Εκπαίδευση » Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση » Εκπαιδευτικό Διακρατικό Συνέδριο «Τοπικά Δίκτυα και Κοινωνική Ενσωμάτωση»

Εκπαιδευτικό Διακρατικό Συνέδριο «Τοπικά Δίκτυα και Κοινωνική Ενσωμάτωση»

Εκπαιδευτικό Διακρατικό Συνέδριο «Τοπικά Δίκτυα και Κοινωνική Ενσωμάτωση»

Διακρατικό Συνέδριο με τίτλο «Τοπικά Δίκτυα και Κοινωνική Ενσωμάτωση» θα πραγματοποιηθεί αυτή την Πέμπτη 07.06.2018 και ώρα 17:00 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Λάρισας, 28ης Οκτωβρίου 9.

Η υψηλή ανεργία και η αυξανόμενη μετανάστευση στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστά ολοένα και πιο αναγκαία την ανάπτυξη τοπικών δικτύων και συνεργιών που θα αυξήσουν τις ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους.  Στην κατεύθυνση αυτή, ο στόχος του συνεδρίου είναι διττός, η ανάδειξη της σημασίας των Τοπικών Δικτύων για την Κοινωνική Ένταξη των ευάλωτων ομάδων καθώς και του ρόλου του Συμβούλου Ενσωμάτωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (EU Integration Manager).

Το συνέδριο διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απευθύνεται σε εκπροσώπους φορέων, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές ενηλίκων, Συμβούλους Ένταξης, απασχόλησης και σταδιοδρομίας, ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εκπαίδευσης και της Δια Βίου μάθησης και ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη του ρόλου του Συμβούλου Ενσωμάτωσης και της Δικτύωσης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και  οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκπαιδευτικό υλικό σε USB stick καθώς και Βεβαίωση Συμμετοχής.

Για την εγγραφή στο Συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του συνεδρίου http://synedrio.igma3.eu και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εγγραφής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πρόγραμμα Συνεδρίου:

igma 3

Α’ ΜΕΡΟΣ: Εκπαίδευση, Απασχόληση και Κοινωνικός Αποκλεισμός: Ο ρόλος της Δικτύωσης στις Τοπικές Κοινωνίες

«Λάρισα – Η πόλη που μαθαίνει» και η σημασία του δικτύου για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ενσωμάτωσης από τον κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων. Για τη σημασία της δικτύωσης και το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων κοινωνικών εταίρων για την τοπική ανάπτυξη και προώθηση των νέων στην αγορά εργασίας θα μιλήσουν, επίσης, η κα Όλγα Τσιούρβα, Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ, εκπρόσωποι του Επιμελητήριου Λάρισας, του  Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας καθώς και του Δικτύου Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας. Τέλος, η κα Yevgeniya Averhed, από το Πανεπιστήμιο Folkuniversitetet της Σουηδίας, θα παρουσιάσει το επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής της μεθοδολογίας «Δικτύωσης των Τοπικών Κοινωνιών igma» στην περιφέρεια της Ουψάλα (Σουηδία) σχετικά με τη και την Εκπαίδευση των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων.

Β’ ΜΕΡΟΣ:  Διακρατικό Εργαστήριο: “Εκπαίδευση των Τοπικών Δικτύων για την καταπολέμηση του Κοινωνικού Αποκλεισμού – Ο ρόλος του Συμβούλου Ενσωμάτωσης (EU Integration Manager)”

Εμπειρογνώμονες από τη Σουηδία και την Ολλανδία θα παρουσιάσουν την αναγκαιότητα και το προφίλ του Ευρωπαίου Συμβούλου Ενσωμάτωσης (EU Integration Agent), καθώς και κάποια βασικά εργαλεία που αναπτυχθήκαν για την Ανάπτυξη  και Εκπαίδευση των Τοπικών Δικτύων στο πλαίσιο της Μεθοδολογίας ΙGMA3. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και η μέχρι τώρα εμπειρία από την πιλοτική εφαρμογή του στην Ελλάδα.

Tέλος, τις εργασίες του συνεδρίου θα κλείσει ο κ. Ali Rashidi από το Πανεπιστήμιο Folkuniversitetet παρουσιάζοντας τις άμεσες προοπτικές της εφαρμογής της μεθοδολογίας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με ερωτήσεις και συζήτηση στην ολομέλεια. θα ακολουθήσει ελαφρύ Δείπνο και Δικτύωση στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Διαβάστε επίσης: