Αγροτικά » ΔΕΗ: Ο Παναγιωτίδης για τις οφειλές των ΤΟΕΒ

ΔΕΗ: Ο Παναγιωτίδης για τις οφειλές των ΤΟΕΒ

ΔΕΗ: Ο Παναγιωτίδης για τις οφειλές των ΤΟΕΒ

Στο Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ μίλησε ο πρόεδρος της κ. Εμμ. Παναγιωτάκης για τις οφειλές των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ προς την Επιχείρηση:

«Αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην επικαιρότητα το θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΗ των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, των γνωστών ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Τα χρέη τους είναι συνολικά της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ, με κύριο ωστόσο χαρακτηριστικό την ανισοκατανομή τους. Την πρώτη θέση έχει η Αιτωλοακαρνανία με πλέον του 20% του συνόλου και ακολουθούν οι νομοί Λάρισας, Ηλείας, Αργολίδας, Άρτας κ.ά. Η Κρήτη, η Θράκη και σε απόσταση η Μακεδονία είναι από τους λιγότερο ασυνεπείς.

Είναι προφανές από την κατά τα ανωτέρω εντοπισμένη ασυνέπεια ότι αυτή δεν οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους ούτε σχετίζεται με το αγροτικό εισόδημα. Πρόκειται κατά κανόνα για εσκεμμένες πρακτικές, με έντονο το στοιχείο του στρατηγικού κακοπληρωτή.

Δεν είμαι ειδικός περί τα αγροτικά. Πιστεύω όμως ότι δικαιούμαι να θεωρήσω ότι οι φίλοι αγρότες είναι και αυτοί επαγγελματίες με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τη λειτουργία των δραστηριοτήτων τους, και η εμπειρία λέει ότι ο σωστός επαγγελματίας που προσέχει είναι αυτός που τακτοποιεί τις υποθέσεις του χωρίς να δίνει δικαιώματα.

Ακόμη ότι οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ είναι φορείς με συγκεκριμένη αποστολή, οι οποίοι επιβάλλεται να λειτουργούν με συγκεκριμένες αρχές και αξίες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών τους. Και βέβαια πρακτικές ασυνέπειας έναντι της ΔΕΗ, η οποία τους έχει στηρίξει όλα τα χρόνια και εξακολουθεί να τους στηρίζει και σήμερα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, δεν είναι ούτε αποδεκτές αλλά ούτε και ωφέλιμες για τα μέλη τους. Δεν συμβάλλουν ούτε στην πρόοδο ούτε στην ανάπτυξη. Σε τελευταία ανάλυση, η ΔΕΗ και μέσω αυτής οι υπόλοιποι καταναλωτές δεν έχουν καμία υποχρέωση να επωμίζονται τις επιπτώσεις μη ορθής διαχείρισης.

Και επειδή μονίμως επαναλαμβάνεται η επωδός της οικονομικής αδυναμίας, κατά κανόνα από τους ίδιους, με συνέπεια τη διαρκή διόγκωση των οφειλών τους, τους λέμε ότι εάν, όπως ο κάθε σωστός επαγγελματίας, έδιναν για 2-3 χρόνια όλοι ένα μηνιαίο ποσό κάποιων δεκάδων ευρώ, το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Τα περί 100 δόσεων, που προφανώς για να χαϊδέψουν αυτιά προβάλλονται από κάποιες πλευρές –και μάλιστα από θιασώτες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ–, είναι εκτός πραγματικότητας και οδηγούν στη διαιώνιση και σε κακοφόρμισμα του προβλήματος και όχι στη λύση του».

Διαβάστε επίσης: