Εκπαίδευση » Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας » Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τον έρωτα μέσα από το δημοτικό τραγούδι

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τον έρωτα μέσα από το δημοτικό τραγούδι

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τον έρωτα μέσα από το δημοτικό τραγούδι

Με την ολοκλήρωση του τριημέρου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα Ο έρωτας μέσα από το δημοτικό τραγούδι, που έγινε στην Λίμνη Πλαστήρα, στις 1,2 και 3 Ιουνίου 2018, αφιερωμένο στον  Claude Fauriel, oι συνδιοργανωτές φορείς -το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ευχαριστούν όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωσή του καθώς  και τους εισηγητές για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις τους.

συνεδριο ερωτας μεσα απο το δημοτικο τραγουδι (3)

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε σφαιρικά το ιστορικό πλαίσιο της δράσης του Γάλλου ακαδημαϊκού και μελετητή Claude Fauriel πρωτεργάτη στην καταγραφή και διάσωση της δημοτικής παράδοσης. Επιπλέον,  αναλύθηκε πολυσχιδώς το βασικό θέμα του συνεδρίου, «Ο Έρωτας μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι», καθώς οι εισηγητές το προσέγγισαν μέσα από ποικίλες επιστημονικές προσεγγίσεις (κοινωνική ανθρωπολογία, φιλοσοφία, γλωσσολογία, συγκριτική μελέτη με τις παραδόσεις άλλων λαών, ιστορικό πλαίσιο δημιουργίας του δημοτικού τραγουδιού, κ.α.).

συνεδριο ερωτας μεσα απο το δημοτικο τραγουδι (1)

συνεδριο ερωτας μεσα απο το δημοτικο τραγουδι (2)

Εν κατακλείδι, τέθηκαν τα θεμέλια ενός γόνιμου προβληματισμού για το πώς το δημοτικό τραγούδι μετεξελιγμένο σε καινούριες φόρμες είναι δυνατό να λειτουργήσει με μια νέα δυναμική στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης: