Οικονομία » «Καυτό» Eurogroup σήμερα για δόση, εποπτεία και χρέος

«Καυτό» Eurogroup σήμερα για δόση, εποπτεία και χρέος

«Καυτό» Eurogroup σήμερα για δόση, εποπτεία και χρέος

Ωρα μηδέν σήμερα στο Λουξεμβούργο όπου στις 4 το απόγευμα συνέρχεται το Eurogroup και αμέσως μετά –στις 7.30 το βράδυ– θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του ECOFIN. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και η μεταμνημονιακή επιτροπεία, με την Αθήνα να εμφανίζεται αισιόδοξη, τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μην φείδονται ευμενών σχολίων για τη χώρα μας και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, να ελπίζει σε ένα «καλό τέλος» του ελληνικού προγράμματος.

Για την Ελλάδα τα ζητούμενα είναι η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, με το ποσό να υπολογίζεται στα 10 με 12 δισ. ευρώ και τα δύο πιο καυτά της ατζέντας, που δεν είναι άλλα από τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, η οποία αναμένεται να είναι πιο σφιχτή σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο – τη χρονική επιμήκυνση των δανείων, με την Ελλάδα να επιθυμεί τουλάχιστον τα 7 χρόνια και στην καλύτερη περίπτωση τα 10 χρόνια.

Στο κλίμα αυτό κυμαίνονταν χθες και οι δηλώσεις από την Αθήνα, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, ο οποίος είπε ότι «περιμένουμε μια ρύθμιση για το χρέος που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας της Ελλάδας και της λιτότητας». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε –μιλώντας στο CNN– πως η Ελλάδα διεκδικεί μια συμφωνία που θα δίνει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει κλείσει και πως μπορεί να το επαναδιαπραγματευτεί.

Την ίδια ώρα, τον δρόμο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον ESΜ προς τη χώρα μας ανοίγει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Compliance report) που δόθηκε παραμονή του κρίσιμου Εurogroup και βρίθει θετικών αναφορών για την Ελλάδα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι «τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης έχουν πραγματοποιηθεί και το πρόγραμμα του ESM είναι εντός μνημονιακής τροχιάς». Στην έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι τα μέτρα (αφορολόγητο, συντάξεις) και τα αντίμετρα (στοχευμένες παροχές, μειώσεις συντελεστών) θα εφαρμοστούν όπως έχουν ψηφιστεί.

Η έκθεση προαναγγέλλει νέα αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων το 2019 και πλήρη ευθυγράμμιση με τις εμπορικές το 2020, χωρίς όμως να αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος των 2,6 δισ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ. Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 1,9% φέτος, 2,3% το 2019 και το 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022 και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2018, 3,8% το 2019 και το 2020, 4,1% το 2021 και 4,3% το 2023.

ΠΗΓΗ:

Διαβάστε επίσης: