Ελλάδα » Μητσοτάκης σε Παυλόπουλο: Να έρθει στη Βουλή η συμφωνία πριν υπογραφεί

Μητσοτάκης σε Παυλόπουλο: Να έρθει στη Βουλή η συμφωνία πριν υπογραφεί

Μητσοτάκης σε Παυλόπουλο: Να έρθει στη Βουλή η συμφωνία πριν υπογραφεί

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου η συμφωνία για το Σκοπιανό να έρθει στην ελληνική Βουλή πριν την υπογραφή της από την ελληνική κυβέρνηση και όχι μετά, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για κρίσιμη συγκυρία και μία κακή συμφωνία, εκτιμώντας ότι αφήνει παράθυρο αλυτρωτισμού καθώς δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει ένα έθνος, αλλά δύο κράτη.

Υπογράμμισε ότι κατά την άποψη της ΝΔ η συμφωνία «είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα που για εμάς είναι μια υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν λόγο ακόμα: ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη συμφωνία αυτή.»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε συνεπώς με νόημα: «Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια κατασταση που είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει.»

Και απευθυνόμενος στον κ.Παυλόπουλο είπε: «Αυτό που θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω κι εγώ, ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί, εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι κινείται θεσμικά. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως θα κινηθεί στο πλαίσιο των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων. Σημείωσε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά και κατέληξε: «Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος».

Διαβάστε επίσης: