Λάρισα » Κατατέθηκε η υποψηφιότητα για το βραβείο POMPIDOU 2018
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ FORUM ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Κατατέθηκε η υποψηφιότητα για το βραβείο POMPIDOU 2018

Κατατέθηκε η υποψηφιότητα για το βραβείο POMPIDOU 2018

Διπλή σημαντική χρονική συγκυρία η σημερινή για το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας, το οποίο έθεσε και επισήμως υποψηφιότητα για το Βραβείο πρόληψης POMPIDOU 2018, ενώ το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε το πανελλήνιο διήμερο forum διαλόγου με θέμα «Πρόληψη και τέχνη: Η τέχνη της ζωής».

Στο φόρουμ συμμετέχουν οι φορείς πρόληψης από όλη την Ελλάδα, τα κέντρα πρόληψης, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών ψυχικής υγείας, ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες φορέων, καθώς και άνθρωποι από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Κεντρο Προληψης (3)

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη

Στην ομιλία της η Ευαγγελία Λιακούλη, πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ «ΟΡΦΕΑΣ», τόνισε τα εξής: «Πόσο υπέροχη παρέα σήμερα δημιουργήσατε όλοι εσείς και πόσο μεγάλη τιμή επιφυλάσσει η παρουσία σας στο Κέντρο μας, στην πόλη μας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε μια τόσο σπουδαία ημέρα για εμάς, καθώς σήμερα  κατατίθεται η υποψηφιότητά μας για το βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης και αφορά στο πρωτότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα του «Εργαστηρίου  Ζωής»

Σήμερα περισσεύει η χαρά και η συγκίνηση και ας μου επιτραπεί, ειδικά σήμερα και ειδικά αυτή τη στιγμή, να εκφράσω την ιδιαίτερη  προσωπική μου συγκίνηση,  καθώς το «Εργαστήρι» ήταν ένα προσωπικό όραμα,  που έγινε στην πορεία ένα συλλογικό στοίχημα».

Αναφερόμενη στο «Εργαστήρι Ζωής» η κ. Λιακούλη επισήμανε πως «είναι ένα εργαστήρι πρόληψης και ανάπτυξης, μια πρωτοποριακή και καινοτόμος δράση, που αφορά στον γενικό  πληθυσμό, απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και στοχεύει στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων και των Εξαρτητικών συμπεριφορών, μέσα από βιωματική δραστηριότητα και είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που χρηματοδοτεί τη λειτουργία του με προγραμματική σύμβαση, μετά από ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και με προσωπική εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη .

Η αρχική ιδέα βρήκε ανοιχτά μυαλά και ανοιχτές ψυχές και κατάφερε να ξεπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να υιοθετήσει ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο που έγινε ο χώρος μας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινότητας που το αγκάλιασε και το έκανε μοναδικά δικό της.

Μέσα από την τέχνη (δημιουργική γραφή, εικαστικά, Θέατρο, Μουσική – Χορό, Φωτογραφία, Παραμύθι, Κούκλα, Έκφραση και Φαντασία, Ιστορία και Πολιτισμό), οι συμμετέχοντες, με την υποστήριξη ομάδας ειδικών επιστημόνων και ανθρώπων της Τέχνης, ανακαλύπτουν την πραγματική  χαρά και ουσία της ζωής και ταυτόχρονα απομακρύνονται με συστημικό τρόπο και βιωματική εμβάθυνση,  από τις εξαρτήσεις .

Η πρωτοπορία του συγκεκριμένου έργου συνίσταται στο γεγονός ότι μέσα από τα αντικείμενα του Εργαστηρίου, διοχετεύονται στοχευμένα μηνύματα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και των σύγχρονων φαινομένων βίας  (επιθετικότητα, ξενοφοβία , ρατσισμός κλπ) , με ειδικούς εκπαιδευτές και  επιστημονική εποπτεία τους από τα στελέχη ψυχικής υγείας του Κέντρου μας

Το  πιλοτικό αυτό πρόγραμμα πρόληψης , το οποίο παρέχεται δωρεάν  στο  κοινό, έτυχε θεαματικής αποδοχής από τους πολίτες, παιδιά και ενήλικες,  οι οποίοι συμμετέχουν κατά εκατοντάδες, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δυναμική του .

Τα τμήματα του Εργαστηρίου αξιοποιούν όλα τα οφέλη της δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης αναδεικνύοντας κάθε φορά μια θεματική που σχετίζεται άμεσα με την πρωτογενή πρόληψη, δηλαδή με την αποδυνάμωση των παραγόντων κινδύνου που κάνουν πολλές φορές τα άτομα να χάνουν τον έλεγχο της ζωής και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος και την  ενδυνάμωση των προστατευτικών παραγόντων που συντελούν στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής  υγείας .

Οι θεματικές αυτές είναι –ενδεικτικά– η επικοινωνία, η αυτοεκτίμηση, η έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, οι εξαρτήσεις, η διαφορετικότητα, η διαχείριση συγκρούσεων, ο σχολικός εκφοβισμός, η επιθετικότητα, το διαδίκτυο κλπ

Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με τα παιδιά και το γόνιμο προβληματισμό των ενηλίκων με βιωματικά μέσα, αποκαλύπτονται οι δυσλειτουργικές πλευρές της καθημερινής ανταλλαγής μηνυμάτων που ευθύνονται για τη χρήση στερεοτύπων, την αποκρυστάλλωση εχθρικών συμπεριφορών και τον περιορισμό των δυνατοτήτων της υγιούς κοινωνικής ζωής.

Με τον τρόπο αυτό η Πρόληψη και η Τέχνη ερωτεύονται και το πάντρεμά τους γεννά την  Τέχνη της Ζωής».

Για το Διήμερο Πανελλήνιο Forum

Το πρόγραμμα του Φόρουμ αφορά αφενός την παρουσίαση του «Εργαστηρίου Ζωής», της πρωτότυπης και καινοτόμου δομής του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που συνδυάζει μέσα από πρωτότυπες μεθόδους βιωματικής επικοινωνίας, διάφορες μορφές τέχνης και πολιτισμού, με τα σύγχρονα μηνύματα της Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και ταυτόχρονα ανοίγει για πρώτη φορά έναν γόνιμο διάλογο με τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, για την ανακάλυψη νέων προσεγγίσεων στο θέμα της αντιμετώπισης των εξαρτητικών συμπεριφορών μέσα από την Τέχνη.

Στη διάρκεια των εργασιών του διημέρου, θα παρουσιασθούν οι εκπαιδευτικές μέθοδοι του Εργαστηρίου, με διαδραστικά και βιωματικά εργαστήρια, καθώς και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από σημαντικούς ανθρώπους της Τέχνης και της Επιστήμης.

Έτσι στη Λάρισα θα βρεθούν κοινωνικοί επιστήμονες που δούλεψαν πάνω σε θέματα πρόληψης και ψυχοκοινωνικής υγείας όπως ο Γιώργος Γουρνάς, η Αμαλία Ατσαλάκη, ο Ηλίας Πούλος, η Εφη Τζούρα  και άνθρωποι από το χώρο της τέχνης όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Μανούσος Μανουσάκης, η Ξένια Καλδάρα, η Κυριακή Σπανού,  ο Κώστας Λάνταβος, ο Κώστας Λαμπρούλης και πολλοί άλλοι και μεταξύ αυτών και των κοινωνικών επιστημόνων θα δημιουργηθεί ένας ζωντανός διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις, αναζητήσεις και αμφισβητήσεις, με προτάσεις και συμπεράσματα.

Στο πέρας της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, Πέμπτη 31/05 ώρα 20.15 το Εργαστήρι Ζωής θα δώσει την παράστασή του στην αυλή του νεοκλασικού κτηρίου μας με τίτλο «Η Ζωή Αλλιώς» , με τα παιδιά να στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ποιότητα της καθημερινότητας και οι έφηβοι να στήνουν τη δική τους υπαίθρια γιορτή  και μας  καλούν να αλλάξουμε οπτική γωνία και να δούμε πώς θα μπορούσε να είναι… Η Ζωή Αλλιώς.

Την δεύτερη ημέρα , Παρασκευή 01/06, με το πέρας του φόρουμ, θα λειτουργήσει Gallery δρόμου-Οpen Art στο χώρο του Φρουρίου από ώρα 19.00, με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών (εικαστικών, φωτογράφων, αγγειοπλαστών κλπ) οι οποίοι θα εμπνεύσουν και θα εμπνευστούν από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μπροστά στο κοινό εικαστικές δημιουργίες. Η παράλληλη αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με συνδιοργάνωση του «Χορίαμβου».

Οι αντιπροσωπείες θα ξεναγηθούν το απόγευμα της Παρασκευής στα πιο σημαντικά σημεία της πόλης, στα πλαίσια μιας οργανωμένης τουριστικής ξενάγησης που έχουμε προγραμματίσει, θα συμμετέχουν αμέσως μετά  στη Gallery δρόμου ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το σημαντικό πολιτιστικό  γεγονός μιας  μοναδικής παράστασης της χορωδίας INDONNATION στην πλατεία του Φρουρίου- μια μεγάλη διοργάνωση με χορωδιακή μουσική και χορό,  με τίτλο  «ΒLACK and WHITΕ», που δίνεται προς τιμή των αντιπροσώπων και είμαστε βέβαιοι ότι θα εντυπωσιάσει, ενώ βεβαίως η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες.

Κεντρο Προληψης (1)

Αναλυτικά, όλο το πρόγραμμα:

Πέμπτη 31/5 και Παρασκευή 01/06/ 2018 (Κεντρικός χώρος συνεδρίου: Divani Palace, Λάρισα Βοηθητικοί χώροι συνεδρίου : Νεοκλασικό κτήριο Κέντρου Πρόληψης Λάρισας , Μανωλάκη 9-11 δ  )

1η ημέρα  Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Α.

09:00 – 10:00: Εγγραφές

10:00 – 11:00

Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης   Ευαγγελία Λιακούλη
Χαιρετισμοί
Β.

11:00 – 11: 15: Παρουσίαση Κέντρου Πρόληψης Κουφάκη Ειρήνη , Επιστημονική Υπεύθυνη του Κ.Π. Λάρισας

11:15- 11:45: Παρουσίαση Εργαστηρίου Ζωής

11:15 – 11:30: Βίντεο Εργαστηρίου Ζωής

11:30-11:35: Παρουσίαση Δομής του Εργαστηρίου Ζωής, Κασούμη Κων/να,  συντονίστρια Εργαστηρίου  Ζωής

11:35-11:45: Παρουσίαση Εργαστηρίου από την Μπουνίτση Δέσποινα Καλλιτεχνική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου

11:45-12:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της  Τέχνης και του Πολιτισμού

12:00 – 12:15: Διάλειμμα για καφέ (Divani)

Γ.

12:15- 12:45: «Σχεδιάζοντας το …Απρόβλεπτο» Γιώργος Γουρνάς, Δρ. Ψυχιατρικής, Ψυχοθεραπευτής   Ομάδας και Οικογένειας, C.G.P., E.C.P.

12:45 -13:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

13:00 -13:30: Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου «Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης της νεολαίας»

Γκανάτσιος Γεώργιος, Διευθυντής Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Γιαννουχίδου Σοφία, Προϊσταμένη Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Υπεύθυνη του Κέντρου πληροφόρησης Νέων
13:30-13:45: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

13:45– 14:45: Ελαφρύ Γεύμα  (στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης )

Δ.

14:45 –16:45: Βιωματικά Εργαστήρια  «Εργαστηρίου Ζωής» – Παράλληλη λειτουργία τμημάτων :

Δημιουργικής Γραφής
Ιστορίας-Πολιτισμού
Μουσικής Χορού-Θεάτρου
Εικαστικών – Παραμυθιού
Φωτογραφίας
Δ1.

Παράλληλες δράσεις

14:45 –  16:45: Βιωματικό εργαστήρι  (σε εκπαιδευτικό υλικό του ΚΠ Λάρισας : «Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο»)

16:45 –  17:15: Συμπεράσματα – Σύνοψη

Ε.

20:15 – 21:30: «Η Ζωή αλλιώς» Τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Εργαστηρίου Ζωής του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων  και Ψυχοκοινωνικής Υγείας του ΟΚΑΝΑ Λάρισας στήνουν τη δική τους υπαίθρια γιορτή  και μας  καλούν να αλλάξουμε οπτική γωνία και να δούμε πώς θα μπορούσε να είναι… Η Ζωή Αλλιώς.

22:00 – 24:00: Επίσημο Γεύμα

2η ημέρα Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

09:00-09:30: Προσέλευση

Α.

Παρουσίαση δράσεων αξιοποίησης της Τέχνης στην Πρόληψη

09:30-09:45: Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας Δήμου Ζωγράφου  «Από τις «συναντήσεις παιδιών» στην «γκαλερί»! Μαρία Μαμιδάκη, Κοινωνική Ψυχολόγος DEA – Στέλεχος πρόληψης

09:45-10:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

10:00 – 10:20: Τμήμα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Μονάδα Εφήβων  ΟΚΑΝΑ –  «Η τέχνη στην Πρόληψη» Αμαλία Ατσαλάκη, Κλινική ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια μέσω τέχνης

10:20 – 10:45: «Θραυσματική εικόνα» Ηλίας Πούλος,  Εικαστικός

10:45 – 11:15: Διάλειμμα (Divani)

Β.

11:15 – 11:45: Δήμος Θήρας – Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» – Παράρτημα Σαντορίνης  « Η πρόληψη πάει Φεστιβάλ!» Μαθητικό Φεστιβάλ Δήμου Θήρας – Θηρασίας. Από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, συνδέοντας τους μαθητές μέσα από διάφορες μορφές τέχνης

Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας
Βαμβακούρη Ιωάννα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Δήμου Θήρας, Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού Δήμου Θήρας
Ζωή Σωτηρίου, Ψυχολόγος, Στέλεχος Πρόληψης Κέντρου Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» Παράρτημα Σαντορίνης
11:45–12:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

12:00 – 12:15: Κέντρο Πρόληψης «Αθηνά Υγεία» (παράρτημα «Αθηνά Πολύβουλος»)»Προσεγγίζοντας τον εαυτό μας και τους άλλους με τη χρήση φωτογραφιών» Ναταλία Τζοβάρα, Ψυχολόγος, M.A

12:15-12:30: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

12.30-13.30: Βόλτα και Διάλειμμα για καφέ στο νεοκλασικό κτήριο του Εργαστηρίου Ζωής

Γ.

13:30 – 13:50: Κέντρο Πρόληψης Κιλκίς «Νηρέας»  Όταν η πρόληψη συναντά τον εθελοντισμό στη θεατρική παράσταση «Γυναίκες, έννοιες, ρόλοι»

Έφη Τζούρα, Ψυχίατρος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη
Μαρία Χατζηγεωργιάδου, Ψυχολόγος, Στέλεχος Πρόληψης
13:50 – 14:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

14:00-14:15: «Θέατρο: Η αναπαράσταση τρομερών πράξεων είναι καθαρτική για τους ηθοποιούς και τους θεατές» Κυριακή Σπανού,  Σκηνοθέτιδα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεσσαλικού Θεάτρου

14:15-14:30: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

14:30- 15:30: Σύνοψη  – Κλείσιμο

Δ.

19:00 – 20:00: Ξενάγηση στη Λάρισα (Οργανωμένη μετακίνηση των συνέδρων σε σημαντικά σημεία της πόλης και επαφή τους με την κουλτούρα της και τον πολιτισμό της)

Παράλληλη   εκδήλωση

19.00-21.00: Gallery δρόμου- Open Art, με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών οι οποίοι θα εμπνεύσουν και θα εμπνευστούν από τους επισκέπτες

Κεντρική Εκδήλωση

21:00 :  Εκδήλωση προς τιμήν των συνέδρων με το βραβευμένο, διεθνούς φήμης χορωδιακό σχήμα της Λάρισας   «Indonnation», στην  πλατεία Φρουρίου, σε μια  μοναδική παράσταση με τίτλο «ΒLACK  &  WHITE»

Συντονιστής του Forum: Ανδρέας Αλμπάνης, Επιστημ. Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ζωής, Δρ. Κοινωνιολογίας

(Τελευταία ενημέρωση 12.00)

Διαβάστε επίσης: