Ελλάδα » Θ. Φωτίου: Ιδρύονται 150 Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων

Θ. Φωτίου: Ιδρύονται 150 Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων

Θ. Φωτίου: Ιδρύονται 150 Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων

Την ίδρυση 150 Κέντρων Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε ισάριθμα Κέντρα Κοινότητας, μέσω ΕΣΠΑ, προανήγγειλε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά την έναρξη των εργασιών διημερίδας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με θέμα «Κοινωνίες και πόλεις φιλικές προς την τρίτη ηλικία».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, η νέα αυτή διοικητική δομή θα δίνει πληροφορίες και θα λειτουργεί υποστηρικτικά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα θα συντονίζει τρεις υφιστάμενες δημοτικές δομές: Τα 62 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), περίπου 800 ΚΑΠΗ και το «Βοήθεια στο Σπίτι» με 3.500 εργαζόμενους. «Με αυτόν τον τρόπο, αναβαθμίζουμε και τα υφιστάμενα ΚΑΠΗ, έναν κορυφαίο θεσμό, ο οποίος όμως με την πάροδο του χρόνου έχασε τη δυναμική του και απαξιώθηκε» σημείωσε η κ. Φωτίου.

Υποστήριξε ότι «το κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει ολιστικά την τρίτη ηλικία και τη δημιουργική ένταξή της στην κοινωνία, διότι οι ηλικιωμένοι έχουν πολλά να προσφέρουν στους νέους και το αντίστροφο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, ώστε η τρίτη ηλικία να παραμείνει ενεργό κύτταρο κι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής. Εστίασε δε στο επιτυχημένο παράδειγμα της φινλανδικής πόλης Μαριάλα, όπου τόσο η πολεοδομική, όσο και η κοινωνική οργάνωση έχουν στο επίκεντρό τους ηλικιωμένους.

«Η ένταξη στην κοινωνία και η δημιουργική απασχόληση δεν σημαίνει επιμήκυνση του υποχρεωτικού χρόνου εργασίας, αλλά ενίσχυση της συμβολής που μπορούν να έχουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας στην κοινωνία» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης: