Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Ώρα για νέα συνταγή… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
META ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΚΛΗΡΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΩΝ

Ώρα για νέα συνταγή… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Ώρα για νέα συνταγή… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης και να αρχίσει να περιορίζει τα σκληρά μέτρα της λιτότητας και τα ασήκωτα χαράτσια στις επιχειρήσεις»

Στην προχθεσινή πανελλαδική γενική απεργία οι συμμετέχοντες έστειλαν τα δικά τους μηνύματα που συμπυκνώνονται στον τίτλο του ρεπορτάζ της larissanet «όχι στη λιτότητα και στα μνημόνια». Η Ελλάδα ζει σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία σ” ένα περιβάλλον σκληρής λιτότητας και μνημονίων. Η στήλη έγραψε πολλές φορές για τα μνημόνια από το ξεκίνημά τους και διατηρεί μέχρι σήμερα την ίδια άποψη: Ήταν μια λάθος συνταγή! Mια συνταγή που εξωραΐστηκε από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα’ πρεπε μόνοι μας να έχουμε κάνει και υπό το βάρος της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας.

Ο ελληνικός λαός πέρασε μια πέτρινη δεκαετία κι αυτή δεν ξεχνιέται. Μπορεί λίγοι ή περισσότεροι να άδραξαν την ευκαιρία της κρίσης και να έγιναν …Κροίσοι, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχασε σημαντικό μέρος των εισοδημάτων της και μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας φτωχοποιήθηκε. Οι κυβερνήσεις της περασμένης τριαντακονταετίας οδήγησαν τη χώρα σε πρωτόγνωρες περιπέτειες και στέρησαν από τους πολίτες το υψηλό βιοτικό επίπεδο που είχαν κερδίσει με μόχθο και θυσίες ετών.

Τα τελευταία δέκα χρόνια οι Έλληνες μάτωσαν στην κυριολεξία για να αντέξουν στο κάδρο των μνημονίων και αναγκάστηκαν με περιορισμένα έσοδα να διαχειριστούν μια δύσκολη εξίσωση ακρίβειας, υψηλής φορολογίας και αβάσταχτων βαρών. Μάτωσαν ακόμη περισσότερο όμως οι συνεπείς πολίτες, όσοι πλήρωναν κι όσοι είχαν φορολογική συνείδηση. Παλιότερες μελέτες που έγιναν στο ξεκίνημα των μνημονίων έδειχναν πως το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας ανέρχονταν στο 40% του ΑΕΠ! Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Όπως γνωστές είναι και οι θέσεις που τήρησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο να κάνει ένα βήμα μπροστά μετά και την ολοκλήρωση του τελευταίου Προγράμματος απ΄ το οποίο η χώρα μας θα βγει τον Αύγουστο. Η σημερινή κυβέρνηση έδειξε ένα κοινωνικό πρόσημο σημαντικό, αλλά ήταν αναγκασμένη να τηρήσει δεσμεύεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μετά το πέρας του προγράμματος θα κριθεί πιο αυστηρά διότι θα κληθεί να δείξει το δικό της πρόγραμμα για το μέλλον της χώρας. Στη θητεία της έγιναν λάθη και παραλείψεις ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα. Κι αυτά θα περιμένουμε να επιλύσει δίνοντας ανάσα στις επιχειρήσεις που γονάτισαν από τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια, ενισχύοντας εργαζόμενους και συνταξιούχους και πάντα με κοινωνικό πρόσημο και δικαιοσύνη.

Σήμερα η χώρα μας παρά τις πολιτικές αντιξοότητες με τους γείτονές μας και από την πλευρά της Αδριατικής με τους Ιταλούς και απέναντι από το Αιγαίο με την Άγκυρα, βρίσκεται σε μια ευνοϊκή πολιτικοοικονομική συγκυρία την οποία οφείλει να αδράξει για να ξεβαλτώσει το ελληνικό άρμα.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή οικονομική δύναμη, αλλά με σπουδαία γεωστρατηγική θέση και σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης (πρωτογενής τομέας, ενέργεια, τουρισμός κ.ά.). Φυσικά και με πολλές αδυναμίες στην κουλτούρα του λαού μας. Τώρα όμως είναι η ώρα η Ελλάδα να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης και να αρχίσει να περιορίζει τα σκληρά μέτρα της λιτότητας και τα ασήκωτα χαράτσια στις επιχειρήσεις. Ας το τολμήσει η σημερινή κυβέρνηση με νέα συνταγή για όλους μας…

ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: