Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Οριστικά στο Δήμο Λαρισαίων το κτίριο Αβραάμ Μουσών
ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Οριστικά στο Δήμο Λαρισαίων το κτίριο Αβραάμ Μουσών

Οριστικά στο Δήμο Λαρισαίων το κτίριο Αβραάμ Μουσών

Στο Δήμο Λαρισαίων πέρασε οριστικά σήμερα το ιστορικό κτίριο Αβραάμ Μουσών με τις υπογραφές που έπεσαν στα συμβόλαια από τους ιδιοκτήτες του αρχοντικού.

Ήταν μια επίπονη και χρονοβόρα προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την εξαγορά του ιστορικού και διατηρητέου κτιρίου Μουσών, επί της Παλαιστίνης 7, την οποία είχε ανακοινώσει στο τέλος του 2016 ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της larissanet ο Δήμος Λαρισαίων κλείδωσε τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του ιστορικού ακινήτου, την οικογένεια Σταθόπουλου και το τίμημα κυμάνθηκε στα 460.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια το κτίριο παρέμενε κλειστό, ενώ εμφανή είναι τα σημάδια της φθοράς. Το κτίριο τις τελευταίες δεκαετίες είχε λειτουργήσει ως επιχείρηση  υγειονομικού ενδιαφέροντος (Μπάρ Μούσες, Art Deco κ.ά).

Φωτεινό παράδειγμα πως έπρεπε η πόλη να διατηρήσει ιστορικά κτίρια και αρχοντικά

Την ιστορία του κτιρίου Μουσών παρέθεσε στη larissanet (23/12/2016) o Νικόλαος Παπαθεοδώρου. Ειδικότερα, ο συντοπίτης ιστοριοδίφης είχε γράψει στην έντυπη larissanet:

«Καθώς κινείται κανείς στην οδό Παλαιστίνης αντικρίζει στον αριθ. 7 ένα όμορφο κτίριο, από τα λίγα που διασώθηκαν από την περίοδο του μεσοπολέμου. Πρόκειται για το γνωστό αρχοντικό του Αβραάμ Μουσών, ένα διώροφο κτίσμα με υπόγειο, μεγάλου εμβαδού και με ιδιότυπη αρχιτεκτονική.

Κατασκευαστής του φέρεται ο εβραίος Αβραάμ Μπενσουσάν καπνέμπορος από την Καβάλα και η οικοδόμησή του άρχισε το 1929, σε οικόπεδο του Λαρισαίου Μουσών Αβραάμ. Αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Μακ Ρουμπέν από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος την περίοδο εκείνη είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Προοριζόταν για κατοικία της κόρης του Μπενσουσάν Αβραάμ, Καρόλας, η οποία είχε παντρευτεί τον Λαρισαίο έμπορο Σαλβατώρ Αβραάμ, γιο της σπουδαίας ισραηλιτικής οικογένειας της πόλεως Μουσών Αβραάμ. Αρχιτεκτονικά το οίκημα ανήκει στο κίνημα του εκλεκτισμού του μεσοπολέμου, το οποίο άρχισε να βρίσκει εφαρμογή κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Ήταν η εποχή που παρήκμαζε και έδυε ο νεοκλασικισμός, ο οποίος είχε κυριαρχήσει στον ελληνικό χώρο από το 1850 και νέα αρχιτεκτονικά κινήματα προσπαθούσαν να ανανεώσουν τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά πρότυπα. Στην περίπτωση της οικίας του Αβραάμ Μουσών αιφνιδιάζει η πλούσια σε προσθήκες εμφάνιση των εξωτερικών επιφανειών στις τρεις από τις τέσσερες πλευρές του. Στο εσωτερικό δημιουργούν αίσθηση το ύψος της οροφής, τα ανισόπεδα δάπεδα των δωματίων και η λιτότητα των επιφανειών. Οι εργολάβοι του κτίσματος ήταν Λαρισαίοι και για τη θεμελίωση χρησιμοποιήθηκε παχύ οπλισμένο σκυρόδεμα, γι’ αυτό και άντεξε στους σεισμούς που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα. Για το υπόγειο και το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε ως δομικό υλικό η πέτρα, ενώ ο όροφος οικοδομήθηκε με τούβλα.

Παρ’ όλο που το οίκημα αυτό κατασκευάσθηκε με προορισμό να στεγάσει το ζεύγος Σαλβατώρ Αβραάμ, εν τούτοις οι ίδιοι προτίμησαν να κατοικήσουν στο πατρικό του Σαλβατώρ, το οποίο βρισκόταν στον ίδιο δρόμο, λίγο πιο κάτω από το σπίτι που περιγράφουμε. Τελικά στο νεόδμητο κτίριο κατοίκησε ο Ελευθέριος Παπαγεωργίου, της γνωστής οικογένειας γαιοκτημόνων και επιχειρηματιών, με συγγενικούς δεσμούς και στον Βόλο. Είναι γνωστή η ιδιοκτησία τους στη Γυρτώνη (Μπάκραινα), όπου το τριώροφο κονάκι τους υπάρχει ακόμα και σήμερα ερειπωμένο. Κατά τη διάρκεια της κατοχής επιτάχθηκε από τους Γερμανούς, για να στεγάσει διάφορες στρατιωτικές υπηρεσίες. Μεταπολεμικά το νοίκιασε ο Δήμος για να στεγάσει τις υπηρεσίες του και στο υπόγειο είχε μετακομίσει από το τζαμί η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια στέγασε τη Νευρολογική Κλινική του Αλεξάνδρου Ντίνα και κατόπιν ακολούθησαν και άλλοι ενοικιαστές. Από τις πολλές χρήσεις η οικοδομή άρχισε να παραμελείται και με τον χρόνο να καταστρέφεται.

Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Σαλβαδώρ Αβραάμ το 1965, καθώς το σπίτι ήταν υποθηκευμένο σε τράπεζα, αγοράσθηκε από τον μηχανικό Ευριπίδη Σταθόπουλο. Το 1987 ύστερα από διάφορες εισηγήσεις κρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο. Ο νέος ιδιοκτήτης προχώρησε στην προσεκτική αποκατάστασή του, υπακούοντας στις υποδείξεις των υπευθύνων του υπουργείου Πολιτισμού και επανέφερε το κτίριο στην προηγούμενη κατάστασή του και για ένα μεγάλο διάστημα φιλοξένησε καταστήματα αναψυχής (Μούσες, Art Deco, κλπ.). Το κτίσμα αυτό του Μουσών Αβραάμ αποτελούσε ένα φωτεινό παράδειγμα για το πως έπρεπε η πόλη να διατηρήσει, να συντηρήσει και να ανακαινίσει τα τραυματισμένα από τις κακουχίες και τον πόλεμο προπολεμικά κτίσματα και αρχοντικά που διέθετε και τα οποία την στόλιζαν, χωρίς να χρειασθεί να αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική μορφή και η ομορφιά τους.

Εδώ και λίγα χρόνια παρέμεινε και πάλι επικίνδυνα αχρησιμοποίητο, γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του Δήμου που εκδηλώθηκε αυτές τις ημέρες να το αγοράσει μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Μένει μόνον η συντήρηση και η αξιοποίησή του να έχει σαν γνώμονα την αισθητική ανάδειξη του κτίσματος και την σωστή χρήση του».

Mε πληροφορίες από την έντυπη Larissanet της 23ης Δεκεμβρίου 2016.

Διαβάστε επίσης: