Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ κατά Δημοτικής Αρχής για τους Παιδ. Σταθμούς

Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ κατά Δημοτικής Αρχής για τους Παιδ. Σταθμούς

Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ κατά Δημοτικής Αρχής για τους Παιδ. Σταθμούς

Σε ανακοίνωση – καταγγελία του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ν. Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«Πολύ κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα για τους παιδικούς σταθμούς και την υποχρεωτικότητα της 2χρονης προσχολικής αγωγής.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου,  παίρνει πίσω κάθε κατάκτηση και εργατικό δικαίωμα που ισχύει μέχρι σήμερα. Στόχος τους είναι να γίνεται  πιο φθηνή η εργασία, να στοιχίζει πιο φθηνά ο εργαζόμενος. Η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στηρίζεται στα voucher. Δεν γίνεται κουβέντα για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Δημοτική Αρχή της Λάρισας πρωτοστάτης και κύριος εκφραστής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ισοπεδώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς,  διαλύει τις υπηρεσίες, βάζει σε κίνδυνο παιδιά και εργαζομένους μη τηρώντας την αναλογία παιδιών προσωπικού και κυριολεκτικά δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός λειτουργίας που αποτελεί το πλαίσιο, βάζοντας τις ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας των δημοτικών Βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς καθημερινά βιώνουν την ανασφάλεια, την τρομοκρατία και εξαναγκάζονται «να τα κάνουν όλα για να συμφέρουν» στο όνομα της λεγόμενης «ανταγωνιστικότητας» και της έλλειψης προσωπικού. Δεν υπάρχει εργαζόμενος μόνιμος ή μέσω ΕΣΠΑ που να μην έχει δεχθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο εκβιαστικές απειλές ακόμη και για τη μη ανανέωση της σύμβασης. Για παράδειγμα στο όνομα της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης οι μαγείρισσες βαπτίζονται άλλες φορές καθαρίστριες και άλλες φορές τραπεζοκόμοι ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες. Βοηθητικό προσωπικό μπορεί να καθαρίζει σε 2 ή και σε 3 διαφορετικούς παιδικούς την ίδια μέρα. Οι παιδαγωγοί μετακινούνται από τους παιδικούς σταθμούς που είναι ο κύριος και αποκλειστικός χώρος εργασίας τους, – εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να προσφέρουν τις παιδαγωγικές τους γνώσεις, – στα ΚΔΑΠ ή στη κατασκήνωση της πόλης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα παιδιά σ αυτές τις «ευαίσθητες» ηλικίες να έχουν ένα σταθερό πρόσωπο, ώστε να νοιώθουν ασφάλεια και να μπορέσουν να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις ψυχοσωματικές τους δεξιότητες.

Με τις πρακτικές αυτές της δημοτικής αρχής, οι παιδικοί σταθμοί αντί να λειτουργούν στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης και της ανάπτυξης των παιδιών, λειτουργούν σαν παρκινγκ ψυχών που απλώς  στοιβάζονται σε αυτούς ακόμη και το απόγευμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία 3 παιδικών σε απογευματινή ζώνη -παράνομα- δεν προβλέπεται από πουθενά, με προσωπικό που αποσπάτε από την κανονική πρωινή λειτουργία με αποτέλεσμα την υποστελέχωση, εντατικοποίηση και τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε  ότι αυτό εξυπηρετεί κάποιους γονείς,  που αναγκασμένοι να δουλεύουν, μέσα στη ζούγκλα του καπιταλισμού – μωρομάνες – ακόμη και τη νύχτα.  Έτσι όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί ο παιδαγωγικός στόχος  των παιδικών σταθμών για την ισόρροπη και ολόπλευρη ψυχοσωματική και νοητική ανάπτυξη του κάθε παιδιού.

Τέλος να επισημάνουμε ότι για να υπάρχει σωστή διαπαιδαγώγηση από ειδικευμένους ανθρώπους (παιδαγωγικό προσωπικό) και να συντελεί τα μέγιστα το βοηθητικό προσωπικό,  απαιτούμε  να σταματήσουν εδώ και τώρα οι μετακινήσεις, η επιβάρυνση ωραρίου, να  δίνονται οι άδειες τους, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρούν την ψυχική και σωματική τους υγεία! Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν και αυτοί οικογένειες και δικά τους παιδιά.

Απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή Λάρισας:

·         Να σταματήσει εδώ και τώρα το «αποφασίσουμε και διατάσουμε» από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία. Να τηρηθεί ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας των Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών σταθμών.

Διεκδικούμε:

·         Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Με γενναία και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε εισφοράς των γονιών. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

·         Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά – εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

·         Ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο και επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά, και να κοινωνικοποιείται ομαλά το παιδί.

·         Ενιαίες Παιδαγωγικές σχολές, με Τμήματα προσχολικής ηλικίας που θα αποφοιτούν οι παιδαγωγοί αυτής της ηλικίας και θα έχουν τις γνώσεις και την παιδαγωγική κατάρτιση για να δουλέψουν με κάθε ηλικιακή ομάδα της προσχολικής ηλικίας.

·         Περιοδικές επιμορφώσεις με την ευθύνη του κράτους, ώστε να μπορούν οι παιδαγωγοί να ασκούν το έργο τους εναρμονισμένο στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

·         Δίχρονη καθολική και υποχρεωτική, δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, με ευθύνη του Κράτους.

·         Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους σταθμούς, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους και των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών Υγείας. Ολοκληρωμένο, πλούσιο, ποιοτικό πρόγραμμα διατροφής με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε ηλικίας.

·         Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των Παιδικών Σταθμών και να εκπονηθεί ταχύτατα πρόγραμμα επισκευών και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων. Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, τόσων που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, με δημόσιο χαρακτήρα και μόνιμες σχέσεις εργασίας».

Διαβάστε επίσης: