Αθλητισμός » «Τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα»
1ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ

«Τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα»

«Τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα»

Ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO νομού Λάρισας συμμετέχει στον 1ο Ημιμαραθώνιο Βερδικούσιας στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία του χωριού, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα:

«Χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση αποτελούν συχνότερες αιτίες θανάτου από ότι το AIDS ή η φυματίωση. Το 60% των θανάτων προέρχεται πια από μη μεταδοτικές ασθένειες και το ποσοστό είναι αυξανόμενο. Οι αιτίες είναι προφανείς: Σήμερα πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από ασθένειες της καρδιάς ή από διαβήτη σε σύγκριση με τις μολυσματικές ασθένειες.

Αυτή η εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής μας. Δηλαδή φταίνε οι κακές διατροφικές συνήθειες: πολύ αλάτι, πολλή ζάχαρη, πολλά λιπαρά. Η αλήθεια είναι ότι το φθηνό φαγητό δεν είναι και υγιεινό. Επίσης δεν κινούμαστε όσο στο παρελθόν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες που βλάπτουν την υγεία των Ευρωπαίων βλάπτουν τώρα και τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Και στις ευρωπαϊκές χώρες, από τις χρόνιες ασθένειες πλήττονται κυρίως τα πιο φτωχά στρώματα. Οικονομική ανέχεια και ασθένειες είναι αλληλένδετες έννοιες. Η φτώχια προκαλεί χρόνιες ασθένειες και οι χρόνιες ασθένειες προκαλούν φτώχεια.

Το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες προέρχονται από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες, πολιτικοί και οργανώσεις διαπιστώνουν το πρόβλημα και καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Εκτός όμως από τον διαβήτη και τα καρδιολογικά προβλήματα, η κατάθλιψη και τα ψυχικά νοσήματα αποτελούν την δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Τα χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα, που είναι αποτρέψιμα και θεραπεύσιμα στις ανεπτυγμένες χώρες, συχνά αποτελούν θανατική καταδίκη στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ενώ, για παράδειγμα, στις ανεπτυγμένες χώρες ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί -σε μεγάλο βαθμό- να προληφθεί χάρη στο εμβόλιο HPV, στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών.

ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ-2

Τα ποσοστά θανάτων στην Κίνα από εγκεφαλικά επεισόδια είναι τέσσερις έως έξι φορές υψηλότερα από ό,τι στη Γαλλία, στην Ιαπωνία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 90% των παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία σε χώρες υψηλού εισοδήματος, μπορούν να θεραπευτούν, αλλά το 90% των παιδιών που πάσχουν από την ίδια ασθένεια σε 25 από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, πεθαίνουν από αυτήν. Μέχρι το 2030, τα χρόνια νοσήματα θα έχουν αναδειχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Οι σκοποί της εκδήλωσης είναι :

Η ενημέρωση του μαθητικού κοινού για τα χρόνια νοσήματα,

Η πληροφόρηση & η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για θέματα που αφορούν :

- τις επιπτώσεις των χρονίων παθήσεων στην κοινωνικότητα και στην κοινωνική    εικόνα των παιδιών-μαθητών λόγω των περιορισμών τους στην κινητικότητα και την αυτοεξυπηρέτηση,

-  την επιβάρυνση της συναισθηματικής λειτουργίας των παιδιών,

- τις επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή πορεία λόγω αδυναμίας συμμετοχής στις       εκπαιδευτικές διαδικασίες και

- τις επιπτώσεις στη γενικότερη καθημερινότητα, στην πρακτική λειτουργία, στη δυναμική της οικογένειας, στις μεταξύ τους σχέσεις και στις σχέσεις με τους άλλους».

 

Διαβάστε επίσης: