Αγροτικά » Ερώτηση για τις ζημιές από την χαλαζόπτωση στο ν. Τρικάλων

Ερώτηση για τις ζημιές από την χαλαζόπτωση στο ν. Τρικάλων

Ερώτηση για τις ζημιές από την χαλαζόπτωση στο ν. Τρικάλων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισας) και Κώστας Στεργίου με θέμα: «Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από την έντονη χαλαζόπτωση στο Ν.Τρικάλων την Τετάρτη 13 Ιούνη 2018».

Αναλυτικά, στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Για τρίτη φορά σ’ ένα μήνα χτυπήθηκε από το χαλάζι ο Ν. Τρικάλων. Αυτή τη φορά, την Τετάρτη 13 Ιούνη, οι ζημιές ξεπερνούν τα 14.000 στρέμματα και σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή στην παραγωγή είναι ολοκληρωτική.

Αφορούν καλλιέργειες σε βαμβάκι, καλαμπόκι, μηδική, καπνά, πεπονοειδή, κηπευτικά, δενδροκομικά και αμπελοειδή. Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση έχουν πληγεί τα ΔΔ Μεγάρχης, Βασιλικής, Μικρού Κεφαλόβρυσου, Λόγγου, Αγ. Κυριακής, Μεγ. Καλυβίων, Γλίνους και Φανερωμένης.

Η κατάσταση των παραγωγών είναι δραματική, αφού για πολλοστή φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, χωρίς να υπάρχει καμία προστασία και κάθε χρόνο να καταγράφονται πολλές και μεγάλες ζημιές στις σοδειές τους.

Επιπλέον έρχονται αντιμέτωποι με τον χαρατσοφόρο κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν τους παρέχει πλήρη κάλυψη στο 100% της ζημιά και δεν καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και δεν διασφαλίζει την άμεση καταγραφή, την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη λεηλασία του ήδη δοκιμαζόμενου μειωμένου εισοδήματος των παραγωγών από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (φορολογία – υπέρογκα ασφάλιστρα – αυξημένο κόστος παραγωγής – χαμηλές τιμές των προϊόντων – μειωμένες επιδοτήσεις – ΕΝΦΙΑ – διάφορα χαράτσια κλπ).

Επιβάλλεται:

·         Άμεση, γρήγορη και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

·         Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύπτει και να αποζημιώνει όλες τις ζημιές και νόσους, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για το σύνολο και για όλες τις αιτίες των ζημιών.

·         Να αναπληρωθεί το εισόδημα των τελευταίων παραγωγών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

·         Να παγώσουν οι οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο, ΕΦΚΑ, δήμους κλπ, Να μην υπάρξει καμία κατάσχεση από οφειλές στους πληγέντες.

·         Να υπάρξει άμεση μέριμνα αντιχαλαζικής προστασίας στο Ν. Τρικάλων που είναι πολυπαθής ώστε να μην χάνεται ο κόπος των παραγωγών κάθε χρόνο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ικανοποιηθούν οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί».

Διαβάστε επίσης: