Άρθρα » Για την αναβολή από την ΠΔΕ Θεσσαλίας της εκδίκασης της απόφασής της*

Για την αναβολή από την ΠΔΕ Θεσσαλίας της εκδίκασης της απόφασής της*

Για την αναβολή από την ΠΔΕ Θεσσαλίας της εκδίκασης της απόφασής της*

Της Ερμίνας Μαγαλιού*

Η κρίση και τα δεινά της υπενθύμισαν δίνοντας σκληρό μάθημα ιστορίας  στην κοινωνία μας ότι τίποτα δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, στην καθημερινότητά μας, είτε κάποιοι βρίσκονται ψηλά στη διοίκηση είτε εμείς που είμαστε κάτω στον κόσμο. Όσο όμως το ίδιον συμφέρον προηγείται του συλλογικού καλού, ως κοινωνία θα έχουμε πάντα πρόβλημα και μάλιστα δημοκρατίας.

Παράδειγμα υπόταξης της κοινής ωφέλειας  αποτελεί και αυτή η υπόθεση των δεκατριών διευθυντών. Όταν το δημόσιο συμφέρον προς  χάριν  της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητών, γονιών,  εκπαιδευτικών,  τις μέρες των πανελλαδικών εξετάσεων απαιτεί και προτάσσει την ομαλή διεξαγωγή τους , προκαλεί τουλάχιστον θλίψη η προπαγανδιστική εστίαση σε ένα πρόβλημα που προξενεί αναταράξεις και κλονίζει την ηρεμία και την προσήλωση, -την οποία θα έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε και  οι ανώτεροι επόπτες,- σε αυτή την απαιτητική μάχη των παιδιών μας.

Ποιο είναι εκείνο το ύψιστης σημασίας προσωπικό  διακύβευμα και για ποιους, ώστε να αναδεικνύεται σε αυτό το συγκεκριμένο ευαίσθητο διάστημα η περί των διευθυντών αφηγηματολογία ως πρώτιστης σημασίας;

Η πάλη με την πραγματικότητα και ο στόχος αυτή να συσκοτιστεί: Η εκδίκαση της ανάκλησης των διεθυντών αναβλήθηκε την Τετάρτη 6/6/2018 , γιατί  η ΠΔΕ Θεσσαλίας,- που απαιτεί από το Δεκέμβρη, με απόφαση αναρτημένη στη «Διαύγεια»,  την παραγκώνιση των δεκατριών αρχικά, και τώρα πλεόν μόνο έξι διευθυντών,- δεν κατέθεσε εισήγηση στο Διοικητικό Εφετείο!

Για την αναβολή φυσικά υπάρχει  υπαιτιότητα, όπως και για την υπαναχώρηση και την αποποίηση των ευθυνών.  Και η ευθύνη βαραίνει το ανώτατο στέλεχος της διοίκησης, το οποίο λίγο καιρό πριν συνεχάρη δημοσίως το Τμήμα Αναστολών, επειδή μερίμνησε μεσούσης της σχολικής χρονιάς για την ομαλή λειτουργία των σχολείων αναστέλλοντας την υπόθεση για τον Ιούνη. Συνάδει η συγχαρητήρια ανακοίνωση με το ότι από δική της υπαιτιότητα ορίστηκε η νέα δικάσιμος στο μέσο της επόμενης σχολικής χρονιάς ( όπως  με το ότι απέπεμπε χωρίς προανακριτική έρευνα στα μέσα της  προηγούμενης) ; Εξέλιξη αδιανόητη για τη δημοκρατική εκπαίδευση , γιατί αντιμετωπίζονται τα δημόσια σχολεία σαν παιχνίδι, και ανεπίτρεπτη, γιατί με μεθοδεύσεις κρατούνται αυτά δεσμώτες και συνάδελφοι σε ομηρεία.

Είναι εμφανές από την άλλη ότι στην κατηφορική πορεία της μεταστοιχείωσης της υπόθεσης από θέμα εκπρόθεσμων δηλώσεων, σε εκπρόθεσμης οριστικοποίησής τους και τελευταία σε εκπρόθεσμης διεκπεραίωσης ή επεξεργασίας τους γίνεται προσπάθεια να μετακυλιστεί η ευθύνη της απόφασης αποπομπής των δεκατριών υποψηφίων διευθυντών και της δικαστικής διένεξης των έξι με την ΠΔΕ Θεσσαλίας στο δ. ΠΥΣΔΕ Λάρισας.

Το δ. ΠΥΣΔΕ Λάρισας τοποθέτησε τον Αύγουστο τους διευθυντές στα σχολεία και διαμόρφωσε τον αξιολογικό πίνακα χωρίς να υποβληθούν ενστάσεις κατά της πρότασης τοποθέτησης και  γι΄αυτό δε χρειάστηκε να την επανεξετάσει στο νόμιμο χρονικό διάστημα. Προφανώς δεν επλήγη από την τοποθέτηση των έξι διευθυντών ή τη μη τοποθέτηση των υπολοίπων επτά ανακληθέντων κανείς με περισσότερα μόρια συνυποψήφιος. Απεναντίας το συλλογικό όργανο είχε δώσει ομόφωνα το δημοκρατικό δικαίωμα, σε αντιδιαστολή με ό,τι γινόταν κατά το παρελθόν,  σε όλους να δηλώνουν όλα τα σχολεία, χωρίς περιορισμό.

Κι επειδή στην πόλη μας ζούμε το επίσης, δημοκρατικά, παράδοξο η διοίκηση να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς και να προμηνύονται οι αποφάσεις  της από τα τοπικά μέσα, ας  φανερώνονται τουλάχιστον όλες οι πτυχές  της: το μονοπρόσωπο εποπτικό και όχι αποφασιστικό όργανο ανέβαλε την ευκαιρία με αποδείξεις για την ενοχή τους  να δικαιωθεί στα δικαστήρια η δική του απόφαση να τοποθετηθούν στο τέλος του αξιολογικού πίνακα δεκατρείς υποψήφιοι , ενώ εν αντιθέσει εντέλλεται το αυτόνομο συλλογικό όργανο να προχωρήσει στην ανάκληση των έξι από αυτούς, οι οποίοι  και έχουν προσβάλει  την εναντίον τους  δική της απόφαση δια της νομικής οδού. Παρωθεί με εντολή της το συλλογικό όργανο να τοποθετήσει αυτό εκ νέου καθ’ υπόδειξή της και κατά παράβλεψη των ενιαίων κριτηρίων.

Από τα μέσα επίσης προαναγγέλλεται ότι οσονούπω εκδίδεται το εκπρόθεσμο πόρισμα της ΕΔΕ, έστω έξι μήνες μετά.  Διαδικασία της οποίας το κατηγορητήριο φυλάχτηκε μυστικό από τους «ανωμοτί εξεταζόμενους μάρτυρες», αλλά στην κοινή γνώμη, πολύ καιρό πριν αρχίσει, διέρρευσε η  έναρξή της, υπονοήθηκε το πόρισμά της και δημοσιεύτηκε το ποιοι κατέθεσαν και  πώς. Με δεδομένο ότι το ίδιο όργανο της διοίκησης τη διέταξε μετά από την απόφασή του και ότι εν εξελίξει της υπονόησε δημοσίως «μη σύννομες ενέργειες», για τις οποίες παραδόξως δεν εισηγήθηκε στη δικάσιμο, η ΕΔΕ αυτή επικρέμαται μεν  ως φύλλο συκής, ελέγχεται δε κατά πολύ για την αμεροληψία και τη νομιμότητά της.

Από την άλλη τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μία οδός μέσα από την οποία οι διοικητικές αποφάσεις και πράξεις της ΠΔΕ Θεσσαλίας προεξαγγέλλονται με δημοσιεύματα. Άνθρωποι εκτός γνωρίζουν τα πάντα εντός.  Ωστόσο, για όσους αγαπάμε το δημόσιο σχολείο, βαραίνει ακόμη κι από αυτό πιο πολύ το ότι όλη αυτή η παθογένεια υποβιβάζεται σε εσωκομματική διένεξη. Προφανώς για όσους έχουν νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την εκπαίδευση ένα ακόμη πλήγμα απαξίωσής της είναι κέρδος.

Όσο κι αν υποβαθμίζεται ως κάτι ιδιοτελές, η μάχη αφορά την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης και  πρέπει να  δίνεται πάντα ενάντια σε όποιον ασκώντας προσωπική πολιτική τη χρησιμοποιεί και μειώνει το κύρος της καταπατώντας τη δημοκρατική νομιμότητα με αθέμιτες υποχωρήσεις σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες απρόσμενων όψιμων συνοδοιπόρων.

Στις δημοκρατίες ούτως ή άλλως υπάρχει η ευθύνη της κριτικής ανάγνωσης κάθε τροφοδοτούμενης πληροφορίας. Όπως και το  να μιλάς για χάρη της αλήθειας, όταν την ξέρεις, χωρίς να ορρωδείς μπροστά στη δύναμη του όποιου μέσου. Ακόμη κι αν υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα ότι η άποψή σου θα κατακερματιστεί ή θα παρουσιαστεί αλλοιωμένη με κακεντρεχή σχόλια.

*Η Ερμίνα Μαγαλιού είναι Μέλος του δ. ΠΥΣΔΕ Λάρισας και Μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας

Διαβάστε επίσης: