Συνεντεύξεις » Πάνος Σάπκας: «Φέραμε άλλη νοοτροπία στο Φεστιβάλ Πηνειού»
ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Πάνος Σάπκας: «Φέραμε άλλη νοοτροπία στο Φεστιβάλ Πηνειού»

Πάνος Σάπκας: «Φέραμε άλλη νοοτροπία στο Φεστιβάλ Πηνειού»

Ο κ. Πάνος Σάπκας είναι Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων

«Το μέλημά μας είναι τι περισσότερο μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο και σε όλες τις ηλικίες –  Στόχος είναι το φεστιβάλ να ανοίξει και εκτός συνόρων»

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Ξεκίνησε το 2000 από μια δική του ιδέα. Το φεστιβάλ Πηνειού ήταν η σύνδεση της πόλης με το ποτάμι της. Δεκαοχτώ χρόνια μετά μπορεί κανείς να πει ότι το εγχείρημα χαρακτηρίζεται ως πετυχημένο καθώς κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των Λαρισαίων πλέον πολλών ανθρώπων εκτός της πόλης. Οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Φεστιβάλ επέδωσαν στο θεσμό ταυτότητα και μουσικό χαρακτήρα. Αυτό είναι που έκανε ακόμη περισσότερο κόσμο να κατέβει στο ποτάμι αυτές τις ημέρες. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας μιλάει στη Larissanet για αυτές τις αλλαγές, αλλά και τους τους στόχους που έχουν τεθεί για την νέα χρονιά.

Μια δική σας ιδέα είναι το Φεστιβάλ Πηνειού που μέσα στα χρόνια κατάφερε να γίνει θεσμός και να κερδίσει τους Λαρισαίους. Πως νιώθετε βλέποντάς το να εξελίσσεται;
Το Φεστιβάλ Πηνειού δημιουργήθηκε αρκετά παλαιότερα όταν ήμουν αντιδήμαρχος. Ξεκίνησε το 2.000 με στόχο να φέρει το ποτάμι στον ιστό της πόλης. Τότε ο Πηνειός ήταν το σκοτεινό σημείο της πόλης. Εκείνη την περίοδο είχαν τελειώσει τα έργα ανάπλασης στο ποτάμι. Έτσι ο Λαρισαίος γνώρισε το ποτάμι και κατέβηκε στον Πηνειό. Αυτό καταφέραμε και το πετύχαμε. Από τότε πέρασε καιρός και το φεστιβάλ άλλαξε μορφή. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι κράτησε 18 χρόνια είναι σημαντικό καθώς έγινε ο μακροβιότερος θεσμός στη Λάρισα. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που υπάρχει αυτός ο θεσμός και βέβαια είμαι ενθουσιασμένος καθώς τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να το αλλάξουμε και να το φέρουμε σε ένα άλλο επίπεδο. Με μια άλλη φιλοσοφία σε σχέση με το Φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2000.

Φεστιβάλ Πηνειού 3

Τι νέο έφερε το φετινό Φεστιβάλ Πηνειού το οποίο φαίνεται να αγκαλιάζει ο Λαρισαίος;

Αυτό που έφερε το Φεστιβάλ τα τελευταία 4 χρόνια είναι η άλλη νοοτροπία όπως έχω πει. Είχε φτάσει να διαρκεί εννέα μέρες, είναι πολύ για ένα φεστιβάλ. Δεν λέγεται Φεστιβάλ αυτό, φτάνει σε σημεία παζαροποίησης. Δεν μπορείς να σηκώσεις ένα τέτοιο Φεστιβάλ με τέτοια διάρκεια που θα έχει πολύ καλή, ποιοτική μουσική και δράσεις. Εκτός από το ότι πλέον είναι τέσσερις ημέρες, βάλαμε κι έναν στόχο να είναι Φεστιβάλ Μουσικής, το οποίο θα εμπλουτίζεται με δράσεις. Θέλουμε να έχουμε διάδραση. Όσοι φορείς παίρνουν μέρος πρέπει να εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό. Ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει κι όχι να είναι θεατής. Φέτος καταφέραμε και βάλαμε μια τρίτη μόνιμη μουσική σκηνή που έχει καθαρό προσανατολισμό στους νέους ανθρώπους. Μιλάμε για καινούργια είδη μουσικής, αυτά που ακούει η νεολαία, αλλά πάντα με ποιότητα.

ΓΙΟΡΤΗ ΠΗΝΕΙΟΥ 2018-photo Tsantopoulos (24)

Μπορούμε να πούμε ότι το Φεστιβάλ ανοίγεται. Φέτος είχαμε και συγκρότημα από το εξωτερικό. Είναι στο πλαίσιο της εξωστρέφειας;

Στόχος είναι το Φεστιβάλ να ανοίξει και εκτός συνόρων. Είδαμε ότι μπορεί να επιτευχθεί. Γι’ αυτό φέτος με το ξένο συγκρότημα, αλλά και για κάποια ελληνικά ήρθαν επισκέπτες εκτός Λάρισας. Του χρόνου θα φέρουμε κι άλλα συγκροτήματα από το εξωτερικό. Να θυμίσω ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ εξελίσσεται την ημέρα της πανευρωπαϊκής ημέρας της μουσικής (21 Ιουνίου). Αυτό σε συνεργασία με το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜΟΥΘ) μας βοήθησε να γίνουμε επίσημα πόλη της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής. Η διεθνοποίηση για εμάς είναι πολύ σημαντική.

Ποια είναι η εικόνα των δύο πρώτων ημερών του Φεστιβάλ; Ποια ήταν η ανταπόκριση των Λαρισαίων και όχι μόνον;

Λόγω του καιρού, το άγχος που είχαμε για την διοργάνωσή του ήταν μεγάλο. Αλλά στην έναρξη το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πέρα από τις προσδοκίες μας. Είναι ένα Φεστιβάλ που κάθε χρόνο όταν τελειώνει λέμε «ε, πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει». Κάθε χρόνο που ξεκινάμε βλέπουμε ότι μπορεί να γίνει καλύτερο. Το πόσο καλύτερο ήταν φέτος από πέρυσι το εισπράξαμε από τον κόσμο που γέμισε το ποτάμι αυτές τις δύο πρώτες ημέρες. Έχει καλύτερη μουσική, αλλά είναι ακόμη πιο καλά οργανωμένο από πέρυσι. Ο κόσμος τελικά ήταν πολύ περισσότερος από πέρυσι.

Πως μπορεί να γίνει καλύτερο ένα Φεστιβάλ – θεσμός;

Σίγουρα θέλουμε να το ανοίξουμε ακόμη περισσότερο. Με ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Αυτό θα γίνει και στη μουσική, αλλά και με τους φορείς. Το μέλημά μας είναι τι περισσότερο μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο και σε όλες τις ηλικίες. Εκεί θα στοχεύσουμε την ερχόμενη χρονιά.

ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: