Εκπαίδευση » Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας » Ζ. Μαμούρης: «Η Λάρισα θα βγει κερδισμένη από τη συνένωση του ΤΕΙ»
Ο ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗ LARISSANET

Ζ. Μαμούρης: «Η Λάρισα θα βγει κερδισμένη από τη συνένωση του ΤΕΙ»

Ζ. Μαμούρης: «Η Λάρισα θα βγει κερδισμένη από τη συνένωση του ΤΕΙ»

Ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης μιλάει για το εγχείρημα της συνένωσης με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά και το νέο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει και θα διαχειριστεί ο ίδιος στη θητεία που έχει μπροστά του

Η συνένωση θα δημιουργήσει μια κρίσιμη ερευνητική μάζα και μια μάζα υποδομών

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, μιλάει για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στη larissanet και αναφέρεται στο εγχείρημα της συνένωσης με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά και την νέα μορφή ενός μεγαλύτερου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος την οποία θα κληθεί να τρέξει και να αναπτύξει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μαμούρης απαντάει στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στη Λάρισα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου απορρόφησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τονίζοντας ότι η πόλη θα βγει κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα αναφέρεται και στα σχέδια του Πανεπιστημίου για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής με την δημιουργία ενός Ινστιτούτου Αγροτεχνολογίας – Αγροδιατροφής με έδρα τη Λάρισα. Τέλος σημειώνει πως το νέο Πανεπιστήμιο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλία με την θέσπιση διετών σπουδών κατάρτισης δίνοντας εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό στη αγορά.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα γίνει ένας κεντρικός παίκτης ο οποίος θα μπορεί να στέκεται ισότιμα μπροστά στα μεγάλα Πανεπιστήμια

Κύριε Μαμούρη ποια είναι τα πρώτα θέματα που θα «τρέξετε» από την 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνετε επίσημα;

Το μεγαλύτερο στοίχημα στο Πανεπιστήμιο και την Πρυτανεία είναι να δούμε πως θα τελειώσει ή πως θα αρχίσει, αν το θέλετε, το σχέδιο των συνενώσεων ανάμεσα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα το οποίο το δουλεύουμε εδώ και οκτώ μήνες. Αυτό το εγχείρημα, αν καταλήξει, προσωπικά πιστεύω ότι θα δημιουργήσει μια κρίσιμη ερευνητική μάζα και μια μάζα υποδομών. Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλία, αλλά παράλληλα θα βοηθήσει και τον επιχειρηματικό κόσμο να βρει επιτέλους έναν άξιο υποστηρικτή στην προσπάθειά του να αναπτυχθεί και να προχωρήσει στην καινοτομία που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας.

Αναφερθήκατε στη συνένωση. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και καταγράφονται ενστάσεις. Μιλάμε τελικά για αναβάθμιση του ΤΕΙ Θεσσαλίας μέσα από αυτή τη διαδικασία; Νομίζω ότι εκεί αναφέρονται και όλες οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις που διατυπώνονται.

Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση -που και εμείς συμμεριζόμαστε- ότι το ΤΕΙ με τις συνεχόμενες ανωτατικοποιήσεις και πανεπιστημιοποιήσεις που του επιβάλανε λίγο – πολύ έχει χάσει το δρόμο προς την τεχνολογική εκπαίδευση και το δρόμο για μια εκπαίδευση που θα ήταν διαφορετική από την πανεπιστημιακή. Θεωρούμε ότι είναι μεγάλη πολυτέλεια μέσα σε μια Περιφέρεια των 800.000 ανθρώπων να υπάρχουν δύο ανώτατα Ιδρύματα τα οποία κάνουν σχεδόν τα ίδια πράγματα. Υπάρχει Γεωπονία στο ΤΕΙ και Γεωπονία στο Πανεπιστήμιο. Αντίστοιχα βρίσκουμε Πολυτεχνείο στο ΤΕΙ και Πολυτεχνείο στο Πανεπιστήμιο. Επίσης υπάρχει ένας καταμερισμός πόρων που δεν είναι συγκεντρωτικός. Είναι ένας καταμερισμός που πολλές φορές δείχνει να υπάρχει μια κατασπατάληση των χρήματων, είτε αυτά είναι για έρευνα, είτε είναι για ακαδημαϊκές δράσεις. Θεωρούμε λοιπόν ότι η συγκέντρωση αυτών των πόρων σε ένα Ίδρυμα και η διαχείρισή τους κεντρικά, θα μπορέσει να δώσει μια προστιθέμενη αξία και στην έρευνα αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα της Περιφέρειάς μας.

Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή μέσω του Ινστιτούτου με έδρα τη Λάρισα, θα προωθήσουμε την ανάπτυξη της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα

Ξέρετε στην πόλη υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η Λάρισα και το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα  χάσουν από αυτή την απορρόφηση. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Απεναντίας πιστεύω ότι η Λάρισα έχει να κερδίσει ένα ισχυρότατο Τριτοβάθμιο Ίδρυμα. Μετά τη συνένωση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είναι ενδεχομένως το δεύτερο μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα. Μιλάμε πλέον για άλλου τύπου ανάπτυξη και άλλου τύπου απορρόφηση πόρων. Θα γίνει ένας κεντρικός παίκτης ο οποίος θα μπορεί να στέκεται ισότιμα μπροστά στα μεγάλα Πανεπιστήμια, όπως το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο που αυτή τη στιγμή θεωρούνται τα μεγαθήρια τη Ελληνικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Θα μπορέσει να δώσει στην περιφέρεια μια άλλη ώθηση σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας. Επίσης θα μας δοθεί η δυνατότητα να συγκρατήσουμε τους φοιτητές, τα Θεσσαλικά μυαλά δηλαδή. Είναι λυπηρό να υπάρχουν Θεσσαλοί οι οποίοι θα ήθελαν να κάνουν σπουδές κυρίως για οικονομικούς λόγους κοντά στο σπίτι τους και απαρνούνται το δικαίωμα να κάνουν σπουδές διότι θα πρέπει να ξοδέψουν τριπλάσια χρήματα στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, τα οποία δεν έχουν. Με τη νέα δομή του Πανεπιστημίου θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Το όλο σχέδιο να θυμίσω ότι προβλέπει και την δημιουργία διετών σχολών κατάρτισης. Αυτές οι σχολές θα δίνουν γνώσεις επαγγελματικές και τεχνικές σε μια μερίδα ανθρώπων που δε θέλουν να κάνουν ακαδημαϊκές σπουδές. Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας. Έχουν σταλεί επιστολές προκειμένου να μας προτείνουν διάφορες ειδικότητες τις οποίες θα ενσωματώσουμε σταδιακά στον κύκλο των διετών σπουδών. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε από μεταλυκειακή εκπαίδευση έως διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.

Ακούτε και είστε ενήμερος για την προσπάθεια αναγέννησης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θέλει να την συνδέσει με το Πανεπιστήμιο. Ποια είναι η θέση σας;

Είναι μέσα στα σχέδιά μας. Θα προτείνουμε την δημιουργία ενός Ινστιτούτου Αγροτεχνολογίας – Αγροδιατροφής το οποίο θα έχει έδρα τη Λάρισα. Αυτό το Ινστιτούτο θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Αβερώφειο Σχολή και όλα τα αγροκτήματα τα οποία διαθέτει. Οι φοιτητές θα έχουν όλες τις απαραίτητες εκτάσεις για να εκπαιδευτούν ώστε να αναπτύξουν πρότυπες καλλιέργειες. Άρα μιλάμε για ανάπτυξη της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα.

Η διοίκηση ενός τόσο μεγάλου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλία πόσο δύσκολη υπόθεση θα είναι;

Θα είναι δύσκολο σίγουρα. Αλλά προσωπικά δεν με τρομάζει. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αυτά τα τριάντα χρόνια τα οποία λειτουργεί, έχει περάσει μέσα από τρεις μεγάλες επεκτάσεις. Ξεκίνησε με πέντε, πήγε στα δώδεκα και στη συνέχεια ανέπτυξε 18 τμήματα. Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Υπάρχει η απαραίτητη θέληση για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το νέο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει από την απορρόφηση με το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να κάνουμε μια ορθολογική διαχείριση των ανθρώπινων και των οικονομικών πόρων που διαθέτουν και τα δύο ιδρύματα. Επιπλέον θα πρέπει να δημιουργήσουμε τμήματα τα οποία θα μπορέσουν μελλοντικά, να είναι τμήματα που θα αναπτύξουν το ακαδημαϊκό κομμάτι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια. Παράλληλα πρέπει να προωθήσουμε μια νοοτροπία αριστείας η οποία θα μπορέσει να μεταδοθεί και στους φοιτητές και στους διδάκτορες.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: