Οικονομία » Στο «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών οι τράπεζες

Στο «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών οι τράπεζες

Στο «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών οι τράπεζες

Τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν βρεί «ομπρέλα» προστασίας στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, ώστε να καθυστερήσουν για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα την τακτική εξόφληση των τραπεζικών ή επιχειρηματικών τους δανείων, παρότι διαθέτουν οικονομική δυνατότητα, βάζουν στο στόχαστρο οι τροποποιήσεις  του νόμου Κατσέλη που ενέκριναν θεσμοί και Κυβέρνηση και οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της Δ” Αξιολόγησης το οποίο σύντομα θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Οι βασικές αλλαγές έχουν ήδη προσυμφωνηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δεσμεύτηκε στους Τραπεζίτες για πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για όσους δανειολήπτες υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στην προστατευτική «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη-Σταθακη, καταθέτοντας ανεπαρκή και ψευδή δικαιολογητικά για την οικονομική  τους κατάσταση.

Με τις αλλαγές στη νομοθεσία αλλάζουν άρδην και επί το αυστηρότερο οι προυποθέσεις ένταξης και υπαγωγής χιλιάδων δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη στον οποίο έχουν ήδη υπαχθεί περίπου 150.000 δανειολήπτες με σύνολο τραπεζικών δανείων ύψους 18 δισ. ευρώ.

Οι επί το αυστηρότερο αλλαγές για χιλιάδες δανειολήπτες αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση σε συννενόηση με τους δανειστές από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς έχει γίνει πλέον παραδεκτό ότι στο νόμο Κατσέλη, ο οποίος θεσπίστηκε το 2010 για να προστατεύσει από κατάσχεση  και πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών και θα ισχύει έως το τέλος του 2018, παρεισέφρησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια και δεκάδες χιλιάδες εύποροι δανειολήπτες.

Οι υπολογισμοί των Τραπεζών κάνουν λόγο για αριθμό στρατηγικών κακοπληρωτών που αντιστοιχούν  περίπου στον έναν στους τέσσερις δανειολήπτες που υπήχθησαν στο νόμο Κατσέλη έχοντας  ληξιπρόθεμα  χρέη που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ο λόγος που το έπραξαν είναι απλός.Να αποφύγουν την εξόφληση των δανείων τους ποντάροντας στην καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης στο ακροατήριο του δικαστηρίου αλλά  και στο πάγωμα κάθε τραπεζικής παρέμβασης που ισχύει προς τους δανειολήπτες από την στιγμή που υποβάλλουν την  αίτηση υπαγωγής στο νόμο και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τα αυστηρά μέτρα στον νόμο Κατσέλη βάζουν «φρένο» στους κακοπληρωτές

Από εδώ και στο εξής:

α) θα ξεσκονίζεται το οικονομικό και περιουσιακό προφίλ των αιτούντων υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη μέσω της άρσης του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.

β) θα ελέγχονται οι δανειολήπτες που  πετυχαίνουν αναστολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους λαμβάνοντας δύο τουλάχιστον αναβολές οι μη εμφανιζόμενοι στο δικαστήριο ώστε να καθυστερήσουν  όσο το δυνατόν περισσότερο την εκδίκαση της υπόθεσης τους. Εάν δεν ζητήσει ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης εντός ενός μηνός τότε θα θεωρείται αυτοδικαίως ότι παραιτήθηκε της αιτησής του για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.

γ) στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται δόλος από μέρος του οφειλέτη η κατέστη αφερέγγυος (μεταβίβαση των ακινήτων του σε συγγενείς ,απόκρυψη περιουσιακών του στοιχείων η δόλια πτώχευση) θα απορρίπτεται η αίτηση υπαγωγής του στο νόμο Κατσέλη.

ε) σε αποπομπή η έξωση από το νόμο θα οδηγούνται όσοι δανειολήπτες δεν εφαρμόζουν  στο ακέραιο την ευνοική ρύθμιση αποπληρωμής του δανείου τους, καθυστερώντας τις καταβολέρς των δόσεων  που καθόρισε το δικαστήριο στα πλαίσια  αναδιάρθωσης του δανείου τους λαμβάνοντας υπόψιν εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ωστόσο, θα έχουν το δικαίωμα εκ νέου αίτησης αναβίωσης της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας η  κατάχρησης από τους πιστωτές (Τράπεζες)

ζ) διενεργείται προκαταρκτικός έλεγχος από τη γραμματεία του δικαστηρίου στο φάκελο που υποβάλλει ο οφειλέτης και εξετάζεται  εάν έχει δηλώσει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το είδος αυτής ή έχει κάνει αιτήσεις στο παρελθόν η έχει εκκρεμείς αιτήσεις. Τα παραπάνω σημειώνονται στο φάκελο του κάθε οφειλέτη ώστε να ληφθούν υπόψιν και να αξιολογηθούν από το δικαστή.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: