Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Ένας εμφύλιος που δεν τελείωσε ποτέ. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Ένας εμφύλιος που δεν τελείωσε ποτέ. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Ένας εμφύλιος που δεν τελείωσε ποτέ. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Όποιος παρακολουθεί το σάλο που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία η συμφωνία Κοτζιά – Δημητρόφ για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πιστεύω ότι καταλήγει αβίαστα σ’ ένα συμπέρασμα: Ότι ο διάλογος στην Ελλάδα δεν γίνεται με όρους συνεννόησης, όπως σ’ όλο τον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, αλλά με όρους επικράτησης. Κι αυτό γεννάει διχασμό. Προδότες και πατριώτες παντού.

Η απουσία της κουλτούρας διαλόγου βέβαια, ξεκινάει από το κοινοβούλιο. Εκεί αρχίζει ο βασικός διαχωρισμός μεταξύ «προδοτών» και «πατριωτών» ο οποίος διαχέεται στη συνέχεια στην υπόλοιπη κοινωνία. Και το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι όλος αυτός ο διχασμός, δεν έχει βάση κάποιες πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές, αλλά γίνεται κυρίως για να «μαντρωθούν» οι ψηφοφόροι και να μη «λακίσουν» για το άλλο κόμμα!

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν, κληθήκαμε να κρίνουμε τα υπέρ και τα κατά μιας συμφωνίας, την οποία βεβαίως δεν διαβάσαμε ποτέ! Αντλήσαμε τα επιχειρήματά μας από τα non paper των κομμάτων, ή ακόμα χειρότερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο καθένας μπορεί να γράφει το μακρύ του και το κοντό του. Κι αφού αυτοαναγορευτήκαμε σε πατριώτες και καταδικάσαμε τους απέναντι ως προδότες, είμαστε έτοιμοι να βγούμε στους δρόμους για τα περαιτέρω. Ότι κάναμε δηλαδή και στο παρελθόν, σε κάθε μαύρη σελίδα της ιστορίας αυτού του τόπου.

Μόνο που οι χρυσές σελίδες της ιστορίας, γράφτηκαν στις περιόδους της ύφεσης των παθών. Της συνεννόησης, της συναντίληψης. Σε περιόδους που οι συλλογικότητα είχε κανόνες, οράματα και στόχους. Και η συνεννόηση έφερνε πρόοδο, ανάπτυξη κι ευημερία. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, ο διχασμός μόνο συμφορές προκάλεσε.

Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι γνωρίζει τον τρόπο που για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της πατρίδας, δεν είναι προδότης. Ούτε πατριώτης. Ένας κανονικός άνθρωπος είναι που αν μάθει τους βασικούς κανόνες του διαλόγου και της συλλογικότητας, τότε μπορεί να συνεννοηθεί με τον διπλανό του και να προχωρήσουν μαζί στην επόμενη μέρα.

Διαφορετικά θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα, ότι ο εμφύλιος δεν τελείωσε ποτέ…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: