Λάρισα » Το ΕΚΛ χαιρετίζει την παρουσία των απεργών

Το ΕΚΛ χαιρετίζει την παρουσία των απεργών

Το ΕΚΛ χαιρετίζει την παρουσία των απεργών

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«H Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, που συνεδρίασε για την εκτίμηση της απεργίας, χαιρετίζει τους εργατουπάλληλους που απέργησαν στις 30/5/18, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και στην προσπάθεια των ξεπουλημένων πλειοψηφιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ), που σε συμπαιγνία με τις πλειοψηφίες της ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ και επιστημονικών φορέων, υπονόμευσαν την απεργία με την απεργοσπασία τους, αλλά και με το άθλιο πλαίσιο αιτημάτων τους που απηχεί τις θέσεις του ΣΕΒ και της κυβέρνησης και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σύρουν την εργατική τάξη και τα φτωχά λαικά στρώματα να διαδηλώνουν γι’ αυτά.

Η μαζική παρουσία εργατοϋπαλλήλων, ανέργων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων αγροτών, ΕΒΕ, σπουδαστών και γυναικών, στην συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στην Κεντρική Πλατεία και αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την γύμνια του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού και της λεγόμενης «Κοινωνικής Συμμαχίας» των προθύμων υποστηρικτών του εκμεταλλευτικού συστήματος που επιχείρησαν ακόμα μια φορά ανεπιτυχώς να κάνουν συγκέντρωση στην Πλ. Ταχυδρομείου, δείχνει ότι  οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαικά στρώματα, στηρίζουν την συνεπή αγωνιστική δράση του ΕΚΝΛ και των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, των ριζοσπαστικών δυνάμεων της αγροτιάς και των ΕΒΕ και το διεκδικητικό πλαίσιο τους που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους και όχι του κεφαλαίου, γυρνώντας την πλάτη στις ξεπουλημένες ηγεσίες που δεν μπόρεσαν να μαζέψουν ούτε όλα τα μέλη των Δ.Σ που καλούσαν στην συγκέντρωσή τους.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, η απεργία και η συγκέντρωση του ΕΚΝΛ πέτυχε, χάρη στην δράση της πλειοψηφίας του Δ.Σ του ΕΚΝΛ και των ταξικών σωματείων και συνδικαλιστών που συγκροτούν το ΠΑΜΕ, που συνεχώς βρίσκονται στους χώρους δουλειάς και παρεμβαίνουν για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, ξεσκεπάζοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και τον βρώμικο ρόλο των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι και τα φτωχά λαικά στρώματα που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΝΛ, διαδήλωσαν την απαίτησή τους:

Να καταργηθούν οι αντεργατικοί, αντιλαϊκοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι, να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα σε εργαζόμενους, συνταξιούχους από μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητάς τους για όλους, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση της άγριας φοροληστείας και των πλειστηριασμών, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, μέτρα προστασίας των ανέργων, μαζικές προσλήψεις στη δημόσια υγεία-πρόνοια, εκπαίδευση και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και κάθε είδους συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν περιμένοντας καλύτερες μέρες από τα αφηγήματα της «μεταμνημονιακής εποχής» και τη «δίκαιη ανάπτυξη» που λέει η κυβέρνηση. Η σημερινή αρνητική κατάσταση δεν αλλάξει κάνοντας νέες θυσίες και καταπίνοντας νέα παραμύθια. Οι λύσεις έρχονται από την οργανωμένη δράση, πέρα και έξω από τον καπιταλιστικό μονόδρομο, της Ε.Ε και των κυβερνήσεών της.

Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση και τον αγώνα εναντίον του κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού του, της κυβέρνησης και των κομμάτων που υπερασπίζονται το σύστημα της εκμετάλλευσης, ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμού που είναι οι άνθρωποι της εργοδοσίας στις γραμμές μας, των νέων και παλιών αντεργατικών μνημονίων, στην πάλη με προοπτική να κάνουν οι εργαζόμενοι δικό τους τον πλούτο που παράγουν.

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, καλεί όλα τα Δ.Σ των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα κάνοντας τις εκτιμήσεις για την απεργία και παράλληλα να σχεδιάσουν την δράση τους το επόμενο διάστημα σε συντονισμό με το ΕΚΝΛ.

Να προετοιμάσουμε τις αντιδράσεις μας όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση στη Βουλή τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και να συνεχίσουμε την πάλη για τις ΣΣΕ και τους μισθούς, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Να δυναμώσουμε την παρέμβαση μας σε κάθε χώρο δουλειάς διεκδικώντας την λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, να δημιουργήσουμε επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους δουλειάς.

Να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στην ανεργία, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των ανέργων, αλλά και το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα. για να πληρωθούν επιτέλους οι απολυμένοι της ΕΑΣ Λάρισας τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις του και το εφάπαξ βοήθημα των 1.000 ευρώ. Θα ξεκινήσουμε με παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ, την Πέμπτη 7 Ιουνίου, στις 11 π.μ.

Επίσης να δυναμώσουμε τις παρεμβάσεις μας για τα μεγάλα προβλήματα της υγείας-πρόνοιας, ξεκινώντας με παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 11 π.μ, στην 5η ΥΠΕ για τις ελλείψεις στην ΠΦΥ και στα Νοσοκομεία. Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας για την άμεση πρόσληψη των 132 επιτυχόντων και μη προσληφθέντων στα νοσοκομεία της πόλης μας.

Τέλος το ΕΚΝΛ οργανώνει εκδρομή στη Βουλγαρία με προτεραιότητα για τα μέλη των σωματείων του και για εργαζόμενους και συνταξιούχους, το τριήμερο 29,30/6 και 1/7 με τιμή συμμετοχής 120 ευρώ το άτομο, δηλώσεις συμμετοχής έως 10/6 στο ΕΚΝΛ».

Διαβάστε επίσης: