά προσπαθεί να την διαδώσει και να την προβάλει. ¨Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο Δημήτρης Τσιπλακούλης που είναι η ψυχή αυτής της ομάδας. Προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει όχι μόνο το ύφος των χορών, αλλά και το βαθύτερο ήθος που χαρακτηρίζει τον λαϊκό μας πολιτισμό. Είναι εντυπωσιακή η δύναμη της ομάδας, αλλά και ενθουσιασμό που βγάζουν.

ΛΙΑΒΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ (2)

Info

ΤΑΚΙΜ – ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ ‘Η ελληνική απόλαυσις’

Πέμπτη 28 Ιουνίου – Κηποθέατρο Αλκαζάρ – Λάρισα

Ώρα έναρξης: 21.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Προπώληση: 13€

Στην είσοδο: 15€

Παιδικό/Φοιτητικό/Ανέργων: 10€

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 10 ετών.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

Στο Λύκειον των Ελληνίδων Λάρισας, Δήλου 17, Νεράιδα. Τηλ. 2410624379, ώρες 19:00-22:00

Τρίτη έως Παρασκευή & Σάββατο πρωί 10 -13:00 στο βιβλιοπωλείο PROSPERUS, Αθανασίου Διάκου 2, στο κέντρο της Λάρισας πίσω από το ταχυδρομείο και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://www.ticketservices.gr/event/takim-kafe-aman-larissa/

 

Διαβάστε επίσης: