Ελλάδα » Ο Χριστιανισμός στις σύγχρονες εκκοσμικευμένες πλουραλιστικές κοινωνίες

Ο Χριστιανισμός στις σύγχρονες εκκοσμικευμένες πλουραλιστικές κοινωνίες

Ο Χριστιανισμός στις σύγχρονες εκκοσμικευμένες πλουραλιστικές κοινωνίες

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας) η δημόσια διάλεξη την οποία έδωσε ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος Charles Taylor, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου McGill (Μόντρεαλ, Καναδάς) με θέμα: «Ο Χριστιανισμός στην κοσμική εποχή της Δύσης». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και το Πρόγραμμα «Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον κόσμο» (SOW) του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Διάλεξη του Charles Taylor στην Αθήνα (2)

Διάλεξη του Charles Taylor στην Αθήνα (3)

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη και του Διευθυντή του Προγράμματος «Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον κόσμο» (SOW) του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Ευθύμιου Νικολαΐδη, τον λόγο έλαβε ο προσκεκλημένος ομιλητής.

Διάλεξη του Charles Taylor στην Αθήνα (4)

Το θέμα για το οποίο επέλεξε να μιλήσει ο διάσημος φιλόσοφος αναφέρεται στην περιρρέουσα κοσμική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται ο σύγχρονος άνθρωπος, μετά τη βαθμιαία απομάγευση του κόσμου από κάθε τι υπερβατικό και την αποδέσμευση της ζωής από τις κοινοτικές μορφές του παρελθόντος, όπως επίσης και στο φαινόμενο οι σημερινοί άνθρωποι είτε να ανήκουν σε μια θρησκευτική κοινότητα χωρίς να πιστεύουν, είτε να πιστεύουν χωρίς να νιώθουν την υποχρέωση να ακολουθούν τις παραδοσιακές τελετουργικές πράξεις της κοινότητας, αναγγέλλοντας έτσι το τέλος της κυρίαρχης παρουσίας του θεσμικού χριστιανισμού. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, έχοντας ασχοληθεί επί μακρόν με την ιστορική εξέλιξη των βασικών εκφάνσεων του Χριστιανισμού της Δύσης (καθολικισμού και προτεσταντισμού), θέλησε να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό η θεωρία του για την εκκοσμίκευση βρίσκει εφαρμογή στο πλαίσιο της ορθόδοξης παράδοσης. Η προσέγγισή του ήταν εκείνη ενός πιστού καθολικού διανοητή ο οποίος αναζητά τρόπους αναθέρμανσης της ίδιας του της πίστης. Ο ομιλητής επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι απέναντι στον έντονα παροντικό και πλουραλιστικό χαρακτήρα της περιβάλλουσας πραγματικότητας, πολλοί είναι εκείνοι που από τη μια πλευρά επιζητούν εκ νέου μια υπερβατική θεμελίωση της πίστης ή με κάθε τρόπο αντιστέκονται στην προοπτική αυτή, ενώ από την άλλη σημαντική μερίδα ανθρώπων αντιμετωπίζει ως απειλή την κυριαρχία του πλουραλισμού στο πολιτισμικό και θρησκευτικό πεδίο. Ο επιφανής φιλόσοφος αναφέρθηκε επίσης και στις ποικίλες αστοχίες της δυτικής χριστιανικής παράδοσης από την εποχή του Λούθηρου μέχρι σήμερα, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την προσήλωση στην ατομική σωτηρία, αλλά και για την τάση ιδιαίτερα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να δημιουργεί θεσμούς επίγειας εξουσίας χωρίς το αναγκαίο πνευματικό υπόβαθρο. Στο σημείο αυτό επισήμανε την ανάγκη βαθύτερης γνωριμίας με την ορθόδοξη παράδοση η οποία θα ήταν σε θέση να συμβάλει θετικά στην υπέρβαση των αδιεξόδων του δυτικού χριστιανισμου.

Μετά το πέρας της διάλεξης ο Taylor είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε σημαντικό αριθμό ερωτήσεων του κοινού (στο οποίο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικοί, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, θεολόγοι και πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες όπως και άλλοι ενδιαφερόμενοι), οι οποίες αναφέρθηκαν στη σχέση χριστιανισμού και εκκοσμίκευσης και στην ενδεχόμενη συμβολή της Ορθοδοξίας στον μεταξύ τους διάλογο, καθώς και στη προβληματική διασύνδεση μεταξύ θρησκείας και εθνικισμού.

Διαβάστε επίσης: