Κόσμος » Γιατί το τουρκικό F-35 δεν θα πετάξει (ακόμα) για την Τουρκία

Γιατί το τουρκικό F-35 δεν θα πετάξει (ακόμα) για την Τουρκία

Γιατί το τουρκικό F-35 δεν θα πετάξει (ακόμα) για την Τουρκία

Μπορεί η αμερικανική Γερουσία επιχείρησε να μπλοκάρει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία αλλά και της ραγδαίας επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ωστόσο οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό.

Σε τελετή που θα διεξαχθεί στο Texas Forth στις 21 Ιουνίου η Τουρκία θα παραλάβει το πρώτο stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς.

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος του hurriyetdailynews, Cansu Camlibel, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει το επίπεδο εκπροσώπησης σε αυτή την τελετή.

Πιθανότητα η Άγκυρα περιμένει να δει ποιος θα είναι παρών από την πλευρά των ΗΠΑ.

Όταν το πρώτο F-35 παραδόθηκε στη Νότια Κορέα πριν από δύο μήνες ο υπουργός Άμυνας της χώρας ήταν εκεί, καθώς και ένας γερουσιαστής και ένας σύμβουλος από το Τέξας.

«Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η τελετή της Τουρκίας δεν θα είναι ένα πραγματικό πάρτι όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Θα υπάρχουν σίγουρα εκπρόσωποι του Πενταγώνου και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Αλλά η ιδέα ότι μερικά μέλη του Κογκρέσου των Η.Π.Α. θα ποζάρουν με ευχαρίστηση με τους Τούρκους αξιωματούχους μπροστά σε αυτό το F-35 μοιάζει με ένα όνειρο», σημειώνει.

«Φαίνεται ότι το F-35 θα παραδοθεί στην τουρκική πλευρά αλλά δεν θα πετάξει στην Τουρκία για σχεδόν δύο χρόνια, ενώ οι Τούρκοι πιλότοι θα εκπαιδεύονται στο αμερικανικό έδαφος», σημειώνει και προσθέτει: «Η κυβέρνηση Τραμπ θα το χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στο Κογκρέσο υποστηρίζοντας ότι το έργο F-35 δεν κινδυνεύει μέχρι το αεροπλάνο να προσγειωθεί στην Τουρκία, ενώ ελπίζει εν τω μεταξύ ότι η Άγκυρα θα παραιτηθεί από τη δέσμευσή της για την αγορά S-400 από τη Ρωσία».

«Η τουρκική μετάφραση αυτού του γεγονότος είναι ότι η κρίση των F-35 με την Ουάσιγκτον δεν θα τελειώσει, έως ότου το αεροπλάνο τελικά αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος. Και θα έχουμε ακόμα 99 αεροπλάνα που θα μείνουν!», καταλήγει.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: