Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Σκόπια, από λάθος σκοπιά. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Σκόπια, από λάθος σκοπιά. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Σκόπια, από λάθος σκοπιά. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Για να μην παρεξηγηθούμε, αναγνωρίζω με απόλυτο τρόπο το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να πηγαίνει σε συλλαλητήρια. Να διαμαρτύρεται και να το λέει με τον πιο βροντερό τρόπο.

Αντιθέτως, δεν αναγνωρίζω κανένα λόγο για τον οποίο η εκκλησία καλεί τους πιστούς να πάνε στα συλλαλητήρια. Δεν έχει κανένα ρόλο να μπερδεύεται στα πολιτικά ζητήματα και να παράγει εξωτερική πολιτική. Ούτε νομιμοποίηση έχει, ούτε βέβαια ικανότητα.

Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα είναι μάλλον διαφορετικό. Είναι η προσέγγισή μας στο θέμα της ονομασίας της FYROM. Πριν πάρουμε θέση για το όνομα και υπό την προϋπόθεση ότι δείχνουμε ωριμότητα δημοσίου διαλόγου, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε αν θέλουμε να υπάρχει αυτό το κράτος ή όχι. Γιατί είναι άλλη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε στην περίπτωση που επιθυμούμε να συνεχιστεί η ύπαρξη του κράτους στα βόρεια σύνορά μας και άλλη στην περίπτωση που δεν επιθυμούμε. Αυτό λέγεται συγκροτημένη εξωτερική πολιτική.

Και σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η βολεψιά μας για 27 χρόνια που θεωρήσαμε τη «μη λύση» ως εξαιρετική λύση, νομίζω ότι τελειώνει οριστικά. Αν η ευκαιρία να τελειώσει η περιπέτεια με τη γειτονική χώρα χαθεί σήμερα, τότε όταν το θέμα θα επανέλθει σε τροχιά λύσης, θα έρθει με πολύ χειρότερους για εμάς όρους: Οι Τούρκοι θα καλλιεργούν το μουσουλμανικό έδαφος της περιοχής, οι ελληνικές επιχειρήσεις (οι οποίες παρεμπιπτόντως παράγουν το 17% του ΑΕΠ της χώρας) θα αντιμετωπίζουν εχθρότητα κι ένα κομμάτι των αλβανόφωνων θα συνεχίζει να ορέγεται μεγάλες Αλβανίες.

Είναι λόγοι λοιπόν αυτοί για να παραχωρήσουμε το όνομά μας – θα αναρωτηθεί κανείς; Όχι, απαντώ, δεν είναι λόγος να παραχωρήσουμε τίποτα. Αλλά στην πολιτική και στην οικονομία, όταν αρνείσαι κάτι, είσαι μάλλον υποχρεωμένος να αντιπροτείνεις μια εναλλακτική λύση. Κι εδώ όχι απλώς δεν προτείνουμε τίποτα, αλλά αφήνουμε το αμπέλι ξέφραγο να το τρυγάνε όλοι οι υπόλοιποι – εκτός βέβαια από μας.

Ας μείνουμε λοιπόν με τα πατριωτικά μας συλλαλητήρια και την άρνηση μας να παραχωρήσουμε την «ψυχή» μας. Ελπίζω να έχουμε δίκιο…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: