Εκπαίδευση » Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση » Διακρατικό Συνέδριο «Τοπικά Δίκτυα και Κοινωνική Ενσωμάτωση»

Διακρατικό Συνέδριο «Τοπικά Δίκτυα και Κοινωνική Ενσωμάτωση»

Διακρατικό Συνέδριο «Τοπικά Δίκτυα και Κοινωνική Ενσωμάτωση»

Διακρατικό συνέδριο με θέμα Τοπικά Δίκτυα και Κοινωνική Ενσωμάτωση για τη λήψη συντονισμένων μέτρων για την Απασχόληση και καταπολέμηση του Κοινωνικού Αποκλεισμού πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή των τοπικών φορέων και του ευρύτερου κοινού  την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 και ώρα 17:00 στη  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας.

Ο στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει τη σημασία των Τοπικών Δικτύων για την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, κινητοποιώντας όλους τους εμπλεκομένους φορείς ώστε να σχηματίσουν ένα τοπικό δίκτυο για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση στην απασχόληση και την εκπαίδευση. Επιπλέον, στο συνέδριο παρουσιάστηκε το προφίλ του «Σύμβουλου Ενσωμάτωσης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο» και η μεθοδολογία δικτύωσης IGMA 3, η αξιοποίηση της οποίας επιτρέπει τη συνεργασία σε επίπεδο τοπικού δικτύου με στόχο την αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών ένταξης και την προώθησης στην εκπαίδευση και στην απασχόληση.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Γεώργιος Πέτρου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα 2 μέρη του Συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του Συνεδρίου που ήταν αφιερωμένο στον ρόλο της Δικτύωσης στις Τοπικές Κοινωνίες, πρώτος ομιλητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, κύριος Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος ανέλυσε τη σημασία του δικτύου για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα «Λάρισα – Η πόλη που μαθαίνει»,  που έχει ως σκοπό να παρέμβει δυναμικά στο επίπεδο της Δια Βίου Μάθησης της πόλης.

Στη συνέχεια η Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ, κυρία Όλγα Τσιούρβα, μίλησε για το δυναμικό ρόλο του ΟΑΕΔ στην προώθηση των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της Δικτύωσης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το λόγο πήρε ο Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας , κύριος Δημήτρης Παπαλέξης, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις Δικτύωσης του Επιμελητηρίου Λάρισας για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα και στην συνέχεια, ο Δρ. Γιάννης Σαράτσης, από το  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ανέπτυξε μια άλλη διάσταση της δικτύωσης και πως αυτή συμβάλλει οργανωμένα στη Τοπική ανάπτυξη, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κοινωνική ενσωμάτωση.

Ο κύριος Γιώργος Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας για το δίκαιο εμπόριο,  παρουσίασε την σημασία των Τοπικών Δικτύων  και της κοινωνίας των πολιτών,  παραθέτοντας την θεσσαλική αλλά  και την Ευρωπαϊκή εμπειρία, ενώ στην συνέχεια η κυρία Yevgeniya Averhed, Υποδιευθύντρια του τμήματος ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών έργων του πανεπιστημίου Folkuniversitetet της Ουψάλα της Σουηδίας, παρουσίασε το παράδειγμα της περιφέρειας της Ουψάλα, ως καλή πρακτική στην Δικτύωση των Τοπικών Κοινωνιών και την Εκπαίδευση των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων.

ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ (1)

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, αναδείχθηκε ο ρόλος του Συμβούλου Ενσωμάτωσης (EU Integration Agent)”, με πρώτους ομιλητές την κυρία Yevgeniya Averhed και τον κύριο Roger Van De Winkel, εμπειρογνώμονα, της εταιρίας «Revalento» στην Ολλανδία, να παρουσιάζουν τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα IGMA3, με στόχο την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των Τοπικών Δικτύων.

Προχωρώντας, η κυρία Βάσω Αναστασοπούλου, Διευθύντρια του τμήματος ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών έργων του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό και το σύστημα τηλεκαταρτισης (E-learning Platform), που αναπτύχθηκε για του Συμβούλους ενσωμάτωσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος IGMA 3. Στην συνέχεια η κυρία Κέλλυ Γεροστέργιου, στέλεχος του ΟΑΕΔ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας,  μοιράστηκε την εμπειρία της  μέσω της συμμετοχής της στην πιλοτική εφαρμογή του IGMA3 στην Ελλάδα. Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου έκλεισε ο Διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών έργων του πανεπιστημίου Folkuniversitetet της Ουψάλας στην, Σουηδία κύριος Ali Rashidi, ο οποίος μίλησε για την εφαρμογή και τις προοπτικές της μεθοδολογίας του IGMA 3  σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Στο τέλος του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η απονομή των πιστοποιητικών στους πρώτους «Συμβούλως Ενσωμάτωσης» στην Ελλάδα, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από τον εκπαιδευτικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ κατά την πιλοτική εφαρμογή του IGMA3, ενώ ακολούθησε ελαφρύ δείπνο  και δικτύωση στον υπαίθριο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης.

Σε όλους τους συμμετέχοντες του συνεδρίου δόθηκε  εκπαιδευτικό υλικό σε USB stick.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου https://synedrio.igma3.eu/ ή να επικοινωνήσετε με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Παλαιολόγου 19, Λάρισα, τηλ.: 2410554026, email: euprojects@dimitra.gr, www.dimitra.gr.

Διαβάστε επίσης: