Θεσσαλία » «Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την ΑΓΕΤ»
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την ΑΓΕΤ»

«Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την ΑΓΕΤ»

Ανακοίνωση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για την ΑΓΕΤ, αναφέροντας:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καταγγέλλει στο λαό του Βόλου και της περιοχής, την αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη για την προστασία της υγείας του λαού του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, συζήτηση-φασαρία, που έγινε, στο Περιφερειακό Συμβούλιο (4/5/18), με ευθύνη των από κοινού επερωτώντων παρατάξεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ, ΚΙΝ.ΑΛ, Οικολόγων, ΑΝΕΛ) και της Περιφερειακής Αρχής (Ν.Δ), για τους ελέγχους στην ΑΓΕΤ.

Και οι δυο πλευρές αναλώθηκαν σε ερωτοαπαντήσεις και αντεγκλήσεις, για το αν έχει η περιφέρεια ή η κυβέρνηση την ευθύνη και γύρω από τους ελέγχους, για τα επιτρεπτά όρια στην καύση των σκουπιδιών και όχι για την απαγόρευση της καύσης τους, από κυβέρνηση και περιφέρεια, όπως απαίτησε ο λαός του Βόλου με το πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριό του και όπως αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στη συνεδρίασή του, στις 4/4/2018, μετά από την παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας και το ΚΚΕ που την στηρίζει, σταθερά και επίμονα αγωνίζονται μαζί με τον λαό, ενάντια στην καύση στερών αποβλήτων και επικίνδυνων υλικών από εργοστάσια, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η δίψα για όλο και μεγαλύτερα κέρδη των καπιταλιστών, κόντρα στο νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων της χώρας μας, που τους το επιτρέπει θυσιάζοντας την υγεία και την ζωή των κατοίκων ολόκληρων περιοχών.

Αυτό κάνουμε ανυποχώρητα και στην περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ του Βόλου, που καίει σκουπίδια, RDF/SRF, ΠΕΤ-ΚΟΚ, υποστηρίζοντας ενεργά και την δράση των ταξικών εργατικών σωματείων, μαζικών φορέων και του λαού της Μαγνησίας.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, ήταν αυτές που αποκάλυψαν τις απαράδεκτες περιβαλλοντικές μελέτες, έκαναν γνωστό στις λαϊκές οικογένειες το έγκλημα που συντελείται στην πόλη του Βόλου. Απέδειξαν ότι οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν κοινή στάση στο ζήτημα, η τωρινή συνέχισε τις απαράδεκτες παραχωρήσεις στην εταιρία από εκεί που τις άφησαν οι άλλες. Μαζί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου, όλοι με μοιρασμένους ρόλους βάζουν τα κέρδη της πολυεθνικής πάνω από τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της πόλης.

Μετά από επερώτηση (4/4/2018) των συμβούλων του ΚΚΕ που είναι εκλεγμένοι στο περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και την κινητοποίηση των ταξικών εργατικών σωματείων και φορέων της Μαγνησίας, η Περιφερειακή Αρχή αναγκάστηκε να κάνει αναδίπλωση και να δηλώσει ότι αίρει την προηγούμενη θετική της απόφαση που επέτρεπε στην ΑΓΕΤ να καίει SRF και το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα στην ανάκληση της γνωμοδοτικής απόφασης που είχε πάρει κατά πλειοψηφία το 2013 για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση υλικών της ΑΓΕΤ στο Βόλο.

Αυτό επισημάναμε τότε ότι ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα στην πάλη των ταξικών εργατικών σωματείων και του λαού του Βόλου, που αγωνίζονται ενάντια στην καύση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ και κάθε άλλη μονάδα και ότι δεν έπρεπε να δημιουργηθεί καμία επανάπαυση, με δεδομένο ότι ο λαός του Βόλου έχει ξανακούσει μεγάλες κουβέντες χωρίς αντίκρυσμα από τον Περιφερειάρχη και τις κυβερνήσεις, που παίζουν αποπροσανατολιστικά και επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες του λαού.

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, λίγο μετά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4/4/18, σε ραδιόφωνο του Βόλου ήταν αποκαλυπτική: «Εμείς, έλεγε, εκτελούμε το νόμο και κάνουμε ελέγχους. Δεν έχουμε δυνατότητα να πούμε στη βιομηχανία να κάψει συγκεκριμένα καύσιμα. Μπορεί να μη μας αρέσει κάτι, αλλά δεν μπορούμε να το απαγορέψουμε», νίπτοντας τας χείρας για άλλη μια φορά. Ο «νόμος» λοιπόν που ο κ. Αγοραστός δηλώνει πως η Περιφέρεια τηρεί, είναι εκείνος που δίνει τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να καίει τα σκουπίδια της μισής Ε.Ε. και να γεμίζει διοξίνες και επικίνδυνα αέρια το Βόλο.

Οι έλεγχοι, όσοι και να γίνονται, με βάση αυτή τη «νομιμότητα», θα βγάζουν πάντα «σύννομες» τις εκπομπές αερίων. Σε τελική θα βγάζουν «σύννομο» το στόχο της εταιρίας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία της σε βάρος του λαού του Βόλου.

Θυμίζουμε εξάλλου, ότι ισχύει στο ακέραιο η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής SRF/RDF σχεδόν σε κάθε Δήμο.

Το πρόβλημα λοιπόν, εξακολουθεί να υφίσταται αφού η εταιρεία έχει στο πλευρό της την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και τους τοποτηρητές της, την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας και τη Δημοτική Αρχή Βόλου.

Ο αγώνας των εργατικών σωματείων και των φορέων του λαϊκού κινήματος της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας, πρέπει να έχει στο επίκεντρο:

Την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και απάλειψη κάθε σχεδιασμού για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση, όπως χιλιάδων τόνων SRF/ RDF στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, και αυτά να καίγονται στις βιομηχανίες, όπως στην περίπτωση της ΑΓΕΤ.

Την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

Την διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος που θα συγκρούεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει», του καθορισμού των ορίων ρύπων με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων όπως ρητά και κυνικά ομολογεί η Ε.Ε. Στη βάση αυτή να ενταθούν οι έλεγχοι από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την οριστική κατάργηση της καύσης στερεών αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων υλών για την υγεία του λαού και καλεί το εργατικά σωματεία, τους μαζικούς λαϊκούς φορείς και τους κατοίκους τόσο της Μαγνησίας όσο και όλης της Θεσσαλίας, να κάνουν το ίδιο.

Διαβάστε επίσης: