Ελλάδα » Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά ανασφάλιστων εργαζομένων

Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά ανασφάλιστων εργαζομένων

Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά ανασφάλιστων εργαζομένων

«Πρωταθλητές» στην ανασφάλιστη εργασία ημεδαπών και αλλοδαπών αναδείχθηκαν και το 2017 οι κλάδοι του επισιτισμού, του χονδεμπορίου και λιανεμπορίου, καθώς και τα καταλύματα καταλαμβάνοντας τις πρώτες τέσσερις θέσεις στη «μαύρη» λίστα της αδήλωτης εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» του Υπουργείου Εργασίας που βασίστηκε στα αποτελέσματα δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε επιχειρήσεις επισιτισμού που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν 3.880 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, στο χονδρικό εμπόριο 957 και στο λιανεμπόριο 712 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, με συνολικό ποσοστό παραβατικότητας 14,6% έναντι 14,29% το 2016.

Στην ίδια λίστα της αδήλωτης εργασίας περίοπτη θέση με υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας κατέχουν επίσης κλάδοι όπως παροχής προσωπικών υπηρεσιών, κατασκευή ειδών ένδυσης και υπόδησης,βιομηχανίας τροφίμων και παραγωγής κλωστουφαντουργικών υλών.

Σε σύνολο 139.021 απασχολούμενων εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να είναι αδήλωτοι 8.335 (δηλαδή ποσοστό 6%), ενώ στις επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολίκού ύψους 88,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τους ανασφάλιστους εργαζόμενους το 60% ήταν ημεδαποί και το 40% αλλοδαποί.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: