Συνεντεύξεις » Τ. Τσιαπλές: «Μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ LARISSANET

Τ. Τσιαπλές: «Μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους»

Τ. Τσιαπλές: «Μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους»

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες, ΕΒΕ, να μην πιστέψουν στα περί τέλους των μνημονίων και στην απάτη της δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης»»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Με την επόμενη πανεργατική απεργία να έχει προκηρυχθεί για την Τετάρτη 30 Μαΐου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ν. Λάρισας Τάσος Τσιαπλές μιλάει στη larissanet απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα συμμετοχής, ενώ υπογραμμίζει ότι «για τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης».

Παράλληλα, απαντάει στο ερώτημα για το γεγονός ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, όπως και στη δράση των Σωματείων, είναι φθίνουσα παρά τις πολυετείς περιοριστικές πολιτικές και τις απορρυθμίσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του κ. Τσιαπλέ – που αποκτά νέα επικαιρότητα μετά τον θάνατο του 32χρονου εργάτη στη Λάρισα –  ο οποίος σκιαγραφεί την κατάσταση σε πολλές επιχειρήσεις κάνοντας λόγο για «…μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, χρησιμοποίηση ανειδίκευτων σε δουλειές ειδικευμένων και εντατικοποίηση της δουλειάς…».

«Πολύ δύσκολη έως τραγική η καθημερινότητα για εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους»

Η συνέντευξη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου ν. Λάρισας Τάσου Τσιαπλέ:

Πρόσφατα έγινε ένα ακόμη φρικτό συμβάν σε χώρο εργασίας στη Λάρισα που οδήγησε στο θάνατο 32χρονου εργαζόμενου. Καθώς έχετε μια συνολική εικόνα στο νομό, πώς καταγράφετε την κατάσταση σε ότι αφορά την τήρηση κανόνων ασφαλείας;

Ο θάνατος του 32χρονου που εργάζονταν στην εταιρεία ΑΡΜΟΣ, αναδεικνύει ακόμη μια φορά τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, την χρησιμοποίηση ανειδίκευτων σε δουλειές ειδικευμένων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, που επιβάλλεται από την εργοδοσία, τόσο στην εν’ λόγω επιχείρηση, όσο και σε πολλές άλλες, με τον φόβο της απόλυσης, που αναγκάζει και τους εργαζόμενους, λαθεμένα όμως, να θέτουν αυτά τα ζητήματα σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα. Σήμερα γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη, οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να απαιτήσουν μαζί με το δικαίωμα στη δουλειά, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής τους στους τόπους εργασίας.

Ποιά είναι η εικόνα που σας μεταφέρουν συμπολίτες μας – εργαζόμενοι, άνεργοι κλπ. – σχετικά με όσα βιώνουν στην καθημερινότητά τους;

Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ δύσκολη έως τραγική, με δεδομένο ότι οι μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις το χτύπημα των ΣΣΕ αφορούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων και συνταξιούχων, η ανυπαρξία στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανέργων, η μερική απασχόληση η απλήρωτη εργασία μηνών, η άγρια φοροληστεία, η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας και όλων των αναγκών μας, καθιστούν αδύνατη την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών για χιλιάδες εργατικές-λαικές οικογένειες και όλα αυτά για να διατηρηθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό το ΕΚΝΛ, καλεί όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, να μπουν μαζικά στα σωματεία τους και να αγωνιστούν για την επιστροφή όλων των κλεμμένων από μισθούς και συντάξεις, την άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, την επαναφορά των ΣΣΕ και των κλαδικών μισθών στα προ κρίσης εποχή, της 13ης και 14ης σύνταξης, καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ, επίδομα σε όλους τους ανέργους 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της φοροληστείας, 20.000 ευρώ ετήσιο ατομικό αφορολόγητο, δωρεάν υγεία, παιδεία σε όλους.

Η χώρα κλείνει τον όγδοο χρόνο υπό το καθεστώς μνημονίων. Παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκαν σκληρές περιοριστικές πολιτικές και απορρυθμίσεις, δεν διαπιστώθηκε ανάλογη αφύπνιση των εργαζομένων – και άλλων κοινωνικών ομάδων – με οργάνωσή τους στα Σωματεία, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις κλπ.. Πού αποδίδετε αυτήν την κατάσταση;

Μεγάλες εργατικές-λαικές κινητοποιήσεις έγιναν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων, χάρη κυρίως στη δράση του ΕΚΝΛ τοπικά και των άλλων συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πανελλαδικά, που όμως δυστυχώς στην πλειοψηφία των συμμετασχόντων υπήρχε η λογική ότι από τα βάσανα θα απαλλαγούμε με μια κυβερνητική εναλλαγή και όχι η γραμμή της ταξικής οργάνωσης και σύγκρουσης με το ίδιο το σύστημα που προτείνει το ΠΑΜΕ.

Τα τελευταία 3 χρόνια, βρίσκονται σε υποχώρηση, γιατί μεγάλα τμήματα εργαζομένων που πίστεψαν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν γίνει αυτός κυβέρνηση θα λύσει τα προβλήματα κάτι που φυσικά δεν έγινε όπως προειδοποιούσαμε εμείς ότι δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά θα συνεχίσει την ίδια αντεργατική πολιτική των προηγούμενων, με δεδομένο ότι ανέλαβε να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των καπιταλιστών, την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, γεγονός που οδήγησε σε απογοήτευση και αποστράτευση πολλών.

Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, που υπονομεύουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία, καλλιεργούν μαζί τις κυβερνήσεις την λογική ότι δεν γίνεται τίποτα και ξεπουλάνε ξεδιάντροπα τα εργατικά συμφέροντα, όπως με την υπογραφή πρόσφατα εκ νέου των άθλιων μισθών των 586 και 511 ευρώ, καλλιεργώντας επίσης την απογοήτευση και αποστράτευση από τα συνδικάτα. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η μεγάλη εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες, το ΕΚΝΛ και τα άλλα ταξικά συνδικάτα δουλεύουμε για να πείσουμε την πλειοψηφία των εργαζομένων που είναι ακόμα έξω από τον αγώνα, να οργανωθεί και να μπει μαζικά στα συνδικάτα και στον αγώνα, ενάντια στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της, την Ε.Ε για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας, μέσα από βαθιές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.

Ποιό είναι το μήνυμα που στέλνετε ενόψει της απεργίας που έχει προκηρυχθεί για την 30η Μαΐου;

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες, ΕΒΕ, να μην πιστέψουν στα περί τέλους των μνημονίων και στην απάτη της δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης», που από κοινού κυβέρνηση, κόμματα του μνημονίου, οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια μαζί με τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες προπαγανδίζουν, αφού καθημερινά νιώθουμε στο πετσί μας ότι αυτή δεν είναι για εμάς, αλλά για τους καπιταλιστές. Να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία και στην συγκέντρωσή μας στις 30 Μάη, στις 10.30 π.μ στην Κ. Πλατεία.

Για τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! Να αγωνιστούμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας.  Η σημερινή άσχημη κατάσταση στους χώρους δουλειάς και στη ζωή μας, δεν αλλάζει σκύβοντας το κεφάλι και καταπίνοντας τα νέα κυβερνητικά παραμύθια. Είναι ανάγκη ακόμα περισσότεροι, πιο αποφασιστικά να χαράξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: