Ελλάδα » Συμφωνία Αυστρίας – Ελλάδας για τον έλεγχο του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου

Συμφωνία Αυστρίας – Ελλάδας για τον έλεγχο του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου

Συμφωνία Αυστρίας – Ελλάδας για τον έλεγχο του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου

Προς αποφυγή επανάληψης της κρίσης του 2015 και 2016, η Αυστρία συνήψε συμφωνία για τον έλεγχο του λεγόμενου βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου με την Ελλάδα και επτά ακόμα χώρες της περιοχής: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος προέρχεται από το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που προηγήθηκαν, ο Κικλ συμφώνησε με τους ομολόγους του ότι χρειάζεται ταχύς συντονισμός αποφευχθούν νέες μεταναστευτικές κινήσεις μέσω διαδρομών στα Βαλκάνια. Συμφωνήθηκαν τα βασικά σημεία για έναν επιχειρησιακό και πολιτικό οδικό χάρτη, του οποίου η εφαρμογή αρχίζει άμεσα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του πως η Αυστρία προτίθεται να κλείσει τα σύνορά της σε περίπτωση ανάγκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σκηνικό πρέπει να αναληφθεί δράση από τους αρχηγούς της Αστυνομίας. Τα επιχειρησιακά μέτρα θα συζητηθούν στις 6 Ιουνίου σε συνάντηση των αρχηγών των αστυνομιών στο Μπίρντο της Σλοβενίας.

Στη συνάντηση αυτή η Αυστρία θα καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας, στη βάση του συμφωνηθέντα το 2017 στη Βιέννη στρατιωτικο-πολιτικού Σχεδίου Δράσης για τον έλεγχο της Διαδρομής των Βαλκανίων, ενώ την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει, σε έκτακτη συνάντηση στο Σεράγεβο, ένας «πολιτικο-στρατηγικός συντονισμός» για τις επιλογές δράσης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 και 15 Ιουνίου στο Βουκουρέστι και στο πλαίσιο υπουργικής διάσκεψης του αποκαλούμενου «Φόρουμ Σάλτσμπουργκ» θα επιδιωχθεί η συμμετοχή υπουργών και από άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στις 4 και 5 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, θα ενημερώσει για τις απόψεις που αντάλλαξε με τους ομολόγους του ως προς την μεταναστευτική κατάσταση στα Βαλκάνια, ζητώντας ανάλογη υποστήριξη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ανακοίνωσή του ο Χέρμπερτ Κικλ τονίζει την υψηλή προτεραιότητα που θα δοθεί, στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ που αρχίζει την 1η Ιουλίου, στο θέμα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης μέσω διαδρομών στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

Στόχος είναι επίσης να υπάρξει δομική πρόοδος στην Υπουργική Διάσκεψη με τους εταίρους από τα Βαλκάνια και από την Μεσογειακή Ομάδα Επαφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, αναφέρει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: