Θεσσαλία » Μελέτη για την κοινωνική ένταξη των Ρομά χαρτογραφεί τα δεδομένα της ΠΕ Καρδίτσας

Μελέτη για την κοινωνική ένταξη των Ρομά χαρτογραφεί τα δεδομένα της ΠΕ Καρδίτσας

Μελέτη για την κοινωνική ένταξη των Ρομά χαρτογραφεί τα δεδομένα της ΠΕ Καρδίτσας

(φωτ. αρχείου)

Μια πρώτη χαρτογράφηση βασικών δεδομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, που επηρεάζουν την απασχόληση των Ρομά και αναδεικνύουν άξονες και μέτρα παρέμβασης τα οποία μπορούν να υποστηριχθούν αρχικά από ένα άτυπο δίκτυο ενδιαφερομένων μερών, περιλαμβάνει σχετική μελέτη της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της προώθησής της απασχόλησης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σύμφωνα με τα στοιχεία της χαρτογράφησης, φαίνεται να διαβιούν συνολικά 808 οικογένειες Ρομά με 4.163 μέλη σε τρεις περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του πληθυσμού των Ρομά κατοικεί στους δύο οικισμούς του Δήμου Σοφάδων, τον παλιό (μικτός καταυλισμός τύπου 2) με 2.144 άτομα και το νέο οικισμό με 519 κατοίκους. Η περιοχή «Μαύρικα» στο Δήμο Καρδίτσας, επίσης τύπου 2 -μικτός καταυλισμός-, συγκεντρώνει 1.500 κατοίκους Ρομά. Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνεται στην ίδια μελέτη, και οι δύο οικισμοί είναι εντός σχεδίου πόλεως αλλά χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, δίκτυα προσπελασιμότητας και κοινής ωφέλειας, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε ζωτικά αγαθά, όπως το ρεύμα και το πόσιμο νερό. Η συντριπτική πλειονότητα των Ρομά ασχολείται βιοποριστικά με το πλανόδιο εμπόριο και τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ καταγράφεται και απασχόληση στο γεωργικό τομέα.

Η υφιστάμενη κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τονίζεται στην ίδια μελέτη, καταγράφει συγκεκριμένες δυσκολίες και αδυναμίες, ωστόσο αναδεικνύει και δυνατότητες και ευκαιρίες δεδομένης της σημαντικής παρουσίας του συνεργατισμού στην περιοχή, των νέων κοινωνικών δομών στήριξης των Ρομά (Κέντρα Κοινότητας/ Παραρτήματα Ρομά), του θεσμικού και επιχειρησιακού πλαισίου για τη βελτίωση των στεγαστικών συνθηκών διαβίωσής τους και την κινητοποίηση των διαμεσολαβητών Ρομά. Η σταδιακή αλλαγή στην αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα το 2017, η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας αλλά και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την άσκηση υπαίθριου εμπορίου, επίσης, συμβάλλουν σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την απασχόληση των Ρομά. Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά έχει ήδη προτείνει προς εξειδίκευση και χρηματοδότηση μέσω των ΠΕΠ δράσεων για την προσέγγιση, στήριξη, συμβουλευτική, προκατάρτιση, κατάρτιση καθώς και την προώθηση των Ρομά σε νέες θέσεις εργασίας και νέα επιχειρηματικά σχήματα.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στην Καρδίτσα, στα γραφεία της Αναπτυξιακής Καρδίτσας συνάντηση εργασίας, παρουσία της ειδικής γραμματέως Αικατερίνης Γιάντσιου, για την προώθηση της απασχόλησης των Ρομά στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με σκοπό την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, την παρουσίαση προτάσεων της Ειδικής Γραμματείας και την διαβούλευση των εταίρων προς εξειδίκευση σχετικών μέτρων και δράσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: