Λάρισα » Λειτουργούν τρεις νέες ΤοΜΥ στη Λάρισα έως το τέλος του 2018
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ

Λειτουργούν τρεις νέες ΤοΜΥ στη Λάρισα έως το τέλος του 2018

Λειτουργούν τρεις νέες ΤοΜΥ  στη Λάρισα έως το τέλος του 2018

«Στην πρώτη ΤοΜΥ, αυτή του Αγίου Γεωργίου, έχουμε μέσα σε αυτό το διάστημα πάνω από 1.200 εγγραφές ασθενών»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Είναι ίσως η τομή στην πρωτοβάθμια υγεία η οποία κάνει δειλά – δειλά τα πρώτα της βήματα της εν μέσω κρίσης. Πρόκειται για την δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) οι οποίες έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, τους τελευταίους μήνες. Στη Λάρισα στις αρχές του έτους ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εγκαινίασε την πρώτη Μονάδα Υγείας στη Λάρισα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Η 1η ΤοΜΥ παράγει σημαντικό έργο παρά την υποστελέχωση σε γιατρούς εδώ και 5 μήνες περίπου. Έχει δημιουργήσει εγγραφές ασθενών οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού καθώς ο γιατρός γνωρίζει το ιστορικό του ασθενή.

Τα στοιχεία δεν είναι απλώς ενθαρρυντικά, αλλά κάτι παραπάνω για την λειτουργία των ΤοΜΥ. Στην πρώτη ΤοΜΥ αυτή της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου στη Λάρισα έχουμε μέσα σε αυτό το διάστημα πάνω από 1.200 εγγραφές ασθενών. Στο σύνολο των δομών που λειτουργούν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 6.800 συμπολίτες προσήλθαν και ζήτησαν ιατρική βοήθεια. Η 5η ΥΠΕ λειτουργεί ήδη ΤοΜΥ σε Λαμία, Θήβα, ανοίγουν άλλες δύο δομές στη Χαλκίδα, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα λειτουργήσει η πρώτη ΤοΜΥ στην Καρδίτσα.

Όλος ο σχεδιασμός για την δημιουργία νέων ΤοΜΥ

Όμως ο σχεδιασμός προχωράει από την 5η ΥΠΕ και από το διοικητή της κ. Νέστορα Αντωνίου, ο οποίος και έχει το γενικότερο συντονισμό και την ανάπτυξη του εγχειρήματος. Ειδικότερα, έρχεται η λειτουργία της 2ης ΤοΜΥ στη Λάρισα. Αυτή θα λειτουργήσει στην συνοικία των Αμπελοκήπων πίσω από το σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας και θα βοηθήσει ώστε μετά την στελέχωσή της με προσωπικό να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της συνοικίας. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού όμως έρχεται και η 3η ΤοΜΥ, η οποία θα βρίσκεται στις Εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης. Εκεί αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα οικήματα που έχουν παραχωρηθεί ώστε και αυτή να τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η Γιάννουλη είναι μια μεγάλη περιοχή περίπου 6.000 – 7.000 κάτοικοι οι οποίοι θα δεχθούν αναβαθμισμένες φροντίδες υγείας. Αν η παροχή συνδυαστεί και με την Φαλάνη η 3η ΤοΜΥ αναμένεται να εξυπηρετεί έως και 15.000 Λαρισαίους.

Τα περιφερειακά ιατρεία σε Φαλάνη και Γιάννουλη θα μπορέσουν να συμπυκνωθούν.  Όμως έρχεται μέχρι τα τέλη του 2018 άλλη μια ΤοΜΥ, η τέταρτη κατά σειρά. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποια περιοχή θα γίνει όμως φαίνεται να έχουν προτεραιότητα περιοχές εκτός κέντρου. Πιθανόν να επιλεγεί η περιοχή του Αβέρωφ. «Η Λάρισα ζώνεται υγειονομικά με την πιλοτική εφαρμογή και υλοποίηση των ΤοΜΥ. Μέχρι το τέλη του 2018 θα έχουν λειτουργήσει και οι τέσσερις αυτές δομές», σημειώνει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου.

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (1)

Απομένουν άλλες 5 ΤΟΜΥ (είναι προγραμματισμένες να γίνουν συνολικά 9), που θα δούμε και σε αγροτικές περιοχές της Λάρισας προφανώς με αρχή υλοποίησης το 2019. Είναι σημαντικό καθώς από τις εγγραφές σε αυτές τις ΤοΜΥ θα υπάρξουν στοιχεία που όχι μόνον θα βοηθήσουν στο ιστορικό του ασθενούς, αλλά θα συμβάλλουν και σε ερευνητικό επίπεδο δίνοντας στοιχεία για το αγροτικό δυναμικό της χώρας.

Τι γίνεται με τη στελέχωση – Συνεργασία με τα Κ.Υ.

Ο «ΥΠΕάρχης» παραδέχεται ότι οι δομές που έχουν ανοίξει δεν έχουν το προσωπικό που θα έπρεπε, όμως μια νέα προκήρυξη που έρχεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου φαίνεται να βοηθάει την στελέχωση των υπαρχόντων, αλλά και των νέων δομών που αναμένουμε να ξεκινήσουν εντός του 2018.

Σε συνάντηση που έγινε με τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας συμφωνήθηκε τα περιφερειακά ιατρεία να κάνουν εγγραφές πληθυσμών. «Συντονίζουμε όλα τα περιφερειακά – αγροτικά ιατρεία στο πεδίο του αστικού ιστού. Μιλάμε για εγγραφές πληθυσμών σε αγροτικές περιοχές. Ερχόμαστε κοντά στην επιδημιολογική λογική που ανοίγει πολλούς ορίζοντες για έρευνα και διαπιστώσεις», σημειώνει εύστοχα ο κ. Αντωνίου. Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι Δήμοι της περιοχής είναι ευθυγραμμισμένοι και βοηθούν. Στην ουσία μια τέτοια οργανωτική δομή θα μπορέσει να φέρει το γιατρό σε μια έκτακτη κατάσταση στο σπίτι του ασθενούς.

Πολλά από τα αγροτικά ιατρεία είναι άγονα σε επίπεδο στελέχωσης. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται πρόσληψη γενικού ιατρού. Εδώ βοήθησε και η συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας το οποίο προσέφερε ιατρούς οπλίτες.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: