Ελλάδα » Συμφωνία μεταξύ ελληνικής και ισραηλινής κυβέρνησης καταψήφισε το ΚΚΕ

Συμφωνία μεταξύ ελληνικής και ισραηλινής κυβέρνησης καταψήφισε το ΚΚΕ

Συμφωνία μεταξύ ελληνικής και ισραηλινής κυβέρνησης καταψήφισε το ΚΚΕ

Καταψήφισε το ΚΚΕ τη συμφωνία της ελληνικής και της ισραηλινής κυβέρνησης που παρέχει τη δυνατότητα στα εξαρτώμενα µέλη των διπλωματών να ασκούν επικερδή απασχόληση.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε αναβάλει τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής συμφωνίας, γιατί είχε συμπέσει με τη δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων που διαδήλωναν στη Λωρίδα της Γάζας. Τελικά, την  Τετάρτη 20/6/2018  την έφερε για ψήφιση στη  της Βουλη.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε το δολοφονικό ρόλο του κράτους του Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε την πολύ επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να ακυρωθούν οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ, επισημαίνοντας πως «μπορεί να καμαρώνει η κυβέρνηση για τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον Νετανιάχου και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή», αλλά όλα αυτά είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών της περιοχής. Πρόσθεσε πως αν και η Βουλή έχει ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από το Δεκέμβρη του 2015, «η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα».

Αναφορικά με την επίμαχη συμφωνία, υπογράμμισε πως το άρθρο 5 δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Συγκεκριμένα, το άρθρο 5 αναφέρει πως «το αποστέλλον κράτος παραιτείται της ποινικής ετεροδικίας του εν λόγω εξαρτώμενου μέλους στο κράτος υποδοχής σε σχέση με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που προκύπτει από την επικερδή απασχόληση, εκτός από ειδικές περιστάσεις όπου το αποστέλλον κράτος θεωρεί ότι μια τέτοια παραίτηση θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα του». Επιπλέον, ορίζεται πως για ασυλία εκτέλεσης καταδικαστικής απόφασης χρειάζεται ειδική παραίτηση. «Προκύπτει δηλαδή ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η επιχειρηματική ή η έμμισθη δραστηριότητα των προστατευόμενων μελών του διπλωματικού σώματος συνδέεται με κρατικά συμφέροντα ή καλύπτεται από αυτά», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ».

Διαβάστε επίσης: