Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Κλείνει μια ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥΣ...

Κλείνει μια ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Κλείνει μια ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Η επίλυση του Μακεδονικού ετούτη την περίοδο είναι μονόδρομος κι όσοι αντιμάχονται την προσπάθεια θα βρεθούν στο περιθώριο. Δεν είναι περισσότεροι πατριώτες οι θιασώτες των συλλαλητηρίων που αποκρύπτουν την πραγματικότητα είτε εθελοτυφλώντας είτε αγνοώντας την ιστορία»

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο να κλείσει οριστικά μια ιστορική συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) για το ονοματολογικό και τα ψιλά γράμματα του τελικού κειμένου. Το Μακεδονικό έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και δεκαετίες για ευνόητους εθνικούς λόγους στην εύθραυστη γεωπολιτική περιοχή των Βαλκανίων. Η ατολμία, οι αγκυλώσεις και οι αντιδράσεις συγκεκριμένων πολιτικών και μερίδας του ελληνικού λαού άφησε ένα εθνικό θέμα να σέρνεται επί σειρά ετών.

Τα όσα διαδραματίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι γνωστά σε όλους μας, όπως κι εκείνοι που στηρίχθηκαν επικοινωνιακά πάνω σε εθνικοπατριωτικά συνθήματα και αναρριχήθηκαν στην πολιτική πυραμίδα. Ένας απ’ αυτούς, ο Αντώνης Σαμαράς έγινε και πρωθυπουργός. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία που δεν έμαθε τίποτε από την υπόθεση των Σκοπίων προσπαθεί διαρκώς να βάζει εμπόδια στην κυβέρνηση με μια στείρα και ξεπερασμένη πολιτική επιμένοντας σε ρηχά επιχειρήματα περί «εθνικών υποχωρήσεων».

Οι γνωρίζοντας καλά τα εθνικά θέματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σιωπούν για να μην χρεωθούν τη δυσαρέσκεια μερίδας της εκλογικής τους βάσης. Έτσι η ΝΔ και ο σημερινός της αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης, που γνωρίζει όσο ελάχιστοι το θέμα, «παγιδεύτηκαν» στην επιλογή της επίλυσης του Μακεδονικού. Υπενθυμίζουμε πως στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990 – 93, ο τότε πρωθυπουργός επιχείρησε να επιλύσει το Σκοπιανό με την ιστορική φράση ότι «σε δέκα χρόνια δεν θα θυμάται κανείς το όνομα». Με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας τα Σκόπια στη Σύνοδο της Λισαβόνας πήραν την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα. Έκτοτε οι όποιες προσπάθειες δεν οδήγησαν σε πολιτική λύση. Και οι κυβερνήσεις Καραμανλή 2004 – 2009, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη, δεν κατάφεραν να κλείσουν το ονοματολογικό.

Ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με βαριά πολιτική και οικογενειακή κληρονομιά και γνώση στο Σκοπιανό θα’ πρεπε να’ ναι πιο ειλικρινής, τολμηρός και να στέκεται ως υπεύθυνος πολιτικός αρχηγός και εν δυνάμει πρωθυπουργός απέναντι στα εθνικά θέματα. Το Μακεδονικό δεν χωράει μικροκομματισμούς στις μέρες μας. Όσοι εμμένουν σε ανιστόρητες θεωρίες τις οποίες αναπαράγουν για να ικανοποιήσουν την εκλογική τους βάση προσφέρουν λάθος υπηρεσίες στη χώρα μας.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά, όπως και τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης όλη την αλήθεια για το Μακεδονικό, τη γλώσσα και την εθνικότητα των Σκοπιανών. Η επίλυση του Μακεδονικού ετούτη την περίοδο είναι μονόδρομος κι όσοι αντιμάχονται την προσπάθεια θα βρεθούν στο περιθώριο. Δεν είναι περισσότερο πατριώτες οι θιασώτες των συλλαλητηρίων που αποκρύπτουν την πραγματικότητα είτε εθελοτυφλώντας είτε αγνοώντας την ιστορία.

Εν κατακλείδι η χώρα μας οφείλει να πάει με μια εθνική γραμμή στην επίλυση ενός εθνικού προβλήματος. Το Μακεδονικό δεν είναι πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης. Τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να πράξουν το καθήκον τους για να κερδίσει η Ελλάδα. Ας το επιτύχουν μια φορά όλοι μαζί –κι όχι μόνη της η κυβέρνηση- ανοίγοντας έναν νέο πολιτικό δρόμο, όπως προστάζει και η σύγχρονη εποχή μας. Νισάφι πια να λειτουργούν με γνώμονα την ελάχιστη δυσαρέσκεια της εκλογικής τους βάσης.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: