Λάρισα » Με INDONNATION κλείνει το forum του Κέντρου Πρόληψης
ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

Με INDONNATION κλείνει το forum του Κέντρου Πρόληψης

Με INDONNATION κλείνει το forum του Κέντρου Πρόληψης

Δύο γεγονότα – σταθμοί στη θετική πορεία του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα, καθώς κατατέθηκε και επισήμως η υποψηφιότητα για το Βραβείο πρόληψης POMPIDOU 2018, ενώ το πρωί ξεκίνησε το πανελλήνιο διήμερο forum διαλόγου με θέμα «Πρόληψη και τέχνη: Η τέχνη της ζωής».

Στο φόρουμ συμμετέχουν οι φορείς πρόληψης από όλη την Ελλάδα, τα κέντρα πρόληψης, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών ψυχικής υγείας, ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες φορέων, καθώς και άνθρωποι από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Κεντρο Προληψης (3)

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ «ΟΡΦΕΑΣ» Ευαγγελία Λιακούλη

Στην ομιλία της κατά την εκκίνηση των εργασιών του φόρουμ η Ευαγγελία Λιακούλη, πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ «ΟΡΦΕΑΣ», τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πόσο υπέροχη παρέα σήμερα δημιουργήσατε όλοι εσείς και πόσο μεγάλη τιμή επιφυλάσσει η παρουσία σας στο Κέντρο μας, στην πόλη μας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε μια τόσο σπουδαία ημέρα για εμάς, καθώς σήμερα  κατατίθεται η υποψηφιότητά μας για το βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης και αφορά στο πρωτότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα του “Εργαστηρίου  Ζωής”».

Αναφερόμενη στο «Εργαστήρι Ζωής» η κ. Λιακούλη επισήμανε πως «είναι ένα εργαστήρι πρόληψης και ανάπτυξης, μια πρωτοποριακή και καινοτόμος δράση, που αφορά στον γενικό  πληθυσμό, απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και στοχεύει στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων και των Εξαρτητικών συμπεριφορών, μέσα από βιωματική δραστηριότητα και είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που χρηματοδοτεί τη λειτουργία του με προγραμματική σύμβαση, μετά από ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και με προσωπική εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη…

Η πρωτοπορία του συγκεκριμένου έργου συνίσταται στο γεγονός ότι μέσα από τα αντικείμενα του Εργαστηρίου, διοχετεύονται στοχευμένα μηνύματα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και των σύγχρονων φαινομένων βίας  (επιθετικότητα, ξενοφοβία , ρατσισμός κλπ) , με ειδικούς εκπαιδευτές και  επιστημονική εποπτεία τους από τα στελέχη ψυχικής υγείας του Κέντρου μας

Το  πιλοτικό αυτό πρόγραμμα πρόληψης , το οποίο παρέχεται δωρεάν στο  κοινό, έτυχε θεαματικής αποδοχής από τους πολίτες, παιδιά και ενήλικες,  οι οποίοι συμμετέχουν κατά εκατοντάδες, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δυναμική του…

Με τον τρόπο αυτό η Πρόληψη και η Τέχνη ερωτεύονται και το πάντρεμά τους γεννά την  Τέχνη της Ζωής».

Κεντρο Προληψης (2)

Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα των εργασιών του πανελλήνιου forum διαλόγου

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας

Σήμερα Παρασκευή 01/06, με το πέρας του φόρουμ, θα λειτουργήσει Gallery δρόμου – Οpen Art στο χώρο του Φρουρίου από ώρα 19.00, με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών (εικαστικών, φωτογράφων, αγγειοπλαστών κλπ) οι οποίοι θα εμπνεύσουν και θα εμπνευστούν από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μπροστά στο κοινό εικαστικές δημιουργίες. Η παράλληλη αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με συνδιοργάνωση του «Χορίαμβου».

Οι αντιπροσωπείες θα ξεναγηθούν το απόγευμα της Παρασκευής στα πιο σημαντικά σημεία της πόλης, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης τουριστικής ξενάγησης, θα συμμετέχουν αμέσως μετά  στη Gallery δρόμου ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το σημαντικό πολιτιστικό  γεγονός μιας  μοναδικής παράστασης της χορωδίας INDONNATION στην πλατεία του Φρουρίου- μια μεγάλη διοργάνωση με χορωδιακή μουσική και χορό,  με τίτλο  «ΒLACK and WHITΕ», που δίνεται προς τιμή των αντιπροσώπων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες.

Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα (Κεντρικός χώρος συνεδρίου: Divani Palace, Λάρισα, Βοηθητικοί χώροι συνεδρίου: Νεοκλασικό κτήριο Κέντρου Πρόληψης Λάρισας, Μανωλάκη 9-11 δ ):

09:00-09:30: Προσέλευση

Α’ μέρος

Παρουσίαση δράσεων αξιοποίησης της Τέχνης στην Πρόληψη.

09:30-09:45: Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας Δήμου Ζωγράφου  «Από τις «συναντήσεις παιδιών» στην «γκαλερί»! Μαρία Μαμιδάκη, Κοινωνική Ψυχολόγος DEA – Στέλεχος πρόληψης

09:45-10:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

10:00 – 10:20: Τμήμα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Μονάδα Εφήβων  ΟΚΑΝΑ –  «Η τέχνη στην Πρόληψη» Αμαλία Ατσαλάκη, Κλινική ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια μέσω τέχνης

10:20 – 10:45: «Θραυσματική εικόνα» Ηλίας Πούλος,  Εικαστικός

10:45 – 11:15: Διάλειμμα (Divani)

Β’ μέρος

11:15 – 11:45: Δήμος Θήρας – Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» – Παράρτημα Σαντορίνης  «Η πρόληψη πάει Φεστιβάλ!» Μαθητικό Φεστιβάλ Δήμου Θήρας – Θηρασίας. Από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, συνδέοντας τους μαθητές μέσα από διάφορες μορφές τέχνης.

Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας
Βαμβακούρη Ιωάννα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Δήμου Θήρας, Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού Δήμου Θήρας.
Ζωή Σωτηρίου, Ψυχολόγος, Στέλεχος Πρόληψης Κέντρου Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» Παράρτημα Σαντορίνης
11:45–12:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

12:00 – 12:15: Κέντρο Πρόληψης «Αθηνά Υγεία» (παράρτημα «Αθηνά Πολύβουλος»)»Προσεγγίζοντας τον εαυτό μας και τους άλλους με τη χρήση φωτογραφιών» Ναταλία Τζοβάρα, Ψυχολόγος, M.A.

12:15-12:30: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

12.30-13.30: Βόλτα και Διάλειμμα για καφέ στο νεοκλασικό κτήριο του Εργαστηρίου Ζωής.

Γ’ μέρος

13:30 – 13:50: Κέντρο Πρόληψης Κιλκίς «Νηρέας»  Όταν η πρόληψη συναντά τον εθελοντισμό στη θεατρική παράσταση «Γυναίκες, έννοιες, ρόλοι».

Έφη Τζούρα, Ψυχίατρος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη
Μαρία Χατζηγεωργιάδου, Ψυχολόγος, Στέλεχος Πρόληψης
13:50 – 14:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

14:00-14:15: «Θέατρο: Η αναπαράσταση τρομερών πράξεων είναι καθαρτική για τους ηθοποιούς και τους θεατές» Κυριακή Σπανού,  Σκηνοθέτιδα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεσσαλικού Θεάτρου.

14:15-14:30: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

14:30- 15:30: Σύνοψη  – Κλείσιμο.

Δ΄ μέρος

19:00 – 20:00: Ξενάγηση στη Λάρισα (Οργανωμένη μετακίνηση των συνέδρων σε σημαντικά σημεία της πόλης και επαφή τους με την κουλτούρα της και τον πολιτισμό της).

Παράλληλη  εκδήλωση

19.00-21.00: Gallery δρόμου – Open Art, με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών οι οποίοι θα εμπνεύσουν και θα εμπνευστούν από τους επισκέπτες.

Κεντρική Εκδήλωση

21:00 :  Εκδήλωση προς τιμήν των συνέδρων με το βραβευμένο, διεθνούς φήμης χορωδιακό σχήμα της Λάρισας «Indonnation», στην  πλατεία Φρουρίου, σε μια  μοναδική παράσταση με τίτλο «ΒLACK  &  WHITE».

Συντονιστής του Forum: Ανδρέας Αλμπάνης, Επιστημ. Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ζωής, Δρ. Κοινωνιολογίας.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: