Κόσμος » Ετοιμάζει …βαλίτσες το ΔΝΤ – Η φυγή του ξαναβάζει στο κάδρο συντάξεις και αφορολόγητο

Ετοιμάζει …βαλίτσες το ΔΝΤ – Η φυγή του ξαναβάζει στο κάδρο συντάξεις και αφορολόγητο

Ετοιμάζει …βαλίτσες το ΔΝΤ – Η φυγή του ξαναβάζει στο κάδρο συντάξεις και αφορολόγητο

Από δύο «καθαρές εξόδους» αναμένεται να χαρακτηριστεί το καλοκαίρι του 2018, όπως διαφαίνεται από τους συσχετισμούς δυνάμεων στις τάξεις των δανειστών στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το Ταμείο φαίνεται πως δεν προλαβαίνει πλέον να ενεργοποιήσει το σκέλος συμμετοχής του στο πρόγραμμα, παραμένοντας στην καλύτερη περίπτωση σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο πρόγραμμα μέχρι τη λήξη του τον προσεχή Αύγουστο.

Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση για να ξαναδει τα μέτρα του 2019 και 2020, μέτρα και αντίμετρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί μονάχα κατόπιν της αδιάλλακτης στάσης του Ταμείου.

«Είναι πιο πιθανό να φύγει αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ, αλλά όχι σίγουρο» ανέφερε χθες στην Αυγή υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι συζητήσεις που διεξήχθησαν το Σάββατο δεν οδήγησαν σε συμφωνία αν και ΔΝΤ και Γερμανία έκαναν κάποια πρόοδο στο να μειωθούν οι διαφορές ως προς το πόση ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί η Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για εμπλοκή στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και μια πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει, σε καμιά περίπτωση, την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από την κρίση τον Αύγουστο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ωστόσο, είναι δεδομένο πως ο χρόνος τελειώνει για την ενεργοποίηση του προγράμματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επόμενη συνάντηση με θέμα το ελληνικό χρέος και τις επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων έχει κανονιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη και αναμένεται να λάβει χώρα στο Παρίσι, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιείται και η συνεδρίαση του EWG.

Στην περίπτωση που και αυτή η συνάντηση δεν καταλήξει με κάποιο τρόπο σε συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το χρέος της Ελλάδας, τότε το Ταμείο θα παραμείνει μονάχα ως τεχνικός σύμβουλος.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στο «Washington Group» σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Καθόλου δεν ανησυχούμε. Το αντίθετο θα έλεγα. Κανένας δεν περίμενε ότι -σε αυτό το Ουάσιγκτον γκρουπ ειδικά- θα υπάρξει κάποια κατάληξη στις συζητήσεις. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή ρυθμίζεται από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15%. Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ορισμένες μαθηματικές πράξεις στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που κάνουν ο ESM και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

«Το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν τίθεται και κανένα θέμα ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία όλοι συμφωνούν -ακούσατε και τη σχετική δήλωση του κ. Σεντένο- ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβαση της στην αγορά χρήματος. Αν το ΔΝΤ θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό θα είναι μια δική του απόφαση. Ωστόσο, δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μια πιθανότητα μη συμμετοχής».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: